Θύμα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας καταγγέλλεται πως έπεσε εργαζόμενος στην εταιρεία EMFI A.E (πρώην ΈΒΓΑ), καθώς βρέθηκε νεκρός στο μηχανοστάσιο της εταιρείας, μετά από σειρά ημερών κατά τις οποίες «δούλευε συνεχόμενα 12ωρα, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του ότι κανείς δεν αντέχει τέτοιους εξοντωτικούς ρυθμούς», όπως υπογραμμίζουν σε ανακοινώσεις τους τα εργατικά σωματεία.

Εκκλήσεις που η εργοδοσία έγραφε στα παλιά της τα παπούτσια προκειμένου να βγει η παραγωγή, να αυξηθούν τα κέρδη της, στηριγμένη στο νομοθετικό πλαίσιο όλων των κυβερνήσεων για δουλειά μέχρι τελικής πτώσης. Στα παλιά της τα παπούτσια έγραφε και τις απαιτήσεις των εργαζομένων να εφαρμόζεται το 8ωρο. Δουλεύουν συνεχώς υπερωρίες, γιατί υπάρχει έλλειψη προσωπικού.

«Η ένταση της δουλειάς για να βγει η παραγωγή της μεγαλοεργοδοσίας έχει χτυπήσει κόκκινο στο εργοστάσιο της EMFI αναγκάζοντας αρκετούς συναδέλφους να αποχωρούν οι ίδιοι από την δουλειά τους καθώς είτε δεν μπορούν να αντέξουν αυτούς τους ρυθμούς, είτε φεύγουν για να προστατέψουν την υγεία και ζωή τους» καταγγέλλει η ΠΟΕΥΓΤΠ, συμπληρώνοντας ότι «η εργασία επιβαρύνεται ιδιαίτερα και λόγω ελλιπούς συντήρησης ακόμη και σε καινούρια μηχανήματα καθώς η αγορά τους επιδοτείτε αλλά η συντήρηση όχι. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης να μετράμε έναν νεκρό συνάδελφο εν ώρα εργασίας, ο οποίος δούλευε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα εξαντλητικά ωράρια (12ωρα)».


Σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση από την Δευτέρα 17/4/2023 στις 22.00 μμ έως την Τρίτη 18/4/2023 στις 22.00 μμ προχωρούν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της ΕΜFI υπογραμμίζοντας ότι «η κατάσταση έχει ξεφύγει και εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για ένα σοβαρό εργατικό δυστύχημα λόγω τεράστιων ελλείψεων στα μέτρα ασφάλειας και υγείας της εργασίας» και παραθέτοντας μια σειρά αιτημάτων:

Να γίνουν άμεσα προσλήψεις και να στελεχώσουν τα μεγάλα κενά που υπάρχουν στα τμήματα.
Να μετατραπούν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου που κρατούν σε ομηρία εκατοντάδες εργαζομένους εδώ και χρόνια.
Να υπογραφεί Επιχειρησιακή ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και στα δικαιώματα που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.
Να πραγματοποιηθεί ολοκληρωμένη συντήρηση όλων των μηχανημάτων και να εξασφαλίζεται η ορθή τους λειτουργία.
Να γίνουν έλεγχοι από όλες τις υπηρεσίες του κράτους (ΣΕΠΕ, Υπουργείο Εργασίας) για την καταπάτηση των ωραρίων, αδειών, κ.α.
Να διενεργηθούν έλεγχοι από τους αρμόδιους φορείς (πυροσβεστική, πολεοδομία, κλπ) για την καταλληλόλητα των εγκαταστάσεων και την στατικότητα των κτηρίων.
Να αναλάβει το κόστος η κυβέρνηση και η εργοδοσία να εκπαιδεύσει το προσωπικό ώστε να μην θρηνήσουμε θύματα σε περίπτωση φωτιάς ή σεισμού ή κάποιας απώλειας χημικών ποσοτήτων που χρησιμοποιούνται στην λειτουργία των μηχανολογικών εγκαταστάσεων και γραμμών παραγωγής.
Να συνεδριάσει με ευθύνη της εργοδοσίας με βάση την ισχύουσα νομοθεσία η επιτροπή των εργαζομένων για την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας (Ε.Υ.Α)

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το