Η Κατάληψη Ολύμπια, ένας συντονισμός εργαζομένων και σπουδαστών στο χώρο του χορού, έρχεται να προστεθεί στο σαρωτικό πανκαλλιτεχνικό κίνημα των τελευταίων δύο μηνών. Στις 24 Φεβρουαρίου δημιουργήσαμε το 22ο άνθος αγώνα, μια εστία ζύμωσης και διεκδίκησης ως ένδειξη αλληλεγγύης στις υπάρχουσες καταλήψεις  και κλιμάκωσης της μάχης των καλλιτεχνών ενάντια στην απαξίωση της εργασίας και της εκπαίδευσής μας. Οραματιζόμαστε η κατάληψη θεάτρου Ολύμπια Μουσικό Δημοτικό Θέατρο “Μαρία Κάλλας” να στεγάσει τις διεκδικήσεις του κλάδου μας, να συσπειρώσει  τον κόσμο του πολιτισμού αλλά και οποιαδήποτε φωνή αντιτίθεται στις πολιτικές καταπίεσης και στην υποτίμηση της αξίας των ζωών μας.

Μετά από αλλεπάλληλα χτυπήματα στον καλλιτεχνικό χώρο και με κορύφωση τα χρόνια της πανδημίας, η κυβέρνηση έρχεται να εντείνει την απαξίωση και την παγιωμένη πολιτική υποτίμησής μας με το ΠΔ 85/2022. Οι καταστροφικές διατάξεις του ΠΔ, που αφορούν τους κλάδους των καλλιτεχνών, ορίζουν πως το σύνολο των αποφοίτων από τις ανώτερες κρατικές και ιδιωτικές καλλιτεχνικές σχολές αντιστοιχίζονται με απόφοιτα διετών επαγγελματικών προγραμμάτων κατάρτισης ή απόφοιτα λυκείου, δηλαδή κατατάσσονται στην επαγγελματική βαθμίδα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Αυτό σημαίνει πως όλα τα πτυχία των ανώτερων επαγγελματικών σχολών θεάτρου, χορού, κινηματογράφου και μουσικής – πτυχία που φέρουν μάλιστα τη σφραγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού – ισοτιμούνται με απολυτήρια λυκείου, κατατάσσοντάς μας στη χαμηλότερη μισθολογική και επαγγελματική βαθμίδα, αναιρώντας με αυτό τον τρόπο τις σπουδές μας.

Είναι απογοητευτικό και συνάμα εξοργιστικό πως το βράδυ της 25ης Φεβρουαρίου, αντί κάποιας νομοθετικής ρύθμισης, υπογράφεται μια κοινή υπουργική απόφαση. Η ΚΥΑ αυτή δεν δημιουργεί επαγγελματική κατηγορία, δεν δίνει αξία διαφορετική από ΔΕ στα καλλιτεχνικά πτυχία, δεν αναγνωρίζει τις σπουδές μας και προφανώς, δεν παρέχει στα απόφοιτα ανωτέρων καλλιτεχνικών σχολών επαγγελματική κατοχύρωση ΤΕ. Όσον αφορά τον κλάδο του χορού, η δέσμευση από μέρους της κυβέρνησης για άμεση ακαδημαϊκή διαπερατότητα, δηλαδή δυνατότητα κατατακτηρίων από τις ανώτερες σχολές σε ανώτατες, καθίσταται αδύνατη λόγω της απουσίας πανεπιστημιακού τμήματος χορού.

Η κυβέρνηση μέσω της ΚΥΑ δεν αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα και το πλήθος των αιτημάτων μας, αλλά μας αντιμετωπίζει σαν παρίες πολιτικούς συνομιλητές. Επιχειρεί να εξαγοράσει την αγωνιστικότητα του μετώπου μας, εξαγγέλοντας πενιχρά οικονομικά ανταλλάγματα για ελάχιστες θέσεις εργασίας. Δεν ανεχόμαστε αυτήν την ατελέσφορη προσπάθεια διάσπασης και αποσυντονισμού του κινήματος, και διεκδικουμε:

– Την άμεση τροποποίηση του ΠΔ 85/2022, με την υπαγωγή όλων των καλλιτεχνών στην βαθμίδα ΤΕ (όπως ίσχυε για τους/τις διπλωματούχους μέχρι το 2003)

– Άμεση ίδρυση Πανεπιστημιακού Τμήματος Χορού και Δημόσιας Σχολής Παραστατικών Τεχνών Ανώτατης Εκπαίδευσης με δυνατότητα εξομοίωσης για τα απόφοιτα των Ανώτερων Καλλιτεχνικών Σχολών

-Τη δημιουργία Κρατικής Στέγης Χορού, ενός φορέα/θεάτρου/οργανισμού για το χορό. 

– Την ενίσχυση των κρατικών επιχορηγήσεων στο χορό και την ουσιαστική στήριξη των μικρών καλλιτεχνικών παραγωγών, των ανεξάρτητων ομάδων και καλλιτεχνών.

– Την ποσόστωση παραγωγών χορού στους ήδη υπάρχοντες κρατικούς φορείς, όπως ΔΗΠΕΘΕ, Εθνικό κ.ά.

– Έμπρακτη εφαρμογή του Άρθρου 16 παρ.7 με την άμεση αποκατάσταση της συνταγματικά κατοχυρωμένης Ανώτερης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, για τα πτυχία όλων των εποπτευόμενων από το ΥΠΠΟΑ καλλιτεχνικών σχολών.

– Την άμεση απόσυρση του άρθρου 7 του ΠΔ 85/2022 (εδάφιο ζ και στ) που ορίζει πως κολλέγια του εξωτερικού με παραρτήματα εντός της χώρας μπορούν να δίνουν πτυχία πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Καμία αναγνώριση των πτυχίων κολλεγίων ως ΠΕ. 

– Την ενίσχυση και διεύρυνση των ήδη υπαρχόντων πανεπιστημιακών τμημάτων καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Την περαιτέρω στελέχωση των Δημοσίων Σχολών Παραστατικών Τεχνών με το απαραίτητο προσωπικό και εξοπλισμό για την διενέργεια των σπουδών μας.

– Την επαναφορά και αύξηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

– Την Παροχή Σίτισης, Στέγασης, Δωρεάν Συγγραμμάτων, Κρατικών Υποτροφιών και Οικονομικής Στήριξης στο Σπουδαστικό Σώμα των εποπτευόμενων από το ΥΠΠΟΑ Σχολών.

– Καθολικά προσβάσιμο Πολιτισμό.

Με την κατάληψη αυτή, συμπορευόμαστε με όλες τις καταλήψεις και τις κινητοποιήσεις του ευρύτερου καλλιτεχνικού χώρου. Στηρίζουμε τον αγώνα των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων στα μουσεία και στεκόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων του τεχνικού τμήματος, της καθαριότητας και ολόκληρου του προσωπικού του κατειλημμένου θεάτρου Ολύμπια. Επιπλέον, διεκδικούμε την δημιουργία ενός χώρου ώσμωσης και συνδιαλλαγής στον οποίο ο χορός, οι άνθρωποί του και η κοινωνία θα συνυπάρχουμε αλληλέγγυα, αυτοοργανωμένα, ελεύθερα. Ένας χώρος για το Χορό, δεν είναι μόνο αναγκη των εργαζόμενων στο κλάδο, είναι ανάγκη όλης της κοινωνίας, ειδικά σε αυτά τα χρόνια της εντεινόμενης κοινωνικής, οικονομικής και ψυχολογικής βίας. Οι Τέχνες και ο Χορός είναι δημόσιο αγαθό, για να μπορεί όλη η κοινωνία να κινείται, να αναπνέει, να μετατοπίζεται.

Αναγνωρίζουμε πως η απάντηση μας δεν θα πρέπει να περιορίζεται μόνο σε έναν αιτηματικό αγώνα αλλά οφείλει να είναι συνολική και διαθεματική. Η σύνδεση των αγώνων μεταξύ τους αλλά και με την κοινωνία ευρύτερα χρειάζεται να είναι διαρκής στόχος, ώστε ο κόσμος όπως τον θέλουμε και τον διεκδικούμε να βρίσκει συνεχώς περισσότερο έδαφος. Μαχόμαστε ενάντια στη στοχευμένη προσπάθεια εξαθλίωσης των ζωών μας, ενάντια στην πατριαρχία, τον ρατσισμό και την εκμετάλλευση απαντώντας μέσω της συλλογικοποίησης. Οραματιζόμαστε έναν κόσμο ελευθερίας, αλληλεγγύης και ισότητας. Δυναμωνουμε τις φωνές μας, φωνάζοντας «10, 100, 1000 καταλήψεις» και σας καλούμε να στηρίξετε την κατάληψη Ολύμπια και τον κλιμακούμενο αγώνα των καλλιτεχνών.

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΟΛΥΜΠΙΑ 

Συντονισμός εργαζομένων και σπουδαστών στο χώρο του χορού

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το