Το 24ωρο μπλοκάρισμα του προσωπικού του λογαριασμού για την ανάρτηση σατιρικής φωτογραφίες του Κασιδιάρη και του σήματος του νέου του μορφώματος κατήγγειλε την περασμένη Τρίτη ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου, ενώ μόλις την Πέμπτη, η ιστοσελίδα Πρόλογος κατήγγειλε τον αποκλεισμό της σελίδας της από το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης, με αιτιολογία πως «οι δημοσιεύσεις του δεν ταιριάζουν με τους όρους και την πολιτική της “κοινότητας” του Facebook».

Δύο καταγγελίες για λογοκρισία σε μία εβδομάδα για το Facebook

Στο μπλοκάρισμα του προσωπικού λογαριασμού του δημοσιογράφου Άρη Χατζηστεφάνου προχώρησε την περασμένη Τρίτη το Facebook, καθώς όπως αναφέρει ο ίδιος σε άρθρο του στο info-war.gr, η σατιρική φωτογραφία του Κασιδιάρη και του σήματος του μορφώματος που ανακοίνωσε «ενόχλησε» τους διαχειριστές των δημοσιεύσεων.

Σημειώνεται πως με την ανακοίνωση του νέου κόμματος «ΕΛΛΗΝΕΣ Γ.Τ.Π.» από τον υπόδικο πρώην χρυσαυγίτη, ο δημοσιογράφος δημοσίευσε μία φωτογραφία στην οποία κάτω από το όνομα του μορφώματος είχε προσθέσει τη λέξη «ΚΑΒΑΛΑΣ», κάνοντας ένα σατιρικό λογοπαίγνιο. Ακολούθως, η φωτογραφία διαδόθηκε στα κοινωνικά δίκτυα, γεγονός που προφανώς ενόχλησε, με αποτέλεσμα το Facebook να του ανακοινώσει πως μπλοκάρει τον προσωπικό του λογαριασμό για 24 ώρες, προειδοποιώντας παράλληλα πως «αν υπάρξει και άλλο σχετικό περιστατικό οι ποινές θα είναι σκληρότερες».

Δύο ημέρες αργότερα, η συντακτική ομάδα του ιστολογίου prologos.gr έκανε λόγο για «πρωτοφανή αποκλεισμό και προσπάθεια φίμωσης» από το Facebook, καθώς από το περασμένο Σάββατο, το μέσο κοινωνικής δικτύωσης δεν επιτρέπει τόσο στην ίδια τη σελίδα όσο και στους χρήστες της να αναρτήσουν κείμενα και δημοσιεύσεις από τον ιστότοπο.

Όπως αναφέρουν, αυτό που επικαλείται το Facebook είναι πως η ιστοσελίδα «δεν ακολουθεί κατά γράμμα την “πολιτική του Facebook”, ότι οι δημοσιεύσεις του δεν ταιριάζουν με τους όρους και την πολιτική της “κοινότητας” του Facebook, ότι τα κείμενά του αναπαράγονται από διαφορετικές σελίδες και ότι η σελίδα του είναι “spam”».

«Η ενέργεια αυτή του Facebook αποτελεί μια ενέργεια βαθιά αντιδημοκρατική, η οποία δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι έρχεται λίγο μετά τις δηλώσεις του Τραμπ για τον «έλεγχο» του διαδικτύου. Και δεν πρέπει φυσικά να ξεχνάμε πως την περίοδο αυτή, με πρόσχημα και άλλοθι τον κορονοϊό, σε μια σειρά χώρες του κόσμου εφαρμόζονται βαθιά αντιδημοκρατικά μέτρα και αυταρχικές πολιτικές» αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο κείμενό της η συντακτική ομάδα της σελίδας, σημειώνοντας πως αντίστοιχα κρούσματα λογοκρισίας δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται.

Στο κείμενό τους καλούν τους αναγνώστες και κάθε αριστερό και δημοκράτη πολίτη να καταγγείλουν την απαράδεκτη αντιδημοκρατική ενέργεια του αποκλεισμού της σελίδας από το Facebook, ζητώντας παράλληλα να αποστείλουν την παρακάτω διαμαρτυρία – ένσταση στο Facebook:

Από το Σάββατο 6 Ιουνίου 2020, το ενημερωτικό blog prologos.gr δέχεται διαρκή αποκλεισμό από το facebook. Κάθε προσπάθεια αναδημοσίευσης συνδέσμων άρθρων είτε μέσω της σελίδας του prologos.gr στο facebook ή μέσω των προσωπικών/ατομικών λογαριασμών χρηστών του facebook, μπλοκάρεται με το ίδιο πάντα αυτοματοποιημένο μήνυμα “Η δημοσίευσή σας δεν κοινοποιήθηκε επειδή αυτός ο σύνδεσμος παραβιάζει τους Όρους της κοινότητας“. Επίσης κάθε ανάρτηση συνδέσμου του prologos.gr είτε από μεμονωμένους χρήστες ή από τη σελίδα του prologos.gr στο facebook τα τελευταία δύο χρόνια έχει διαγραφεί.
Η ενέργεια αυτή συνιστά φίμωση της ελεύθερης έκφρασης και οδηγεί στην καταπάτηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Ζητάμε από τους υπεύθυνους να αποκαταστήσουν αυτή την αδικία σε βάρος του prologos.gr

Πηγή: thepressproject.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το