Όταν η υποκρισία περισσεύει για τα πετσωμένα ΜΜΕ

18 Σεπτεμβρίου 2023 η «Save the Children» ανακοινώνει: Δυτική Όχθη: Το 2023 είναι η πιο θανατηφόρα χρονιά για τα παιδιά της Παλαιστίνης. Τουλάχιστον 38 ανήλικοι σκοτώθηκαν, περισσότεροι από ένας την εβδομάδα

Μέχρι σήμερα (18 Σεπτέμβρη), τουλάχιστον 38 παλαιστίνια κορίτσια και αγόρια έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη: Το 2023 είναι η πιο θανατηφόρα χρονιά που έχει καταγραφεί, δήλωσε η Save the Children – η διεθνής οργάνωση που αγωνίζεται για να σώσει παιδιά για περισσότερα από 100 χρόνια και κορίτσια που κινδυνεύουν και τους εγγυάται ένα μέλλον.

Αυτό το δραματικό ρεκόρ σημειώθηκε αυτόν τον μήνα μετά τον θάνατο δύο 16χρονων αγοριών σε δύο διαφορετικές χρονικές στιγμές [1]. Κατά μέσο όρο, αυτό ισοδυναμεί με περισσότερα από ένα παλαιστίνια παιδιά που σκοτώνονται την εβδομάδα. Τουλάχιστον έξι παιδιά από το Ισραήλ έχουν επίσης σκοτωθεί φέτος. Αυτή είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά κατά την οποία καταγράφονται ρεκόρ παιδικών θυμάτων στη Δυτική Όχθη, και αυτό υπογραμμίζει την επιδείνωση της ασφάλειας των παιδιών στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη (OPT).

Ένα από τα παιδιά που σκοτώθηκαν αυτόν τον μήνα πήρε συνέντευξη από το Save the Children πέρυσι: τα λόγια του εκφράζουν τους φόβους που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι νεαροί Παλαιστίνιοι. «Το όνειρό μου είναι να μπορώ να παρακολουθώ οτιδήποτε όσο πηγαίνω στο σχολείο, όπως τα πουλιά και τη φύση», είπε ο Yousef*. «Θέλω να δω τα πράγματα που πάντα φανταζόμουν. Δεν θέλω να μυρίζω αέριο ή να βλέπω στρατιώτες παντού. Δεν θέλω να φοβάμαι να βγω έξω. Δεν θέλω η μητέρα μου να φοβάται ότι θα πληγωθώ ή ότι θα περιπλανηθεί στους δρόμους αναζητώντας με, φοβούμενη ότι έχω τραυματιστεί από Ισραηλινούς στρατιώτες “.

Μέχρι σήμερα, ο αριθμός των νεκρών παιδιών σε όλα τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη (Δυτική Όχθη και Γάζα) είναι ήδη τουλάχιστον 44 θύματα, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον έξι νεκρών στη Γάζα. Αυτός ο αριθμός είναι ελαφρώς μικρότερος από τα 45 παιδιά Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη (OPT) το 2022. Δύο παιδιά από το Ισραήλ σκοτώθηκαν επίσης πέρυσι [2]. 

Πέντε από τα παλαιστίνια παιδιά που σκοτώθηκαν φέτος ήταν ηλικίας κάτω των 12 ετών και τρία ήταν κάτω των οκτώ ετών, με το μικρότερο να είναι μόλις δύο ετών. Τον Ιούλιο, τουλάχιστον τέσσερα παλαιστίνια παιδιά σκοτώθηκαν στη Τζενίν κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη τα τελευταία 20 χρόνια, η οποία περιελάμβανε βαριά χρήση βίας, συμπεριλαμβανομένων αεροπορικών επιδρομών.

“Κάθε τόσο κάθομαι μόνος μου στο δωμάτιο και αρχίζω να κλαίω. Κλαίω για όλα όσα μας συνέβησαν. Ονειρεύομαι κάθε μέρα τι έγινε. Δεν κοιμάμαι μέχρι τα ξημερώματα, μέχρι να βεβαιωθώ ότι δεν θα επιστρέψουν για εμάς», είπε. είπε η Amina*, 15 ετών, που βίωσε τη στρατιωτική επιχείρηση στην Τζενίν.
“Οι κόρες μου δεν είναι πια οι ίδιες, το επτάχρονο μου τώρα αρνείται να φύγει μόνο του από το σπίτι. Και όταν τα κορίτσια ακούνε ότι οι στρατιώτες μπαίνουν στο στρατόπεδο, αρχίζουν να κλαίνε, θέλουν να φύγουν”, είπε ο Η μητέρα της Αμίνας.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το πιο θανατηφόρο έτος στη Δυτική Όχθη και πάλι, και απομένουν ακόμη αρκετοί μήνες μέχρι το τέλος του έτους. Αυτή είναι μια ανησυχητική τάση. Αυτή η χρονιά χαρακτηρίστηκε από πρωτοφανή χρήση βίας και οι αριθμοί ρεκόρ θανάτων κοριτσιών και αγοριών, αφού καταγράφηκαν αυτά τα δεδομένα. Ο ακρωτηριασμός και η δολοφονία των παιδιών πρέπει να σταματήσουν», δήλωσε ο Τζέισον Λι, διευθυντής της Save the Children’s Netherlands.

Η Save the Children προτρέπει τον άμεσο τερματισμό της υπερβολικής χρήσης βίας εναντίον παιδιών από τις ισραηλινές δυνάμεις. Ταυτόχρονα, η Οργάνωση καλεί για άμεση και ανεξάρτητη έρευνα για τη δολοφονία όλων των κοριτσιών και αγοριών και για ευαισθητοποίηση της κατάστασης. Όσο η κουλτούρα της ατιμωρησίας παραμένει, οι κύκλοι βίας είναι πιθανό να συνεχιστούν. Χωρίς άμεση αλλαγή κατεύθυνσης, τα παιδιά θα συνεχίσουν να πληρώνουν το τίμημα με τη ζωή τους. Η κυβέρνηση του Ισραήλ πρέπει να προστατεύσει τα παιδιά και να περιορίσει τη χρήση βίας σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της βάσει του διεθνούς δικαίου.

Η Save the Children εργάζεται με παλαιστίνια παιδιά από τη δεκαετία του 1950, με μόνιμη παρουσία στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη (OPT) από το 1973. Οι ομάδες του Οργανισμού εργάζονται σε όλη την παλαιστινιακή επικράτεια, με περισσότερους από 30 συνεργάτες, για να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά επιβιώνουν, έχουν την ευκαιρία να μάθουν, προστατεύονται από κάθε είδους κακοποίηση και ότι όλοι οι φορείς δεσμεύονται να σεβαστούν τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού (UNCRC).

[1] Σύμφωνα με το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA), 36 παλαιστίνια παιδιά έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη το 2022. Από τις 14 Σεπτεμβρίου, η δημόσια βάση δεδομένων ατυχημάτων του OCHA αναφέρει 36 παιδιά που σκοτώθηκαν στη Δυτική Όχθη το 2023 (από τις 31 Αυγούστου). Ωστόσο, πηγές όπως το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας και Άμυνας για τα Παιδιά International ανέφεραν δύο ακόμη παιδιά που πέθαναν στη Δυτική Όχθη στις 5 Σεπτεμβρίου και 9 Σεπτεμβρίου, αντίστοιχα. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν επιβεβαιώσει την επαλήθευση και των δύο θανάτων στο Save the Children και ενημερώνουν τη δημόσια βάση δεδομένων των θυμάτων OPT.
Κάθε χρόνο, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δημοσιεύει μια έκθεση για τα παιδιά σε ένοπλες συγκρούσεις, στην οποία αναφέρονται τα μέρη που διαπράττουν σοβαρές παραβιάσεις κατά των παιδιών και δεν έχουν λάβει μέτρα για τη βελτίωση της προστασίας τους. Στην Έκθεση του 2023, οι ισραηλινές δυνάμεις, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, δεν περιλαμβάνονταν στον κατάλογο.

[2] Βάση δεδομένων του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) από το 2008 έως το 2023: https://www.ochaopt.org/data/casualties

Save the Children

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το