Τη Δευτέρα, 17 Ιουλίου, η Ταξιαρχία Τζενίν εξέδωσε μια ανακοίνωση καταδικάζοντας τη συνεχιζόμενη φυλάκιση από την Παλαιστινιακή Αρχή μαχητών της αντίστασης και ένοπλων μελών της παλαιστινιακής ομάδας αντίστασης.

Η ανακοίνωση υποστηρίζει ότι η Παλαιστινιακή Αρχή αρνήθηκε την προηγούμενη υπόσχεσή της να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατούμενους με αντάλλαγμα να επιτραπεί στον Πρόεδρο της ΠΑ Μαχμούντ Αμπάς να μιλήσει στην Τζενίν μετά από μια θανατηφόρα διήμερη ισραηλινή επιχείρηση στο στρατόπεδο μια εβδομάδα νωρίτερα.

Ως αποτέλεσμα, η Ταξιαρχία κάλεσε όλους τους Παλαιστίνιους να βγουν στους δρόμους στις 9 μ.μ. τοπική ώρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική κράτηση. Αυτό το γεγονός σηματοδότησε μια περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ της Παλαιστινιακής Αρχής και των παλαιστινιακών αντιστασιακών ομάδων στον προσφυγικό καταυλισμό Τζενίν, μετά από μια εβδομάδα εξάπλωσης των Παλαιστινιακών Δυνάμεων Ασφαλείας της ΠΑ σε όλη την πόλη Τζενίν σε μια προσπάθεια να επιβληθεί ο έλεγχος της πόλης μπροστά στη διάβρωση της νομιμότητάς της και της απώλειας επιρροής της στο στρατόπεδο.

Καθώς οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στον προσφυγικό καταυλισμό Τζενίν στις 9 μ.μ., τοπικοί δημοσιογράφοι ανέφεραν ότι ισχυρές ενισχύσεις προσωπικού ασφαλείας της ΠΑ αναπτύχθηκαν στα κέντρα πολλών μεγάλων πόλεων στη Δυτική Όχθη ως προληπτικό μέτρο κατάπνιξης των διαδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένων της Ραμάλα και της Χεβρώνας. Στο στρατόπεδο Τζενίν, ένοπλα μέλη της Ταξιαρχίας Τζενίν ενώθηκαν από τις μητέρες των μαρτύρων του στρατοπέδου, οι οποίες βγήκαν για να υποστηρίξουν την Ταξιαρχία και καταδίκασαν τις συνεχιζόμενες πολιτικές συλλήψεις αγωνιστών της αντίστασης.

Αναλυτικά

Την περασμένη εβδομάδα, στον απόηχο της διήμερης επίθεσης του ισραηλινού στρατού εναντίον του προσφυγικού καταυλισμού Τζενίν μεταξύ 3 και 4 Ιουλίου, ακολούθησε ένα νέο είδος μάχης εντός του καταυλισμού, που διεξήχθη από την Παλαιστινιακή Αρχή (PA) ενάντια στις ένοπλες ομάδες Παλαιστινιακής αντίστασης. Η Παλαιστινιακή Αρχή είχε ως στόχο να ανακτήσει την επιρροή που είχε χάσει στο στρατόπεδο τα δύο τελευταία χρόνια της αναζωπυρώμενης αντίστασης στη Δυτική Όχθη και η εναρκτήρια κίνηση ήταν να κάνει την πρώτη είσοδο ως πρεσβευτής ανακούφισης και ανασυγκρότησης μετά την καταστροφική ισραηλινή επιχείρηση –με άλλα λόγια, για να αποκτήσει οικονομική βάση στο στρατόπεδο. Στη συνέχεια κλιμάκωσε την εκστρατεία της στέλνοντας πολλές αντιπροσωπείες της Φατάχ στο στρατόπεδο για να συντονίσουν την επίσκεψη του προέδρου της ΠΑ Μαχμούντ Αμπάς, σε μια προσπάθεια να διεκδικήσει πολιτική κυριαρχία. Μαζί με τον Αμπάς ήρθε ένας στόλος Δυνάμεων Ασφαλείας της ΠΑ που πλημμύρισε την πόλη Τζενίν, αλλά όταν ο πρόεδρος της ΠΑ έφυγε από την Τζενίν, οι Δυνάμεις Ασφαλείας παρέμειναν –ουσιαστικά αφήνοντας πίσω τους το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό για να επιβεβαιώσουν εκ νέου μια παρουσία ασφαλείας στην περιοχή.

Τότε ξεκίνησαν οι πολιτικές συλλήψεις –ή μάλλον συνεχίστηκαν χωρίς διακοπή από την προηγούμενη εβδομάδα, αφού οι Δυνάμεις Ασφαλείας είχαν ήδη συλλάβει αρκετούς αγωνιστές της αντίστασης που συνδέονται με την Ταξιαρχία Τζενίν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την ισραηλινή εισβολή.

Δεν χρειάζεται ειδικός σε θέματα ασφάλειας ή πολιτικός αναλυτής για να δει ότι τόσο η ισραηλινή επιχείρηση όσο και η επακόλουθη δραστηριότητα της ΠΑ αποτελούν μέρος της ίδιας ολιστικής στρατηγικής κατά της εξέγερσης –αν όχι με πρόθεση, τότε σίγουρα στην πράξη. Με άλλα λόγια, η φάση που παρακολουθούμε τώρα θα μπορούσε κάλλιστα να ονομάζεται Φάση Δεύτερη της επιχείρησης Τζενίν. Η ζημιά που προκαλεί στην αντίσταση είναι λιγότερο ορατή από την καταστροφή που έσπειραν οι μπουλντόζες του ισραηλινού στρατού, αλλά όχι λιγότερο θανατηφόρα.

Πηγή: mondoweiss.net

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το