Μήνυμα ενάντια στον αυταρχισμό και τις διώξεις από το σημερινό δυναμικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας. Εκατοντάδες εκπαιδευτικοί και αλληλέγγυοι έδωσαν δυναμικό παρόν σήμερα (Πέμπτη 23/5) στα Προπύλαια του Πανεπιστήμιου της Αθήνας μετά από κάλεσμα που απηύθυναν  Συνδικαλιστικές Οργανώσεις & Κινήσεις – Συλλογικότητες – Κινήσεις Γειτονιάς

Η συγκέντρωση ξεκίνησε στις 18:30 με ομιλίες των οργανωτών και των εκπροσώπων των συλλογικοτήτων που παρευρίσκονταν. Καταγγέλλονταν οι διώξεις, το χτύπημα στην απεργία και στα σωματεία, η κρατική τρομοκρατία, αλλά και αναδείχθηκε η καταστολή σαν το απαραίτητο εργαλείο της κυβέρνησης και του συστήματος για να επιβάλει τις πολιτικές της φτωχοποίησης, της ανεργίας και των μισθών πείνας.

Δεκάδες εκπαιδευτικοί στα σχολεία παραπέμπονται σε πειθαρχικά, σέρνονται σε δίκες, καλούνται σε απολογία, για συνδικαλιστική και πολιτική δράση. Για συμμετοχή σε συγκεντρώσεις που καλέστηκαν από τα σωματεία τους ενάντια στις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές της κυβέρνησης. Επειδή συμμετείχαν σε λαϊκές κινητοποιήσεις. Εκπαιδευτικοί διώκονται ακόμα και για δημόσια διατύπωση άποψης!

Μπορεί να είναι εικόνα 7 άτομα, πλήθος, οδός, η Πύλη του Βρανδεμβούργου και κείμενο

Διώξεις υπάρχουν σε κάθε κλάδο εργαζομένων που αγωνίζεται. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα:

ü Η εκδικητική απόλυση του διοικητικού υπαλλήλου του ΕΚΠΑ, Δημήτρη Αντωνίου, στις 31/3, λόγω συμμετοχής σε κινητοποίηση του συλλόγου του ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και στο σπάσιμο των φοιτητικών αγώνων, με το μέτρο της τηλε-εξεταστικής (πραγματοποιείται ΕΔΕ και σε όλο το ΔΣ). Χαιρετίζουμε την πρόσφατη ανάκλησή της, αποτέλεσμα του κινήματος αλληλεγγύης που αναπτύχθηκε.

ü Των διώξεων συνδικαλιστών της ΠΕΝΕΝ με την κατηγορία της παρεμπόδισης εκτέλεσης των δρομολογίων των πλοίων σε ημέρα πανεργατικής απεργίας.

ü Της δίωξης της προέδρου του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου Αγ. Σάββας, Κατερίνας Πατρικίου, από τη διοίκηση του Νοσοκομείου, ύστερα από συμμετοχή του σωματείου στην απεργία ενάντια στις απολύσεις των συμβασιούχων καθαριότητας.

ü Της δίωξης του πρόεδρου του σωματείου εργαζομένων του Πειραϊκού Φαρμακευτικού Συνεταιρισμού (ΠΕΙΦΑΣΥΝ).

ü Της καταδίκης σε 10 μήνες φυλάκισης του προέδρου του Συνδικάτου Τύπου – Χάρτου για τη συμμετοχή του σε απεργιακό αγώνα ενάντια στην απόλυση εργαζομένου.

ü Της δίωξης 10 αγωνιστών της ΟΡΜΑ που παραπέμπονται σε δίκη στις 23/5 για συμμετοχή τους σε διεθνιστική – αντιπολεμική συγκέντρωση.

ü Της δίωξης 46 εργαζομένων – ανέργων που παραπέμπονται σε δίκη στις 17/12, για την πραγματοποίηση εργατικής μοτοπορείας από το στέκι Pasamontaña.

ü Της σχεδιαζόμενης δίωξης του Παντελή Βαϊνά, μέλους της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, επειδή υπερασπίστηκε δημόσια το δικαίωμα της συλλογικής δράσης απέναντι στην παραπληροφόρηση των ΜΜΕ.

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, οδός και πλήθος

Όλες αυτές οι διώξεις συνδέονται με το γενικότερο κλίμα τρομοκρατίας, καταστολής των φοιτητικών αγώνων, χτυπήματος των σωματείων και του δικαιώματος στην απεργία. Στηρίζονται πάνω σε όλους τους αντιδραστικούς νόμους που έχουν ψηφιστεί το τελευταίο διάστημα ενάντια στη συνδικαλιστική και πολιτική δράση (ν. Χατζηδάκη, Γεωργιάδη κτλ).

Μπορεί να είναι εικόνα ‎5 άτομα και ‎κείμενο που λέει "‎HaTΩ ត"សាល TO AENGIE2 WTP M3ИPRnИ MPATACCBATE.POFI TOnopΕa Ce CA e KON מם ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ οΙ ΔΙΩΞΕΙΣ и ΚΑΤΩ TA ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ TA ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ & ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ‎"‎‎

Μια ώρα αργότερα ξεκίνησε πορεία δυναμική και με παλμό πορεία στο κέντρο της Αθήνας από Πανεπιστημίου – Σταδίου – Σύνταγμα – Προπύλαια με ασφυκτική την παρουσία της Αστυνομίας και των ΜΑΤ που επιχείρησαν να περιορίσουν τη διαδήλωση. Έγιναν σχετικές καταγγελίες, ενώ οι διαδηλωτές  με συνθήματα απαιτούσαν να φύγει η Αστυνομία από την πορεία.

Μπορεί να είναι εικόνα ‎3 άτομα, πλήθος και ‎κείμενο που λέει "‎Boл ΔΕΝ OA ΠΕΡΑΣΟΥΝΟ 0I ΔΕΝΘΑΠΕΡΑΣΟΥΝΟΙΔΙΩΣ בחום ΚΑΤΩ TA XEPIA ΚΑΤΩΤΑΧΕΡΙΑΠΟΤΑΣΠΜΝΑ ΑΠΟ TA ΑΠΟΤΑΣΩΜΑ ΣΩΜΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΡΚΟΤΗΤΕΣ-ΚΙΝΗΕΙΣΤΕΣΤΟΝΙΑ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ‎"‎‎

Μεταξύ άλλων ακούστηκαν τα παρακάτω συνθήματα:

Έξω από την πορεία η αστυνομία

Η τρομοκρατία δε θα περάσει – Του λαού η πάλη θα τη σπάσει

Στο δρόμο σπάμε την τρομοκρατία

Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι – Ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη

Εργάτες νεολαία εκπαιδευτικοί ενάντια στις διώξεις και την καταστολή

Με διώξεις και βία δε γίνεται Παιδεία

Στους δρόμους λαέ μπορείς να τους νικήσεις δε θα σταματήσουν, αν δεν τους σταματήσεις

Οι εκπαιδευτικοί δε σκύβουν το κεφάλι μαζί με τον λαό αντίσταση και πάλη!

Όχι στις διώξεις και την τρομοκρατία – Αγώνας για δημόσια και δωρεάν Παιδεία!

Κάτω τα χέρια από την απεργία τους λαϊκούς αγώνες και τα σωματεία.

Διώξεις βία καταστολή – Αυτή η πολιτική θα ανατραπεί!

Με αξιολόγηση και τρομοκρατία μας θέλουνε σκυφτούς σε φτωχά σχολεία

«Ούτε βήμα πίσω, καμιά υποταγή, στον δρόμο θα τσακίσουμε την καταστολή»

«Κάτω οι διώξεις των εκπαιδευτικών, των φοιτητών, των νέων και των εργατών»

«Φτώχεια διώξεις καταστολή – αυτή η πολιτική μπορεί να ανατραπεί»

«Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη, του απεργού, του άνεργου και του μετανάστη»

«Ακρίβεια ανεργία, ξεφτίλα οι μισθοί, να γιατί χρειάζονται την καταστολή»

«Κάτω τα χέρια από τα σωματεία, τους λαϊκούς αγώνες και την απεργία»

«Δεν είναι γλάστρες τα σωματεία, στο δρόμο θα τσακίσουμε την τρομοκρατία»

Μπορεί να είναι εικόνα 4 άτομα, η Πύλη του Βρανδεμβούργου, οδός, πλήθος και κείμενο

Η διαδήλωση είχε προπαγανδιστεί με επισκέψεις σε σχολεία και περιοδείες σε γειτονιές, με αφισοκολλήσεις και με δελτία Τύπου

Μπορεί να είναι εικόνα 4 άτομα, οδός, η Πύλη του Βρανδεμβούργου, πλήθος, Πιάτσα ντι Σπάνια και κείμενο που λέει "ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝΟΙΔΙΩΞΕΙΣ 01 ΥΔΙΩΞΕΙΣ XEPIA ΧΕΡΙΑΑΠΟΤΑΣΩΜΑΤΕΙΑ ΑΠΟ TA ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΙΚΑΛΙΕΤΙΚΕΣ OPTANNIEIE KINHIEIE MOFIKOTHTEI ΛΟΥΓΚΟΥΤΕΙ-Σ ΗΤΕ -KINHTEIETE rEITONIAE"

Τίποτα δεν τελειώνει εδώ φυσικά. Επόμενη σύσκεψη για τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις & Κινήσεις – Συλλογικότητες – Κινήσεις Γειτονιάς την Τρίτη 28/5 στις 6.30μμ στο 3ο ΓΕΛ Πειραιά, στα γραφεία της ΕΛΜΕ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το