Δυναμική αγωνιστική κινητοποίηση έγινε χθες και από τους υγειονομικούς των νοσοκομείων «Θριάσιο», «Κρατικό Νίκαιας» και «Αττικόν»  «Δαφνί», «Δρομοκαΐτειο», «Ασκληπιείο», «Μεταξά» και «Τζάνειο», στο κτίριο της 2ης ΥΠΕ στην Θηβών. Με τα συνθήματά τους και τα πανό τους διατράνωσαν την απαίτησή τους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους και την υγεία του λαού που εξακολουθεί η κυβέρνηση να αφήνει εκτεθειμένη απέναντι στην πανδημία προκειμένου να εξασφαλίσει χρήμα και κερδοφόρο πεδίο δράσης στους επιχειρηματικούς ομίλους της υγείας.

Η μαζική κινητοποίηση ήταν σταθμός στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 16 Φλεβάρη.

Ήταν και πανό Εργατικού Κέντρου Πειραιά και ΠΕΝΕΝ.

Το αγωνιστικό ραντεβού είχε κλειστεί στη διασταύρωση των οδών Θηβών και Μπελογιάννη. Οι εργαζόμενοι του Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας έφτασαν εκεί με πορεία που ξεκίνησαν από την πύλη του νοσοκομείου.

Ολοι μαζί με πανό και πικέτες στα χέρια που ανέγραφαν τα αιτήματα «όχι στα νοσοκομεία επιχειρήσεις», «προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων κα εργολαβικών», «ένταξη στα ΒΑΕ», «αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας», «ξεσηκωμός. Αμεση ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας», «η πανδημία δεν περνά με επικοινωνία. Δώστε λεφτά για την Υγεία» ξεκίνησαν μαχητική πορεία προς την 2 ΥΠΕ.

Αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με τον διοικητή της 2η ΥΠΕ Χρ. Ροϊλό ο οποίος όπως αναφέρθηκε στη συνέχεια προς τους συγκεντρωμένους δεν έδωσε καμία απάντηση στα αιτήματά τους. Το μόνο που είπε ήταν ότι τα ειδικά νοσοκομεία όπως το «Μεταξά», το «Δαφνί» κ.α. θα σταματήσουν να είναι εμβολιαστικά κέντρα.  

Κινητοποιήσεις σε άλλα νοσοκομεία της Αττικής

Νωρίτερα στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» έγινε κινητοποίηση από το Σωματείο Εργαζομένων και ακολούθησε συνάντηση με τον υποδιοικητή.

Κινητοποιήσεις έγιναν ακόμα στο νοσοκομείο “Αλεξάνδρα” καθώς και σε Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο.

Στον Άγιο Σάββα το μεγαλύτερο ογκολογικό αντικαρκινικό νοσοκομείο της χώρας η υποστελέχωση του Παθολογοανατομικού Εργαστηρίου έχει δραματικές συνέπειες για την ίδια την ζωή των ασθενών. Ήδη οι απαντήσεις των ιστολογικών εξετάσεων έχουν καθυστέρηση πάνω από 2 μήνες και αυτό θα ενταθεί ακόμα περισσότερο με την αποχώρηση τεσσάρων επικουρικών ιατρών το επόμενο διάστημα.

Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των υγειονομικών συνεχίζονται:

Στις 3 Φλεβάρη οργανώνουν μέρα δράσης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με τοπικές μορφές δράσης στα Κέντρα Υγείας για την ανάδειξη των οξυμένων προβλημάτων της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσής της.

Στις 16 Φλεβάρη θα πραγματοποιήσουν 24ωρη πανελλαδική απεργία με συγκέντρωση στα υπουργείο Εργασίας και Υγείας. Αντίστοιχες απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες θα γίνουν και σε άλλες πόλεις.

Τα αιτήματα

Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα Υγείας διεκδικούν:

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
  • Ενίσχυση με προσωπικό των Κέντρων Υγείας για να αναλάβουν τον εμβολιασμό, χωρίς καμία περικοπή της λειτουργίας τους. Αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων ασφαλών εμβολίων για τον έγκαιρο και μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού.
  • Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της υγείας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
  • Επίταξη ιδιωτικών μονάδων Υγείας και ένταξή τους στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της επιδημίας
  • Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα Βαρέα – Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Τα κρούσματα Covid-19 στους υγειονομικούς να καταγράφονται ως επαγγελματική ασθένεια.
  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, 13ης και 14ης σύνταξης.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το