Με δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες και βομβίδες κρότου – λάμψης αντιμετώπισαν οι αστυνομικοί της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης τους χιλιάδες διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για τη σύλληψη του ράπερ Πάμπλο Χασέλ στην καταλανική πόλη Λέριδα μέσα στο πανεπιστήμιο.

Οι διαδηλώσεις ήταν αρχικά ειρηνικές, με τους διαδηλωτές να χειροκροτούν και να φωνάζουν συνθήματα όπως «Όχι άλλη αστυνομική βία» και «Ελευθερία στον Πάμπλο Χασέλ». Η αστυνομία κραδαίνοντας γκλομπ επιτέθηκε στο πλήθος, αφού ορισμένοι διαδηλωτές άρχισαν να πετούν γυάλινα μπουκάλια και πέτρες. Κάποιοι διαδηλωτές απάντησαν βάζοντας φωτιά σε κάδους για να στήσουν οδοφράγματα στους στενούς δρόμους της Μαδρίτης.

Επεισόδια έγιναν και στη Βαρκελώνη, όπου η αστυνομία έκανε επίσης χρήση πλαστικών σφαιρών εναντίον διαδηλωτών, τραυματίζοντας και έναν ρεπόρτερ του Reuters.

ΒαρκελώνηAP Photo/Emilio Morenatti

Ο Πάμπλο Χασέλ, γνωστός για τις ριζοσπαστικές του απόψεις, είχε προθεσμία μέχρι την περασμένη Παρασκευή για να παραδοθεί και να αρχίσει να εκτίει την 9μηνη ποινή φυλάκισης που του έχει επιβληθεί για τα tweet με τα οποία χαρακτήριζε «σκ…τομισθοφόρους» τους αστυνομικούς, κατηγορώντας τους για βασανιστήρια και δολοφονίες.

Ο Πάμπλο Χασέλ συνελήφθη τη Δευτέρα μέσα στο Πανεπιστήμιο της Γέιδα στην Καταλονία και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 9 μηνών για τις κατηγορίες της «προσβολής του στέμματος και της εξύμνησης της τρομοκρατίας». Η υπόθεση αυτή φέρνει στο προσκήνιο την αντιδραστική διάταξη που θέλει να περάσει και στη χώρα μας η κυβέρνηση με σχετική νομοθεσία.

Ο καλλιτέχνης διώκεται με βάση το νόμο περί Δημόσιας Ασφάλειας που ψηφίστηκε το 2015 από την κυβέρνηση Αθνάρ και ενεργοποιείται από τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος και των Ποδέμος. Το 2018 του επιβλήθηκε ποινή με αφορμή ένα τραγούδι του που καταφερόταν εναντίον του τέως βασιλιά Χουάν Κάρλος και ήταν σε αναστολή. Το Εθνικό Δικαστήριο της Ισπανίας, τη Δευτέρα 15 Φλεβάρη, απέρριψε την έφεση που άσκησε κατά της ποινής του και θεωρεί ότι πρέπει να πάει στη φυλακή ως υπότροπος. 

Χθες, η καταλανική αστυνομία εισέβαλε στο Πανεπιστήμιο της Λέριντα στην Καταλονία, όπου ο ράπερ μαζί με υποστηρικτές του είχαν οχυρωθεί και τον συνέλαβε, πυροδοτώντας διαδηλώσεις και ταραχές στη Βαρκελώνη και σε άλλες πόλεις της Καταλονίας.

Η υπόθεση της σύλληψης του Χασέλ έχει εξελιχθεί σε πολύ σοβαρό πονοκέφαλο για την ισπανική κυβέρνηση, καθώς κατηγορείται ότι έχει επιτρέψει τη λογοκρισία καλλιτεχνικού έργου. Την περασμένη Δευτέρα, υποσχέθηκε μεταρρύθμιση, ώστε «οι φραστικές παρεκβάσεις στο πλαίσιο καλλιτεχνικών, πνευματικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων» να μην αποτελούν ποινικό αδίκημα και να μην τιμωρούνται με ποινές φυλάκισης.

Αντιδρώντας στη σύλληψη του ράπερ, 200 προσωπικότητες του ισπανόφωνου κόσμου του πολιτισμού υπέγραψαν κείμενο υπέρ του, μεταξύ των αυτών ο σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδόβαρ και ο ηθοποιός Χαβιέρ Μπαρδέμ.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το