«Δραματικές ελλείψεις» με την έναρξη της νέα σχολικής χρονιάς κατήγγειλε η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, Αρετή Σπαχή, κατά τη συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου.

«Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε με δραματικές ελλείψεις εκπαιδευτικών. Φέτος είχαμε ακόμα μεγαλύτερη μείωση των διορισμών και των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών και των προσλήψεων των αναπληρωτών. Επίσημα στον νομό Ηρακλείου στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση τα κενά είναι 220», ανέφερε συγκεκριμένα.

Ακόμα, συνέχισε: «Οι εκτιμήσεις μας αναφέρουν ότι οι ελλείψεις ξεπερνάνε τις 300, αν λάβουμε υπόψη την Ειδική Αγωγή και τη Γενική Εκπαίδευση». Κατήγγειλε, επίσης, την περικοπή των δαπανών της Ειδικής Αγωγής.

«Απαιτούμε να καλυφθούν τα κενά της Ειδικής Αγωγής». «Ωστόσο, τα παιδιά είναι πολλά και στη Γενική Παιδεία και ουσιαστικά υπολειτουργούν σήμερα τα σχολεία μας. Με αυτήν την έννοια, ζητούμε μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών» είπε η Αρετή Σπαχή και τόνισε:

«Ζητούμε να καλυφθούν όλα τα κενά με προσλήψεις, έστω αναπληρωτών. Και δε θέλουμε να καλυφθούν τα σχολεία με εκπαιδευτικούς κατά τη διάρκεια του έτους. Εμείς θέλουμε τώρα να καλυφθούν. Σήμερα έχουμε μόνο 28.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών, ενώ οι ανάγκες είναι 55 με 60 χιλιάδες».

«Αυξήσεις στους μισθούς»

Η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου πρόβαλε επιτακτικά την ανάγκη να αυξηθούν οι μισθοί των εκπαιδευτικών. «Σήμερα ο μισθός στον νεοδιόριστο εκπαιδευτικό είναι πολύ χαμηλός, στα 730 ευρώ. Και με βάση την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, ουσιαστικά ο μισθός εξανεμίζεται και ο εκπαιδευτικός δεν μπορεί να επιβιώσει», επισήμανε.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «ο νεοδιόριστος με αυτά τα 730 ευρώ έρχεται σε μια πόλη όπου τα ενοίκια είναι απρόσιτα. Δηλαδή θα δώσει τον μισθό του όλο για το ενοίκιο. Εμείς καταθέσαμε το αίτημα στην Περιφέρεια Κρήτης να παρέμβει για να εξυπηρετηθούν οι συνάδελφοι, έστω με προσφορά στέγης μέσω των ξενοδοχείων για κάποια περίοδο, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες».

Αντισεισμική θωράκιση σχολείων

Η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου αναφέρθηκε και στην ανάγκη της αντισεισμικής θωράκισης των σχολείων.

«Εμείς λέμε ότι από τύχη δε θρηνήσαμε θύματα στον προηγούμενο σεισμό του Αρκαλοχωρίου. Και όμως, ούτε από τότε δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για την αντισεισμική θωράκιση των σχολείων», σημείωσε και πρόσθεσε ότι η ΕΛΜΕ Ηρακλείου δε θα πάψει να πιέζει στην κατεύθυνση της αντισεισμικής θωράκισης των σχολείων και της ανέγερσης νέων σχολικών κτιρίων, όπου υπάρχουν παλιά και προβληματικά κτήρια.

Ηράκλειο: Στάση εργασίας από την ΕΛΜΕ – «Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά σε μαυρισμένο τοπίο»

Δίωρη στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης πραγματοποίησε την Πέμπτη 14/9 η ΕΛΜΕ Ηρακλείου με βασική επιδίωξη την ενημέρωση και λειτουργική ένταξή των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών στις συλλογικές λειτουργίες και δράσεις της ΕΛΜΕ.

«Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά σ’ ένα σχολικό τοπίο μαυρισμένο, πληττόμενο, σ’ ένα κοινωνικό τοπίο λαϊκής δυστυχίας που ουσιαστικά υποβαθμίζεται και η εκπαίδευση. Φέτος έγιναν οι λιγότεροι διορισμοί των τελευταίων χρόνων» ανέφερε σε συνέντευξη στο Cretalive η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου Αρετή Σπαχή.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία έχει γίνει δραματική μείωση των διορισμών μονίμων εκπαιδευτικών στη Β/θμια και Α/θμια Εκπαίδευση τη φετινή σχολική χρονιά. Συγκεκριμένα για τη νέα σχολική χρονιά οι διορισμοί σε όλη τη χώρα έφθασαν τις 4.000 ενώ και οι προσλήψεις αναπληρωτών εμφανίζουν μείωση και φθάνουν μόλις τις 28.000.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι πραγματικές ανάγκες ομαλής λειτουργίας των σχολείων απαιτούν προσλήψεις εκπαιδευτικών και στις δυο βαθμίδες της τάξης των 55.000-60.000.

Εκατοντάδες οι ελλείψεις στην Κρήτη

«Στην Κρήτη, στο νομό Ηρακλείου, επίσημα τα κενά που μας έχει δώσει το ΠΥΣΔΕ για την Β/θμια Εκπαίδευση είναι 220 όμως οι εκτιμήσεις είναι ότι τα κενά είναι πολύ περισσότερα (περίπου στα 300) με δεδομένο ότι έχουμε αυξημένο αριθμό μαθητών στα τμήματα και έλλειψη απαιτούμενων αιθουσών που δεν διασφαλίζουν τις ασφαλείς συνθήκες για την ομαλή διδασκαλία» εξηγεί η Αρετή Σπαχή.

Όπως έχει γράψει ήδη το Cretalive τα κενά στην Α/θμια Εκπαίδευση φθάνουν τα 400 σε όλο το νομό Ηρακλείου. Έτσι αντιλαμβάνεται κανείς ότι συνολικά στις δύο βαθμίδες της Εκπαίδευσης τα κενά και οι ελλείψεις εκπαιδευτικών φθάνουν κοντά στα 700!

“Χτυπήθηκε” η Ειδική Αγωγή

Την ίδια ώρα προτείνεται για φέτος ένας εκπαιδευτικός να επιτηρεί δύο παιδιά ειδικής αγωγής. «Ανατίθεται σε έναν εκπαιδευτικό Ειδικής Αγωγής να επιβλέπει και να στηρίζει δύο παιδιά ενώ διά νόμου επιβάλλεται η φροντίδα ενός μόνο παιδιού ανά εκπαιδευτικό» τόνισε η ίδια, «με αποτέλεσμα την ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση των αναγκών της ειδικής αγωγής».

Επίσης αναφέρθηκε

– Στην Ανατροπή της Αξιολόγησης-Διαβάθμισης-Εισαγωγής ιδιωτικο-οικονομικών κριτηρίων στην Εκπαίδευση.

– Στη διεκδίκηση της Μονιμοποίησης των Νεοδιορίστων, χωρίς καμία Αξιολόγηση.

– Στα οξυμένα προβλήματα στέγης των νεοδιορίστων και των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, με δεδομένη τη μεγάλη αύξηση των ενοικίων και την έλλειψη μέτρων στήριξης των εκπαιδευτικών.

Σχολεία χωρίς αντισεισμικό έλεγχο

«Τα σχολεία βρίσκονται χωρίς αντισεισμικό έλεγχο και η κυβέρνηση εντείνει επίθεση σε δικαιώματα και κατακτήσεις. Απαιτούμε το δικαίωμα μας να έχουμε σταθερή και μόνιμη σταθερή εργασία. Διεκδικούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό μας. Δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του ένας νεοδιόριστος εκπαιδευτικός με μισθό 700 ευρώ» ανέφερε στο Cretalive ο κ. Γιάννης Καταλαγαριανάκης, αντιπρόεδρος ΕΛΜΕ Ηρακλείου.

Σε αυτό το πλαίσιο η ΕΛΜΕ Ηρακλείου κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν στην παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε η ΕΛΜΕ την Πέμπτη 14/9 στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης.

Τα μείζονα ζητήματα της περιόδου σύμφωνα με την ΕΛΜΕ είναι τα εξής:

– Οι ευτελιστικά χαμηλές αποδοχές των εκπαιδευτικών και ιδιαίτερα των νεοδιορίστων που φτάνουν στο επίπεδο μόλις των 730 ευρώ.

– Η καταδίκη της πολιτικής της φτώχειας και της ακρίβειας και τη διεκδίκηση πραγματικών αυξήσεων στους μισθούς και τις συντάξεις.

– Η καταδίκη του αντιλαϊκού Πολυνομοσχεδίου του Γεωργιάδη που κατεδαφίζει τις θεμελιώδεις εργασιακές, οικονομικές και συνδικαλιστικές κατακτήσεις των εργαζομένων.

– Η έλλειψη μέτρων αντισεισμικής θωράκισης των σχολείων του νομού μας και πυρασφάλειας.

– Η αναγκαιότητα ανέγερσης νέων σχολικών κτιρίων, για την κάλυψη των αναγκών φοίτησης των παιδιών.

– Η έκφραση της αλληλεγγύης και της έμπρακτης συμπαράστασης στους πλημμυροπαθείς του Θεσσαλικού κάμπου.

– Η καταγγελία της έλλειψης των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων που έχει ως τραγικό αποτέλεσμα την καταδίκη στο θάνατο πολλών κατοίκων της πληττόμενης Θεσσαλίας, αλλά και την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική καταστροφή της περιοχής.

– Η καταδίκη της Ναζιστικής Θηριωδίας και συνολικά του φασισμού, με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το ολοκαύτωμα της Βιάννου. Η ΕΛΜΕ τιμά τον αντιφασιστικό πατριωτικό αγώνα του λαού μας το ’40 και καλεί τους εκπαιδευτικούς, τη νεολαία και το λαό σε ανυποχώρητη πάλη ενάντια στο φασισμό, τον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο. Καλεί επίσης τους εκπαιδευτικούς να αφιερώσουν μια διδακτική ώρα για τη μύηση των μαθητών μας στον ιστορικό-αντικατοχικό και αντιφασιστικό αγώνα του λαού μας, δίδοντας έμφαση στα ολοκαυτώματα που πραγματοποίησαν οι Γερμανοί Ναζιστές στην Κρήτη.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το