Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.) στο τέλος του Δεκεμβρίου 2020 κάλεσε σε πρωτοβουλία Συλλόγων, Σωματείων, Ενώσεων, Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων, ενάντια στην πρόσφατα ψηφισμένη διάταξη (10/12/20) που επιτρέπει τον μακροχρόνιο (25+25 έτη!) δανεισμό αρχαιοτήτων σε μουσεία του εξωτερικού. Κομμάτι των δράσεων της πρωτοβουλίας, η ενημέρωση του κοινού για την αντιπολιτιστική διάταξη, η συγκέντρωση ψηφιακών υπογραφών, καθώς και ψηφισμάτων των φορέων που οργανωτικά στηρίζουν την κοινή προσπάθεια.

Οι συλλογικοί φορείς που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία αυτή έχουν φτάσει τους είκοσι (20), και μέχρι στιγμής (8/1) είναι οι:
Α΄ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής (Περιστέρι), Α΄ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής (Θριάσιο-Μεγαρίδα-Ειδυλλία), Ε΄ ΕΛΜΕ Αθήνας, ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής, ΕΛΜΕ Ημαθίας, ΕΛΜΕ Νομού Ηρακλείου, ΕΛΜΕ Νέας Σμύρνης-Καλλιθέας-Μοσχάτου, ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας, Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων, Ένωση Καλλιτεχνών Ηπείρου, Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Σαλαμίνος και Περιχώρων, Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, Πανελλήνιο Σωματείο Έκτακτου Προσωπικού ΥΠΠΟ, Περιβαλλοντική-Πολιτιστική Ένωση Μεσσηνίας, Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Αιγάλεω, Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, Σύλλογος Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών φοιτητών/τριών Ιστορικού-Αρχαιολογικού ΕΚΠΑ, Σύλλογος Μονίμων Διοικητικών Υπαλλήλων Σιβιτανιδείου Ιδρύματος, Σύλλογος Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Σωματείο Πτυχιούχων Ανωτάτων Σχολών Εικαστικών Τεχνών Ηπείρου.

Η πρωτοβουλία των φορέων συγκεντρώνει υπογραφές υπό το ακόλουθο κείμενο:
Απαιτούμε την άμεση απόσυρση τής πρόσφατα (10/12/20) ψηφισμένης διάταξης του νομοσχεδίου του ΥΠΠΟΑ για την αναδιοργάνωση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, η οποία προβλέπει τη δυνατότητα μακροχρόνιου δανεισμού (συνολικά 50 έτη) ελληνικών αρχαιοτήτων, σε μουσεία εκτός χώρας.
Ζητάμε την επαναφορά του μέχρι πρότινος ισχύοντος νομικού πλαισίου (5+5 έτη μέγιστο χρονικό διάστημα δανεισμού).
Να δοθούν κονδύλια στον Πολιτισμό, να προστατευθούν και να αναδειχθούν τα σταθερά και κινητά μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς!
Όχι στον εκπατρισμό των αρχαίων μνημείων, με διάρκεια δανεισμού τους της τάξεως του μισού αιώνα!

Ο ΣΕΚΑ τονίζει ότι τόσο η συγκέντρωση των ψηφιακών υπογραφών όσο και των ψηφισμάτων, είναι κομμάτι των δράσεων που θα αναληφθούν ενάντια στον μακροχρόνιο δανεισμό αρχαιοτήτων, και σημειώνει: «Ως Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων ΔΕΝ θεωρούμε ότι ο δανεισμός αρχαιοτήτων υπηρετεί, ούτε καν προσχηματικά, την εξωστρέφεια του ελληνικού πολιτισμού, αλλά αποτελεί ένα ακόμη fast track χτύπημα σε βάρος του. Η ηγεσία του ΥΠΠΟΑ βρίσκει την “εύκολη λύση” για να μην αραχνιάζουν οι αρχαιότητες στις αποθήκες των Μουσείων και των Εφορειών, δρομολογώντας τον εκπατρισμό των κινητών μνημείων για περίπου δύο γενιές (!) σε μουσεία του εξωτερικού. Για τα Δημόσια Μουσεία της χώρας, το ΥΠΠΟΑ επιφυλάσσει μετατροπή σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, ή και διακοπή της λειτουργίας τους σε περίπτωση που δεν πληρούν κάποιες προϋποθέσεις, χωρίς να κατονομάζει τις προϋποθέσεις αυτές. Φυσικά, ούτε σκέψη για ουσιαστική ενίσχυση των Δημόσιων Μουσείων με κονδύλια, προσωπικό, θεσμική θωράκιση».

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το