Ο Λίβανος, μια χώρα 6 εκατ. κατοίκων, βιώνει μια από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις που έχουν καταγραφεί, από το 1850, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Γι’ αυτό και περίπου 120.000 μετανάστες -εργαζόμενοι στον Λίβανο- δε μπορούν να καλύψουν τις επισιτιστικές τους ανάγκες και χρήζουν «επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας», ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Πάνω από το 90% της αξίας της σε σχέση με το δολάριο, έχει χάσει η λιβανέζικη λίρα από το φθινόπωρο του 2019.

Σήμερα, το 78% του πληθυσμού του Λιβάνου βρίσκεται κάτω από όριο της φτώχειας –συγκριτικά με 55% ένα χρόνο νωρίτερα και λιγότερο από το 30% πριν από την κρίση– όπως ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (Ocha). Τουλάχιστον το 36% του πληθυσμού ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

«Έχουν χάσει τη δουλειά τους. Πεινούν, δεν έχουν πρόσβαση σε ιατρική βοήθεια και δεν νιώθουν ασφάλεια», εξήγησε σε ανακοίνωση ο Μάθιου Λουτσιάνο, διευθυντής του γραφείου του ΔΟΜ στον Λίβανο.

Μεταξύ των 210.000 μεταναστών εργαζομένων στον Λίβανο, οι 120.000 δεν μπορούν να αυτοσυντηρηθούν και να στείλουν όπως στο παρελθόν χρήματα στις οικογένειές τους στις χώρες καταγωγής τους. Ενώ επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη χώρα και να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη, δε διαθέτουν τους απαραίτητους πόρους.

Ο ΔΟΜ σε χθεσινή του ανακοίνωση, έκανε λόγο για μια νέα προσπάθεια παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας σε 1.1 εκατ. πολίτες-μετανάστες και μη-, που έπεσαν θύματα της τρέχουσας οικονομικής κρίσης στη χώρα.

πηγή: efsyn.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το