Η Μόσχα κατηγορεί την Αρμενία ότι κάνει τεράστιο λάθος που απομακρύνεται από τη Ρωσία, οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία πως έδειξε ότι δεν είναι αξιόπιστος εταίρος, ο Ερντογάν συναντά τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν και οι άμαχοι εγκαταλείπουν μαζικά το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ μια έκρηξη σε πρατήριο καυσίμων είχε σαν αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό 200 ανθρώπων.

Η Μόσχα κατηγορεί το Γερεβάν ότι κάνει “τεράστιο λάθος” που απομακρύνεται από τη Ρωσία

Η Ρωσία κατηγόρησε τις αρμενικές αρχές ότι επιδιώκουν να “καταστρέψουν” τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, κάνοντας λόγο για “μεγάλο λάθος”, εν μέσω κρίσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ για το οποίο το Γερεβάν επιρρίπτει εν μέρει την ευθύνη στη Μόσχα.

“Είμαστε πεπεισμένοι πως οι αρμενικές αρχές κάνουν τεράστιο λάθος επιδιώκοντας εσκεμμένα να καταστρέψουν τους ρωσοαρμενικούς δεσμούς, που έχουν πολλές πλευρές και εγκαθιδρύθηκαν πριν από αιώνες, και κάνοντας τη χώρα τους όμηρο γεωπολιτικών παιχνιδιών της Δύσης”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση η ρωσική διπλωματία.

“Οι τελευταίες δηλώσεις του Νικόλ Πασινιάν επιβεβαιώνουν τα προηγούμενα συμπεράσματά μας που έδειχναν πως διαδικασίες, που εμπνεύστηκαν από τη Δύση και υποκινήθηκαν από το Γερεβάν, και που καταστρέφουν την ίδια τη χώρα τους και τις διμερείς μας σχέσεις, δεν είναι περιστασιακές αλλά συστηματικές”, πρόσθεσε η ρωσική διπλωματία.

“Αυτά τα βήματα που προορίζονται να αποτελέσουν το ξεκίνημα μιας νέας φιλοδυτικής πολιτικής της Αρμενίας, αιτιολογούνται από τα λεγόμενα λάθη που διέπραξε η Ρωσική Ομοσπονδία”.

Την Κυριακή, ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν επέπληξε έμμεσα τη Μόσχα για τη μη υποστήριξή της, χαρακτηρίζοντας “αναποτελεσματικές” τις σημερινές συμμαχίες της χώρας του, ιδίως με τη Ρωσία.

Ο αζερικός στρατός πέτυχε την περασμένη εβδομάδα μια γρήγορη στρατιωτική νίκη απέναντι στην αυτονακηρυχθείσα Δημοκρατία του Ναγκόρνο Καραμπάχ, μια περιοχή που κατοικείται κυρίως από Αρμένιους και αποδόθηκε το 1921 στο Αζερμπατζάν από τη Σοβιετική Ένωση.

Τουλάχιστον 6.650 άνθρωποι είχαν φθάσει στην Αρμενία από το Ναγκόρνο Καραμπάχ μέχρι τις 16:00 ώρα Ελλάδας τη Δευτέρα, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό ΜΜΕ Sputnik Armenia, το οποίο επικαλείται την αρμενική κυβέρνηση, από περίπου 4.850 πέντε ώρες νωρίτερα.

Ο ορεινός θύλακας υπήρξε στο παρελθόν θέατρο δύο πολέμων ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν: ο πρώτος από το 1988 έως το 1994 (30.000 νεκροί) και ο δεύτερος το φθινόπωρο του 2020 (6.500 νεκροί).

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Ρωσία έδειξε ότι “δεν είναι αξιόπιστος εταίρος”

Οι ΗΠΑ υποστήριξαν σήμερα ότι η Ρωσία κατέδειξε ότι δεν είναι «αξιόπιστος εταίρος», μετά την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και τις κατηγορίες της Αρμενίας ότι δεν τους στήριξε η Μόσχα.

«Η Ρωσία έδειξε ότι δεν είναι αξιόπιστη σύμμαχος», είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για το θέμα αυτό.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε επίσης τη «βαθιά ανησυχία» των ΗΠΑ για την τύχη των Αρμένιων κατοίκων του Ναγκόρνο Καραμπάχ, τονίζοντας ότι «προσυπογράφει» τις εκκλήσεις για την ανάπτυξη μιας διεθνούς αποστολής στην περιοχή ώστε να υπάρξει διαφάνεια και να καθησυχαστούν οι άμαχοι. Πρόσθεσε ότι είναι σε εξέλιξη «συζητήσεις» για το θέμα αυτό, χωρίς όμως να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Ο Μίλερ ζήτησε να συνεχίσει να τηρείται η κατάπαυση του πυρός, να καλυφθούν οι ανθρωπιστικές ανάγκες του πληθυσμού και να ξαναρχίσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας.

Συνάντηση Ερντογάν-Αλίγιεφ για την κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επρόκειτο να συναντηθεί τη Δευτέρα με τον σύμμαχό του, πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ.

Ο Ερντογάν θα πραγματοποιήσει μονοήμερη επίσκεψη στον θύλακα του Ναχιτσεβάν, πρόκειται για μία λωρίδα αζέρικης περιοχής που βρίσκεται μεταξύ της Αρμενίας, του Ιράν και της Τουρκίας, ενώ θα συζητήσει με τον Αλίγιεφ την κατάσταση στην περιοχή του Καραμπάχ, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του Τούρκου προέδρου.

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Τουλάχιστον 200 τραυματίες από έκρηξη σε πρατήριο καυσίμων

Περισσότεροι από 200 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την έκρηξη που σημειώθηκε τη Δευτέρα σε πρατήριο βενζίνης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα τον Επίτροπο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του θύλακα αυτού.

Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, οι περισσότεροι από τους τραυματίες είναι σε σοβαρή κατάσταση και θα πρέπει να μεταφερθούν αεροπορικώς σε άλλη περιοχή επειδή το Καραμπάχ δεν διαθέτει τις υποδομές ώστε να τους νοσηλεύσει όπως θα έπρεπε.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το