«Δωρεά στην Ελλάδα 50.000 μάσκες από την Κίνα», «Στην Ελλάδα πάνω από ένα εκατομμύριο μάσκες από την Κίνα», «Γαλλία: Στήνεται “αερογέφυρα” με μάσκες από την Κίνα», «Έφτασαν Από Κίνα 1,7 Εκατ. μάσκες», «Η Κίνα δώρισε μάσκες στην Ιταλία και οι Τσέχοι τις κατέσχεσαν», «10 χιλιάδες μάσκες στέλνει η Κίνα στην Κύπρο», «Στη Ρωσία 25 εκατομμύρια μάσκες από την Κίνα», «Έφτασε στη Νέα Υόρκη αεροσκάφος με μάσκες και γάντια από την Κίνα»… Μερικοί μόνο από τους πηχυαίους τίτλους των ειδήσεων που κατακλύζουν τις τελευταίες μέρες τα μέσα ενημέρωσης, στο φόντο του εμπορικού πολέμου που μαίνεται ανάμεσα στις ισχυρές πλανητικές μητροπόλεις.

Στην αμερικάνικη κινδυνολογία για «κινέζικο ιό» ή «ιό του Βουχάν», που επαναφέρει στη μνήμη τον «κίτρινο κίνδυνο», το Πεκίνο απαντά με αερομεταφορές υγειονομικού υλικού ακόμα και σε χώρες από τις οποίες εκπορεύεται η καταστροφολογία. «Rebranding China» (επαναπροσδιορίστε την Κίνα), είναι η εντολή του Πεκίνου προς τις πρεσβείες του σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στις κατηγορίες του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Πομπέο, ότι «Η εκστρατεία παραπληροφόρησης από τη Ρωσία και το Ιράν καθώς και από την Κίνα συνεχίζεται» και ότι «αυτή η συγκάλυψη, αυτή η παραπληροφόρηση στην οποία επιδίδεται το κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα στερεί από τον κόσμο την ενημέρωση που χρειάζεται για να αποτραπούν περαιτέρω κρούσματα ή να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο», το Πεκίνο απαντά με …«βομβαρδισμό» προμήθειας υγειονομικού υλικού και επίθεση συνεργασίας.

…Αεροσκάφος που μετέφερε ιατρικά εφόδια από την Κίνα έφτασε την περασμένη Κυριακή στη Νέα Υόρκη, στην πρώτη από τις περίπου 20 πτήσεις, που πρόκειται να οργανώσει ο Λευκός Οίκος τις επόμενες 30 ημέρες για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Η αερομεταφορά αυτή οργανώθηκε από μια ομάδα, επικεφαλής της οποίας είναι ο γαμπρός και σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, ο οποίος κατάρτισε το «Σχέδιο Αερογέφυρα». Σ’ αυτό το κλίμα ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχε με τον ομόλογό του των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, πρόβαλε τη θέση ότι οι δύο χώρες, παρά τις διαφωνίες και την αντιπαλότητά τους, «πρέπει να ενωθούν» στον αγώνα εναντίον της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με την κινεζική δημόσια τηλεόραση CCTV.

«Η Κίνα είναι διατεθειμένη να συνεχίσει να μοιράζεται ανεπιφύλακτα τις πληροφορίες και τις εμπειρίες της με τις ΗΠΑ», διαβεβαίωσε ο Σι.

Από τη δική του πλευρά, ο Τραμπ ανάφερε (μέσω Twitter) πως στη συζήτησή τους με τον Σι εξέτασαν «πολύ λεπτομερειακά» την κατάσταση. «Η Κίνα υπέμεινε πολλά και έχει πλέον κατανοήσει βαθιά τον ιό», έγραψε ο Τραμπ και, εκφράζοντας «μεγάλο σεβασμό» για τις προσπάθειες του Πεκίνου, κατάληξε: «Συνεργαζόμαστε στενά».

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το