Το δικαστήριο διέγνωσε τον ξεκάθαρο κίνδυνο τα τμήματα αυτά να χρησιμοποιούνται σε «σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Ολλανδικό δικαστήριο διέταξε την κυβέρνηση να σταματήσει την παράδοση τμημάτων για μαχητικά F-35 που χρησιμοποιούνται από το Ισραήλ στον βομβαρδισμό της Λωρίδας της Γάζας.

Η απόφαση, που ελήφθη από δικαστήριο εφετών τη Δευτέρα, αναφέρει ότι υπάρχει «ξεκάθαρος κίνδυνος» τα τμήματα (των αεροσκαφών) που εξάγει η Ολλανδία να χρησιμοποιούνται σε «σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Το δικαστήριο ανέφερε ότι είναι πιθανό το Ισραήλ να χρησιμοποιεί τα F-35 σε επιθέσεις στη Γάζα που έχουν ως αποτέλεσμα απαράδεκτες απώλειες αμάχων. Απέρριψε το επιχείρημα του Ολλανδικού κράτους ότι δεν χρειαζόταν να κάνει νέο έλεγχο για την άδεια των εξαγωγών.

Ωστόσο, σε απάντηση της απόφασης της Δευτέρας, η Ολλανδική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι τα οπλικά μέρη είναι σημαντικά για τη δυνατότητα του Ισραήλ να προστατεύεται από «απειλές στην περιοχή, για παράδειγμα από το Ιράν, την Υεμένη, τη Συρία και τον Λίβανο».

Η απόφαση ήρθε μετά από έφεση της Διεθνούς Αμνηστίας και της Oxfam σε απόφαση κατώτερου δικαστηρίου πέρυσι που απέρριψε το επιχείρημά τους ότι η προμήθεια των τμημάτων (των αεροσκαφών) συνέβαλε στην «σε μεγάλη κλίμακα και σοβαρή παραβίαση του ανθρωπιστικού δικαίου από το Ισραήλ στη Γάζα».

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν κατηγορήσει την κυβέρνηση για συνέργεια σε εγκλήματα πολέμου συνεχίζοντας τις παραδόσεις των τμημάτων.

Τον Δεκέμβριο ένα δικαστήριο απέρριψε την υπόθεση. Έκρινε ότι η κυβέρνηση είχε μεγάλο βαθμό ελευθερίας να ζυγίζει τα πολιτικά ζητήματα αναφορικά με τις εξαγωγές όπλων.

Ωστόσο, αυτή η απόφαση κατέπεσε στο εφετείο, το οποίο έκρινε ότι πολιτικές και οικονομικές ανησυχίες δεν επισκιάζουν τον ξεκάθαρο κίνδυνο παραβιάσεων του δικαίου του πολέμου.

Το εφετείο αντίθετα διέταξε την κυβέρνηση να σταματήσει όλες τις εξαγωγές τμημάτων μαχητικών αεροσκαφών στο Ισραήλ μέσα σε εφτά ημέρες.

Οι ολλανδικές αρχές είχαν δηλώσει πέρυσι ότι δεν ήταν ξεκάθαρο αν έχουν την εξουσία να παρέμβουν στις παραδόσεις.

Η Ολλανδία φιλοξενεί μία από τις πολλές περιφερειακές αποθήκες από τις οποίες μέρη του αμερικανικού μαχητικού διανέμονται σε χώρες που τα ζητούν. Οι ολλανδικές εγκαταστάσεις έχουν προμηθεύσει το Ισραήλ με τουλάχιστον ένα φορτίο από την έναρξη του πολέμου.

Οι δικηγόροι της κυβέρνησης υποστήριξαν επίσης ότι το Ισραήλ θα μπορούσε εύκολα να προμηθευτεί μέρη για τα F-35 από αλλού αν δεν τα προμηθεύσει η Ολλανδία.

Η δικαστική απόφαση που διατάσσει την κυβέρνηση να σταματήσει τις εξαγωγές μπορεί να προσβληθεί από τις ολλανδικές αρχές.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το