Οι λιβυκές στρατιωτικές επιτροπές «5+5», από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές της ενδολιβυκής σύγκρουσης, συνεδρίασαν στη Σύρτη της ανατολικής Λιβύης, παρουσία του Αμπντουλαγί Μπατάλι, ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ στη χώρα, με στόχο την ολοκλήρωση ενός σχεδίου εργασίας για την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων (Τούρκων στρατιωτικών και Σύρων φιλότουρκων μισθοφόρων, Ρώσων μισθοφόρων κ.ά.) και τη διαδικασία αφοπλισμού λιβυκών ένοπλων οργανώσεων. Ζητήματα βέβαια που τίθενται συνεχώς στο τραπέζι αλλά δεν προχωρούν, καθώς συνδέονται άρρηκτα με την εσωτερική σύγκρουση στη Λιβύη και την παρέμβαση ανταγωνιστικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.
Ταυτόχρονα συναντήθηκαν στο Κάιρο ο Πρόεδρος του Λιβυκού Προεδρικού Συμβουλίου, Μοχάμεντ Μένφι, και ο Λίβυος στρατηγός και επικεφαλής του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού», Χαλίφα Χάφταρ. Οι δυο τους συναντήθηκαν στη συνέχεια και με τον πρόεδρο της λιβυκής Βουλής, Αγκίλα Σάλεχ, χωρίς να γίνουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις. Ανακοινώθηκε μόνο ότι συζήτησαν τη διαδικασία με στόχο τη διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στη χώρα.

Είχαν προηγηθεί σημαντικές επαφές τόσο με τον στρατηγό και αρχηγό του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού», Χαλίφα Χάφταρ, όσο και με τον δοτό προσωρινό πρωθυπουργό της κυβέρνησης στην Τρίπολη, Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά, του αρχηγού της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, στη Λιβύη. Στην Τρίπολη ο Μπερνς είδε τον Ντμπεϊμπά παρουσία της υπουργού Εξωτερικών, Νάιλα Αλ-Μανγκούς, και του αρχηγού της λιβυκής υπηρεσίας πληροφοριών, Χουσεΐν αλ Αγιέμπ. Προηγουμένως ο Μπερνς είχε συναντήσει τον στρατηγό Χάφταρ στη Βεγγάζη.
Εν τω μεταξύ, διοικητικό δικαστήριο στην Τρίπολη αποφάνθηκε υπέρ της αναστολής της διμερούς συμφωνίας για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων και του φυσικού αερίου, που έχουν συνυπογράψει Τουρκία και Λιβύη, καθώς η υπογραφή μιας τέτοιας απόφασης δεν μπορεί να γίνει από την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης. «Απαγορεύεται στην προσωρινή κυβέρνηση να υπογράφει με οποιονδήποτε τρόπο συμφωνίες υπό την κυριαρχία του κράτους της Λιβύης, επί της χερσαίας, θαλάσσιας και εναέριας επικράτειάς του, καθώς επίσης και συμφωνίες για την οριοθέτηση των συνόρων ή την εκμετάλλευση φυσικών στρατηγικών πόρων, εκτός εάν εγκριθεί από το Γενικό Εθνικό Κογκρέσο», σημειώνει στην απόφασή του το λιβυκό δικαστήριο.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το