Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal της Δευτέρας, η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενόψει της επίθεσης του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας προτείνει ο πληθυσμός της πόλης και οι πάνω από 1 εκατ. εσωτερικά εκτοπισμένοι που κατέφυγαν εκεί για να σωθούν από τους βομβαρδισμούς και τις μάχες να μεταφερθούν σε καταυλισμούς σκηνών σε άλλες περιοχές πάνω στα σύνορα του παλαιστινιακού θύλακα με την Αίγυπτο.

Πηγές της εφημερίδας στην αιγυπτιακή κυβέρνηση εξήγησαν ότι η ισραηλινή πρόταση προβλέπει τη δημιουργία 15 καταυλισμών, ο καθένας από τους οποίους θα αποτελείται από περίπου 25.000 σκηνές, στο νοτιοδυτικό τμήμα του μικρού, πολιορκημένου θύλακα. Το Ισραήλ πρότεινε ακόμη η Αίγυπτος να αναλάβει το στήσιμο των καταυλισμών και νοσοκομείων εκστρατείας. Κατά τις πληροφορίες της Τζέρναλ, η πρόταση υποβλήθηκε στο Κάιρο προ ημερών.

Στη Ράφα, πόλη περίπου 270.000 κατοίκων προπολεμικά, έχουν στοιβαχτεί κάπου 1,4 εκατ. εσωτερικά εκτοπισμένοι -ή με άλλα λόγια ο μισός και πλέον πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας-, σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς.

Το Ισραήλ -το σχέδιο του οποίου να εξαπολύσει επίθεση στη Ράφα επικρίνεται ολοένα πιο έντονα σε διεθνές επίπεδο- θέλει υπηρεσίες του ΟΗΕ να βοηθήσουν στην εσπευσμένη απομάκρυνση των αμάχων.

«Δεν θα γίνουμε μέρος στον εξαναγκαστικό εκτοπισμό» των Παλαιστινίων, αντέταξε στη Νέα Υόρκη ο Στεφάν Ντουζαρίκ, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες, προσθέτοντας πως «ως έχουν τα πράγματα, δεν υπάρχει καμιά τοποθεσία που να είναι επί του παρόντος ασφαλής» στον παλαιστινιακό θύλακα.

Καθώς εντείνονται οι διεθνείς ανησυχίες για την επίθεση στη Ράφα, ο κ. Νετανιάχου διαβεβαίωσε την Κυριακή πως το Ισραήλ θα προσφέρει στους αμάχους «ασφαλή διέλευση» για να φύγουν από τη Ράφα – χωρίς να ξεκαθαρίσει προς ποια κατεύθυνση.

«Θα απομακρύνουν εσπευσμένα» τον παλαιστινιακό πληθυσμού «Πού; Στο φεγγάρι;» διερωτήθηκε στις Βρυξέλλες ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ.

Η Κίνα ζήτησε σήμερα από το Ισραήλ να σταματήσει «το συντομότερο δυνατό» τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, προκειμένου «να αποτραπεί μια ακόμη πιο σοβαρή ανθρωπιστική καταστροφή».

«Η Κίνα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης στην περιοχή της Ράφα, είναι αντίθετη και καταδικάζει τις ενέργειες που πλήττουν τους αμάχους και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο», επεσήμανε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών σε ανακοίνωση.

«Η Κίνα ζητεί από το Ισραήλ να τερματίσει τη στρατιωτική του επιχείρηση το συντομότερο δυνατό, να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να αποφύγει να υπάρξουν θύματα μεταξύ αθώων αμάχων, προκειμένου να αποφευχθεί μία ακόμη πιο σοβαρή ανθρωπιστική καταστροφή στην περιοχή της Ράφα», πρόσθεσε.

Η Χαμάς προειδοποίησε την Κυριακή ότι ισραηλινή επίθεση στη Ράφα θα «τορπίλιζε» οποιαδήποτε συμφωνία για τους ομήρους.

ΟΗΕ για Ράφα: Η προοπτική επίθεσης του στρατού του Ισραήλ είναι «τρομακτική»

Η προοπτική «αληθινής» επίθεσης του ισραηλινού στρατού στη Ράφα είναι «τρομακτική». «Με δεδομένη την αιματοχυσία που έχει υποστεί μέχρι τώρα η Γάζα, μπορούμε να φανταστούμε πλήρως τι θα γίνει στη Ράφα», προειδοποίησε ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στη Γενεύη.

«Ενδεχόμενη αληθινή στρατιωτική εισβολή στη Ράφα -όπου έχουν στοιβαχτεί κάπου 1,5 εκατ. Παλαιστίνιοι έχοντας πίσω τους τα σύνορα με την Αίγυπτο και χωρίς καμιά τοποθεσία στην οποία θα μπορούσαν να διαφύγουν- είναι τρομακτική», εξήγησε. Η επαπειλούμενη επίθεση θα είχε αποτέλεσμα «εξαιρετικά υψηλός αριθμός αμάχων, για ακόμη μια φορά κυρίως γυναίκες και παιδιά, πιθανόν να σκοτωθούν και να τραυματιστούν».

Ο Ύπατος Αρμοστής εξέφρασε επίσης ανησυχία για τον αντίκτυπο που θα είχε ισραηλινή επίθεση στη Ράφα στην ανθρωπιστική βοήθεια από την οποία εξαρτάται η επιβίωση του μεγαλύτερου μέρους των κατοίκων του μικρού παραθαλάσσιου παλαιστινιακού θυλάκου.

«Η επιδρομή στη Ράφα μπορεί επίσης να σημάνει το τέλος της λιγοστής ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται και διανέμεται (στη Λωρίδα της Γάζας), κάτι που θα είχε τεράστιες συνέπειες για το σύνολό της», πάνω απ’ όλα «για τις εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι διατρέχουν να πεθάνουν από την πείνα» στο βόρειο τμήμα της, τόνισε.

«Ο κόσμος δεν πρέπει να επιτρέψει να συμβεί αυτό», πρόσθεσε, ζητώντας για ακόμη μια φορά «άμεση κατάπαυση του πυρός». Ταυτόχρονα, ο κ. Τουρκ απαίτησε την απελευθέρωση «όλων των ομήρων που απομένουν».

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το