Πραγματοποιήθηκε πριν μερικούς μήνες «Διεθνές Αντιιμπεριαλιστικό Συνέδριο» στο Καράκας της Βενεζουέλας, και συγκεκριμένα στις 21-24 Ιουνίου 2021, με την ευκαιρία των 200 χρόνων από τη μάχη του Καραμπόμπο. Την μεγαλύτερη νικηφόρα μάχη του αντιαποικιοκρατικού αγώνα στη Λ. Αμερική, που έδωσε ο «στρατός των λαών», φτιαγμένος από ιθαγενείς, μαύρους, λευκούς και όλους του λαούς μεγάλου μέρους της Νότιας Αμερικής με αρχηγό τον Μπολίβαρ, από τον οποίο πήρε το όνομά της και η Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας.
Από την χώρα μας συμμετείχε αντιπροσωπεία από δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ από το ThePressProject (TPP) και αγωνιστές που ασχολούνται με τα κινήματα της Λατινικής και Νότιας Αμερικής.

Για την παρουσία και τις εντυπώσεις της ελληνικής αποστολής έγιναν στα μέσα του προηγούμενου Ιουλίου ενημερωτικές συναντήσεις με συμμετοχή και διοργάνωση από την πρεσβεία της Βενεζουέλας, όπου προσκλήθηκαν μεταξύ άλλων και η εφημερίδα μας.
Στα πλαίσια της ενημέρωσης που έγινε από τον επιτετραμμένο της πρεσβείας Φρ. Φερνάνεζ αναλύθηκαν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της Βενεζουέλας, λόγω και του πολυετούς εμπάργκο από τις ΗΠΑ και τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, αλλά και η εκστρατεία διαστρέβλωσης της πραγματικής κατάστασης για την Βενεζουέλα που διαδίδεται στα ελεγχόμενα από τους δυτικούς ιμπεριαλιστές ΜΜΕ.
Παραδειγματικά αναφέρθηκε πώς ενώ η Βενεζουέλα είχε προπληρώσει για την προμήθεια εμβολίων για την covid-19 που θα αφορούσε τον εμβολιασμό του μεγαλύτερου μέρους των κατοίκων της, αυτά τα εμβόλια ουδέποτε παραδόθηκαν και τα ποσά επίσης ποτέ δεν επιστράφηκαν.

Γι’ αυτό και ξεκίνησαν τις παραγγελίες για το κουβανικής παραγωγής εμβόλιο Abdala με το οποίο στοχεύουν να εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.
Σε ερώτησή μας, απαντήθηκε πως παραμένουν δεσμευμένα σε αγγλικά τραπεζικά ιδρύματα οι καταθέσεις και ο χρυσός της χώρας. Φυσικά εντελώς παράνομα και με παραβίαση κανόνων που αφορούν τις διεθνείς σχέσεις.
Από την πλευρά τους οι απεσταλμένοι του TPP παρουσίασαν τις εντυπώσεις τους και σημείωσαν πως είχαν επαφές και με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης χωρίς κανείς να τους εμποδίσει, σε αντίθεση με όσα στα δυτικά ΜΜΕ καταγράφονται.
Σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις του Διεθνούς Αντιιμπεριαλιστικού Συνεδρίου, παραθέτουμε ορισμένα ενδεικτικά αποσπάσματα:

«…Η βορειοαμερικανική ηγεμονία βρίσκεται σε παρακμή. Οι κυρίαρχες κοινωνικές τάξεις και οι ελίτ τους είναι βαθιά διασπασμένες. Η οικονομία τους υποφέρει από μια οξεία ύφεση και χάνουν σημαντικές αγορές.
Οι στρατιωτικές επεμβάσεις στην Ασία έχουν αποτύχει, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποστασιοποιείται από ορισμένες από τις πολιτικές της και, επιπλέον, οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την πολιτική-στρατιωτική πρόκληση των αναδυόμενων δυνάμεων.
Η νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση μετατρέπεται σε στοίχημα στρατηγικής για την διατήρηση της κυριαρχία τους. Η επιβολή του μοντέλου τους είναι επιτακτική ανάγκη για να νικήσουν τους αντιπάλους τους. H “Mεταβατική Οδηγία Εθνικής Ασφά­λειας” εκφράζει την πρόθεση ηγεμονίας της κυβέρνησης Μπάιντεν. Η ανθρωπότητα υποφέρει ήδη από τις ενέργειες του Λευκού Οίκου στο οικονομικό πεδίο, από τη διαμάχη για γεωστρατηγικές περιοχές, για τον έλεγχο τεχνολογιών όπως η 5G, από στρατιωτικές και διάφορες άλλες επιθέσεις που στοχεύουν στη διατήρηση της υπεροχής τους και στην ενίσχυση του ΝΑΤΟ.
Ο σχεδιασμός του ΝΑΤΟ, στρατιωτικού βραχίονα της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, αποτελεί κίνδυνο για την ειρήνη, καθώς παραβιάζει την κυριαρχία των εθνών, διαπράττει ένοπλες επιθέσεις εναντίον των λαών και δημιουργεί συνθήκες για μια αντιπαράθεση από την οποία δεν αποκλείεται ο πυρηνικός κίνδυνος. Η προοπτική επέκτασής του πέρα από τον Βόρειο Ατλαντικό, προς την Ανατολική Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, καθώς και η περικύκλωση της Ρωσίας και της Κίνας αποτελεί κίνδυνο για ολόκληρο τον κόσμο…»

Ενώ στα αιτήματα περιλαμβάνονται καταδίκη για «…τα μονομερή καταναγκαστικά μέτρα και τις άλλες εγκληματικές επιθέσεις εναντίον της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, της Κούβας, της Νικαράγουας, της Μοζαμβίκης, της Ζιμπάμπουε, του Ιράν, της Ρωσίας, της Συρίας, της Παλαιστίνης, της Υεμένης, της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας, της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και των άλλων λαών του κόσμου…».
Ανεξάρτητα από τις επεξεργασίες τους και όσα προβληματικά σημεία εντοπίζουμε και επισημαίνουμε, είναι πάντως αδήριτη ανάγκη για την οργάνωσή μας, και για όλους τους αριστερούς καλής θέλησης, για τους κομμουνιστές, να έχουμε μια στενή παρακολούθηση όσων συμβαίνουν στην ταραγμένη αυτή γωνιά του πλανήτη.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το