Νέα επεισόδια που αναδεικνύουν την εντεινόμενη κόντρα στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού, κυρίως ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ισραήλ με το Ιράν, έγιναν γνωστά, ενώ το θερμόμετρο της έντασης ανεβάζει η παρουσία αμερικανικών πολεμικών πλοίων στον Περσικό Κόλπο. Δημοσιοποιήθηκε συμβάν ανάμεσα σε πλοία του αμερικανικού στόλου και ταχύπλοα των «Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης» σε διεθνή ύδατα. Συγκεκριμένα, τρία ταχύπλοα των «Φρουρών της Επανάστασης» έκαναν ελιγμούς κοντά σε αμερικανικά πολεμικά πλοία, σε απόσταση λίγων δεκάδων μέτρων. Το αμερικανικό σκάφος «USS Firebolt» έριξε προειδοποιητικές βολές, ενώ σε μικρή απόσταση βρισκόταν το επίσης αμερικανικό σκάφος «USCGC Baranoff».

Επίσης ανακοινώθηκε νέο περιστατικό στην Ερυθρά Θάλασσα, κοντά στο λιμάνι Γιάνμπου της Σαουδικής Αραβίας. Το υπουργείο Αμυνας της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε ότι ο στρατός κατέστρεψε ένα πλοίο με εκρηκτικά. Τέτοια συμβάντα λέγεται πως εντάσσονται στον παρασκηνιακό «πόλεμο» Ιράν – Ισραήλ.
Σε αυτό το φόντο, οι έμμεσες διαπραγματεύσεις Αμερικανών και Ιρανών για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα συνεχίζονται στη Βιέννη, με επίκεντρο την άρση των αμερικανικών κυρώσεων και την επαναφορά των δύο χωρών στη διεθνή συμφωνία του 2015. Από την αμερικανική πλευρά έγινε γνωστό πως η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ήδη γνωστοποιήσει παραδείγματα κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στο Ιράν και τις οποίες είναι πρόθυμος να άρει, με αντάλλαγμα την επιστροφή του Ιράν στη συμφωνία του 2015. Ο ίδιος είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν παρουσιάσει στους μεσολαβητές της ΕΕ τρία επίπεδα κυρώσεων: Aυτές που είναι έτοιμες οι ΗΠΑ να άρουν, εκείνες που δεν είναι έτοιμες να πάρουν πίσω, και εκείνες που θα χρειαστεί να μελετηθούν περαιτέρω για να εξακριβωθεί εάν πρέπει να αρθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Το Ιράν, υπενθυμίζεται, έχει απαιτήσει την άρση όλων των αμερικανικών κυρώσεων πριν από την επιστροφή του στη συμφωνία του 2015.

Παράλληλα διπλωματική κινητικότητα βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας. Επίσκεψη στη Βαγδάτη, με στόχο την παραπέρα ενίσχυση των σχέσεων Ιράν – Ιράκ πραγματοποιησε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Ζαρίφ, στο φόντο και της επανέναρξης των πρώτων από το 2016 διαπραγματεύσεων Ιράν – Σαουδικής Αραβίας, με ιρακινή διαμεσολάβηση. Ο Ιρανός ΥΠΕΞ δήλωσε πως υπάρχουν σημαντικά περιθώρια εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων σε πολλούς τομείς, όπως αυτοί της οικονομίας, της ασφάλειας, του πολιτισμού κ.ά. Εξήρε το ρόλο του Ιράκ στην περιφέρεια του Περσικού, όπως και τη μεσολάβησή του στις συνομιλίες με τη Σαουδική Αραβία.

Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος στο θρόνο, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, σχολίασε τη στάση του Ιράν στην ευρύτερη περιφέρεια. Τόνισε πως η Σαουδική Αραβία «στο κάτω – κάτω γειτονεύει με το Ιράν» και γι’ αυτό επιθυμεί σχέσεις «καλής διακεκριμένης γειτονίας». Έκφρασε δε επιθυμία για συνεργασία με περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους, ώστε να βρει λύσεις «στην αρνητική συμπεριφορά του Ιράν». Ερωτηθείς εάν η σαουδαραβική κυβέρνηση δέχεται πιέσεις από τις ΗΠΑ, απάντησε ότι η χώρα του «δεν θα δεχτεί παρεμβάσεις στα εσωτερικά της». Αναγνώρισε ότι η Σαουδική Αραβία «έχει ορισμένες διαφορές» με την κυβέρνηση Μπάιντεν και ότι επεξεργάζεται την επίλυσή τους, τονίζοντας σε κάθε περίπτωση πως οι ΗΠΑ είναι «στρατηγικός εταίρος».

Ικανοποίηση για την καταλυτική μεσολάβηση του Ιράκ στην πραγματοποίηση άμεσων συνομιλιών Ιράν – Σαουδικής Αραβίας, των πρώτων από το 2016, έκφρασε ο Ιρανός πρέσβης στη Βαγδάτη, Ι. Μαστζέντι. Εκτίμησε ότι «περιφερειακά και διεθνώς» έχει δημιουργηθεί μία «πιο θετική ατμόσφαιρα» για την επίλυση ορισμένων προβλημάτων ανάμεσα στο Ιράν και άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής.
Σε κάθε περίπτωση, το παζάρι μεταξύ Ριάντ – Τεχεράνης δεν αναμένεται εύκολο. Ανακοίνωση της σαουδαραβικής κυβέρνησης καλεί το Ιράν, στο πλαίσιο των έμμεσων συνομιλιών με τις ΗΠΑ για τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, να αναλάβει μέτρα για ένα πιο αυστηρό νομικό πλαίσιο με μεγαλύτερης διάρκειας χρονοδιάγραμμα που θα αποτρέπει την απόκτηση πυρηνικών όπλων.

Ζυμώσεις και τριβές εκδηλώνονται και στους κόλπους της κυβέρνησης του Ιράν. Ο Iρανός Πρόεδρος, Ροχανί, ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα μετά τη «διαρροή» συνομιλίας του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών, Ζαρίφ, ο οποίος φέρεται να επέκρινε τον ρόλο στην εξωτερική πολιτική της χώρας του στρατηγού, Κασέμ Σουλεϊμανί, που δολοφονήθηκε πέρυσι σε αμερικανική επίθεση. «Πιστεύουμε ότι αυτή η κλοπή δεδομένων είναι μια συνωμοσία ενάντια στην κυβέρνηση, το σύστημα, την ακεραιότητα των εθνικών θεσμών και επίσης κατά των εθνικών μας συμφερόντων», δήλωσε ο Ιρανός κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο ίδιος ο Ζαρίφ απάντησε, ότι τα όσα είπε παραποιήθηκαν επιλεκτικά και ζήτησε συγγνώμη από τον Πρόεδρο Ροχανί.

Στη Μέση Ανατολή, η επανέναρξη έμμεσων συνομιλιών ΗΠΑ – Ιράν για τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα, οι κινήσεις που γίνονται σε αυτό το φόντο για μείωση της έντασης στις σχέσεις του Ιράν με τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες του Κόλπου, ο διαμεσολαβητικός ρόλος που επιδιώκουν να αναλάβουν εκ νέου οι ΗΠΑ στο Παλαιστινιακό, εντάσσονται ως κινήσεις σε μια αμερικανική προσπάθεια για «λύση» ορισμένων «εκκρεμοτήτων» στην ευρύτερη περιοχή, για την κατοχύρωση ενισχυμένων θέσεων στον ανταγωνισμό με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το