Για επτά δεκαετίες ο παλαιστινιακός λαός αγωνίζεται να κρατήσει τη γη που πότισαν με αίμα γενιές και γενιές. Μία χώρα που οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις παραχώρησαν λαθραία στο κρά­τος του Ισραήλ για να εξυπηρετήσουν τα πολλαπλά γεωστρατηγικά συμφέροντά τους σε αυτή την περιοχή-κόμβο φυλετικών ερίδων, θρησκευτικών διαμαχών, πολιτικών εντάσεων, ενεργειακών δρό­μων. Σήμερα, οι ίδιες αυτές δυνά­μεις, αφού περιόρισαν μέσα σε μία εβδομηντακονταετία την παλαιστινιακή πατρίδα σε μερικούς μόνο συνοικισμούς και τη λωρίδα της Γάζας, επιδίδονται με κάθε τρόπο σε ένα ιδιότυπο «ολοκαύτωμα» με στόχο την εξαφάνιση ή την πλήρη διασπορά του παλαιστινιακού λαού από τη Μ.Ανατολή. Απέναντι σ’ αυτήν τη φασιστική ιμπεριαλιστική προτροπή, στην οποία πρωτοστατεί η σημερινή κυβέρνηση Νετανιάχου, ο άοπλος παλαιστινιακός λαός αντιτάσσει την απόφασή του να κρατήσει τα ελάχιστα εδάφη που του έχουν απομείνει και να απαιτήσει το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων στις εστίες τους.

Οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις με «άνωθεν εντολές» δεν διστάζουν να πυροβολούν εν ψυχρώ τους άοπλους μαχητές, στους οποίους περιλαμβάνονται γέροντες, έφηβοι και παιδιά. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα (12/10) δολοφονήθηκαν επτά νεαροί και τραυματίστηκαν 252 άτομα από τα κατευθυνόμενα πυρά των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής, κατά την καθιερωμένη πια «πορεία της επιστροφής» που γίνεται κάθε Παρασκευή απ’ τον περασμένο Μάρτη. Οι επτά Παλαιστίνιοι δολοφονήθηκαν την ώρα που πάνω από 14.000 διαδηλωτές προσέγγιζαν τον φράκτη που χωρίζει τον παλαιστινιακό θύλακα με το Ισραήλ. Την ίδια περίπου ώρα μία οικογένεια δέχθηκε επίθεση από οπλισμένους Ισραηλινούς εποίκους στα κατεχόμενα εδάφη νότια της Ναμπλούς. Επίσης, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι στελέχη του άνοιξαν πυρ και σκότωσαν αδιευκρίνιστο αριθμό Παλαιστινίων οι οποίοι εκτόξευσαν εκ­ρηκτικούς μηχανισμούς (μολό­τοφ), λάστιχα και πέτρες κοντά στο τείχος!

Από τις 30 Μαρτίου 2018 έως και σήμερα περισσότεροι από 200 Παλαιστίνιοι πολίτες έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις και τους έποικους, ενώ μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν 30 παιδιά και πάνω από 20.000 τραυματίες. Η διεθνής οργάνωση  «Υπεράσπιση των Παιδιών της Παλαιστίνης » (DCIP), έκανε έκκληση για την άμεση απόσυρση των ελεύθερων σκοπευτών που «…σκοτώνουν πάνω από ένα παιδί τη βδομάδα, τα περισσότερα στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας». Από τον Γενάρη 2018 μέχρι σήμερα, οι Ισραηλινοί σκότωσαν 44 παιδιά, αριθμό σημαντικά πολλαπλάσιο σε σχέση με τα 15 που σκότωσαν το 2017 και τα 32 που σκότωσαν το 2016. Πάνω από 400 παιδιά κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές κατά παράβαση της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού του 1991.

Η τραγωδία που βιώνει ο πληθυσμός του 1,7 εκατ. Παλαιστίνιων της Γάζας με το εμπάργκο που έχει επιβληθεί από το Ισραήλ από ξηρά, αέρα και θάλασσα και συνεχίζεται για περισσότερο από 10 χρόνια και εξελίσσεται με την ανοχή των ιμπεριαλιστών σε έναν εκούσιο δολοφονικό αφανισμό, σε μία φυσική εξόντωση, των «τρομοκρατών» Παλαιστινίων.

Ο πρέσβης του κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Μ.Τουμπάσι, δήλωσε ότι: «Το συνεχιζόμενο καθεστώς απαρτχάιντ έρχεται σε αντίθεση με την ειρηνευτική διαδικασία καθώς η συνεχιζόμενη αποικιακή πολιτική και η ισραηλινή κατοχή, παγώνουν κάθε προσπάθεια για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε μια δίκαιη και διαρκή περίοδο ειρήνης στην περιοχή, βασισμένη στη λύση των δύο κρατών, δηλαδή την ύπαρξη Ισραηλινού Κράτους και Παλαιστινιακού Κράτους στα σύνορα που καθορίστηκαν το 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Φλεβάρη, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προτάθηκε από τον πρόεδρο Μ.Αμπάς, ένα σχέδιο ειρηνευτικής πρωτοβουλίας της Παλαιστίνης, με στόχο την ασφάλεια, την ειρήνη και την ευημερία όλων των κατοίκων στην ευρύτερη περιοχή, αφού πρώτα τερματιστούν τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει το Ισραήλ.

Αλλά δεν είναι μονάχα οι επίγειες δυνάμεις καταστολής του ισραηλινού στρατού. Πριν δύο εβδομάδες, αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ εξαπέλυσαν επιδρομές το πρωί στη Λωρίδα της Γάζας «κατά των τρομοκρατών», με άγνωστο αριθμό θυμάτων, σε αντίποινα για την εκτόξευση νωρίτερα μιας ρουκέτας (;) από τον παλαιστινιακό θύλακα, η οποία έπληξε σπίτι στην πόλη του Νότου Μπιρ Σέβα, προκαλώντας μόνον υλικές ζημιές.

Κι ενώ η ασύλληπτη αγριότητα των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής έχει ξεπεράσει κάθε φραγμό, ο γνωστός υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης Νετανιάχου, Α.Λίμπερμαν, ανακοίνωσε  μία σειρά περιοριστικών μέτρων, τα οποία θα προκαλέσουν μεγαλύτερη α­σφυξία στη Γάζα.  Ένα από αυτά περιορίζει τη ζώνη ψαρέματος στην οποία θα έχουν πρόσβαση στο εξής οι Παλαιστίνιοι ψαράδες στα 6 από τα 9 ναυτικά μίλια, ενώ υπάρχει προειδοποίηση για «επιπλέον μέτρα αν συνεχιστούν τα βίαια επεισόδια». Επίσης, επιβάλλονται περιορισμοί στην κίνηση μέσω του εμπορικού περάσματος Κερέμ Σαλόμ, του μοναδικού από το οποίο επιτρέπεται η πρόσβαση στο Ισραήλ από τα σύνορα στη Λωρίδα της Γάζας.

Σημειώνουμε, ότι στα μέτρα α­σφυξίας σε βάρος των Παλαιστινίων συμπεριλαμβάνεται και η περικοπή της αμερικανικής χρηματοδότησης προς το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA).

πηγή: εφημερίδα Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το