ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΔΙΗΜΕΡΟ ..ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ(9και 10/2)

ΟΙ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΗΓΕΣΙΕΣ (ΔΑΚΕ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ/ΣΥΝΕΚ και ΠΕΚ/ΠΑΣΚ) ΒΑΖΟΥΝ ΦΡΑΓΜΟ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΠΑΛΗΣ

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (10/2) Παγκρήτια Συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ στο Ηράκλειο, στη βάση της υλοποίησης της συναπόφασης των ΑΔΕΔΥ-ΟΛΜΕ-ΔΟΕ-ΟΙΕΛΕ για σύσκεψη στελεχών στις 9 Φλεβάρη και Συγκέντρωση  την επομένη (10/2)στο Ηράκλειο, με κύριο θέμα τη λήψη υγειονομικών μέτρων προστασίας των σχολείων και της κοινωνίας και τη στήριξη του ΕΣΥ.

Η γραφειοκρατική πλειοψηφία της ηγεσίας της ΑΔΕΔΥ που παρακολουθεί ..κριτικά όλη αυτή την πρωτόγνωρη αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης της ΝΔ, της εγχώριας ολιγαρχίας και των ιμπεριαλιστών επικυρίαρχων (ΗΠΑ-ΕΕ), αποφάσισε -μέσα σε συνθήκες σύνθλιψης των λαϊκών δικαιωμάτων στην υγεία, την παιδεία,  την εργασία, τη συνδικαλιστική δράση και αξιοπρεπή διαβίωση-να συγκαλύψει τη σιωπή-συνενοχή της με ..περιφερειακές συσκέψεις γραφειοκρατικού χαρακτήρα και με συγκεντρώσεις ανοργάνωτες, με προφανή στόχο  να συγκαλύψει την πλάτη που βάζει η σιωπή της στην αντιλαϊκή επέλαση.

Έτσι, αφού αναβλήθηκε…λόγω κακοκαιρίας το προγραμματισμένο για την  Κρήτη  «διήμερο δράσεων», ενημερωθήκαμε στο παραπέντε ότι αυτό το περίφημο διήμερο της ..συνδικαλιστικής «δράσης»- μετατέθηκε για τις 9 και 10 Φλεβάρη.

Παρά την έλλειψη ουσιαστικής ενημέρωσης και, κυρίως, οργάνωσης, έστω και αυτών των δράσεων, από το χώρο της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ– αφού καταδικάσαμε την εσκεμμένη κωλυσιεργία της ΑΔΕΔΥ, στηρίξαμε αυτό το διήμερο, με πρόταση στο ΔΣ της ΕΛΜΕ για ενημερώσεις των συλλόγων διδασκόντων  και κάλεσμα μαζικής συμμετοχής. Οι προτάσεις όμως έπεσαν στο κενό, με ευθύνη των κυρίαρχων γραφειοκρατικών παρατάξεων (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ/ΣΥΝΕΚ και ΠΕΚ/ΠΑΣΚ), που θεώρησαν…περιττή  κάθε διαδικασία μαζικής ενημέρωσης και συμμετοχής και περιορίστηκαν  στην…αποστολή με email του άτονου ενημερωτικού της ΑΔΕΔΥ στα σχολεία(!).

Μπροστά σε αυτό το κλίμα της απραξίας, της   προσαρμογής και εναρμόνισης με την επιβαλλόμενη από την κυβέρνηση πολιτική της απονέκρωσης των σωματείων, αντιτάξαμε, με επιμονή και μαχητικότητα, τις συλλογικές διαδικασίες της  ενημέρωσης,  της συμμετοχής και  της αντίστασης, χωρίς να έχουμε καμία αυταπάτη πως  αυτό το απονευρωτικό κλίμα που επιβάλλουν οι κυρίαρχες παρατάξεις  θα ήταν εύκολα αναστρέψιμο.

Στη βάση αυτή, εκδώσαμε τη δική μας ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ-ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΓΩΝΑ, με πρόταγμα την καταγγελία της εγκληματικής κυβερνητικής πολιτικής στο χώρο της Υγείας και της Παιδείας, των ανατιμήσεων,  των ιδιωτικοποιήσεων ,  της ανεργίας και  των απολύσεων. Ενημερώσαμε όσα σχολεία μπορέσαμε , μέσα σε αυτό το πιεστικό κλίμα, συμμετείχαμε στη ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ που δόθηκε στο ΕΚΗ την Τετάρτη 9 Φλεβάρη, αλλά συμμετείχαμε  και στη Σύσκεψη στελεχών που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχειο Ατλαντίς το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Στη συνέντευξη αναδείξαμε τα αιτήματα από τη δική μας οπτική και καλέσαμε σε συμμετοχή  και συλλογική πάλη, ενώ στη σύσκεψη των…στελεχών (και όχι σωματείων!) –σύσκεψη που ήταν  άμαζη, υποτονική και εντελώς αναντίστοιχη με το εύρος των προβλημάτων και το βάθος της οργής των λαϊκών στρωμάτων– δώσαμε επίσης το «παρών», καταθέτοντας, ανάμεσα στα άλλα, την κριτική και πολεμική μας στις υπονομευτικές αποφάσεις της γραφειοκρατικής πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ που απονευρώνουν τα σωματεία και καλλιεργούν την ηττοπάθεια.

Η Συγκέντρωση της επομένης (10/2) που είχε χαρακτηριστεί μάλιστα και ως..παγκρήτια(!), αντανακλούσε όλο αυτό το κλίμα της κωλυσιεργίας και της ανοχής στην αντιλαϊκή πολιτική  που διαμορφώνουν  οι πλειοψηφίες των   ΑΔΕΔΥ-ΟΛΜΕ-ΔΟΕ-ΕΛΜΕ-ΣΕΠΕ, δηλ οι  παρατάξεις ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ-ΠΕΚ/ΠΑΣΚ: δεν είχε αγωνιστικό παλμό και μαζικόητα, ενώ τα ..στελέχη  αυτών των παρατάξεων έπαιζαν το ρόλο του…ανέμελου παρατηρητή.

Κόντρα σε αυτό το κλίμα, η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ άνοιξε το πανό της, διένειμε τις προκηρύξεις της , καταδίκασε την άγρια λαϊκή εκμετάλλευση και καταπίεση από το βήμα της συγκέντρωσης, αλλά   και από το ραδιοφωνικό σταθμό politica το πρωί της ίδιας μέρας, καλώντας  εκπαιδευτικούς, μαθητές, φοιτητές, γονείς, υγειονομικούς και όλους τους εργαζόμενους σε μαζική πάλη. Στη συγκέντρωση τοποθετήθηκε μέλος της παράταξης μας, αναδεικνύοντας τα αιτήματα και τις θέσεις μας, ενώ στην πορεία που ακολούθησε , μέσω των συνθημάτων, προσπαθήσαμε  να ανεβάσουμε τον αγωνιστικό παλμό των.

Η πορεία κατέληξε στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, όπου εμείς τονίσαμε  στον προϊστάμενο τα αιτήματα για  υγειονομική προστασία των σχολείων και του λαού, για  την  επιστροφή των 7.000 υγειονομικών που τιμωρούνται με την αναστολή εργασίας τους και απειλούνται με απόλυση. Διεκδικήσαμε ανοιχτά και ασφαλή σχολεία, ζητήσαμε  στήριξη του ΕΣΥ, ενώ παρ/λα  αναδείξαμε και το θέμα της ΜΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΓΟΝΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ στους νεοδιόριστους συναδέλφους στην περιφέρεια Κρήτης, παρά τη δικαίωσή τους στο ΣΤΕ και απαιτήσαμε  την άμεση ικανοποίησή  δίκαιου αιτήματος των συναδέλφων.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης δεν έδωσε καμία ουσιαστική και δεσμευτική απάντηση. Η συγκέντρωση έληξε ειρηνικά με το κάλεσμα για πιο μαζικούς, οργανωμένους και συλλογικούς αγώνες που είναι ο μόνος δρόμος για την διασφάλιση των κατακτήσεων και την ικανοποίηση των λαϊκών αιτημάτων.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το