Ενώ τα κρούσματα του covid-19 αυξάνονται, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία όλο το προηγούμενο διάστημα με κινητοποιήσεις και στάσεις εργασίας προσπάθησαν να αναδείξουν ακόμα μια φορά τα πραγματικά οξυμένα προβλήματα που μαστίζουν το δημόσιο σύστημα υγείας και που όσο περνάει ο καιρός επιδεινώνονται. Το θέμα των ανύπαρκτων προσλήψεων γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού την περίοδο της πανδημίας ακόμα και για όσες λιγοστές θέσεις είχαν προκηρυχθεί, η μη μονιμοποίηση έκτακτου ή επικουρικού προσωπικού που δώσανε στο πλευρό των μόνιμων συναδέλφων τους τη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας (όπως είχε δεσμευθεί δημόσια ο πρωθυπουργός ήδη από τον Μάρτιο του 2020), η μη αύξηση των αμοιβών και της αποζημίωσης των εφημεριών, η μη καταβολή οφειλόμενων αναδρομικών, η μη ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ, η εντατικοποίηση της εργασίας, οι αυθαιρεσίες στις μετακινήσεις υγιειονομικού προσωπικού από μονάδα σε μονάδα και η καταγγελία του κυβερνητικού σχεδίου για το «νέο ΕΣΥ», που είναι φτιαγμένο με την ίδια αποτυχημένη συνταγή, χρησιμοποιώντας τα ίδια μπαγιάτικα υλικά της εμπορευματοποίησης που οδήγησαν το σημερινό ΕΣΥ στα πρόθυρα της κατάρρευσης είναι ορισμένα από τα ζητήματα που αναφέρονται σε πρόσφατο υπόμνημα της ΟΕΝΓΕ προς την κυβέρνηση.

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει επίσης και δικαίως, το νέο σχέδιο του οργανισμού του νοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟΝ όπου όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων «…Με παρασκηνιακό, υπόγειο και αντιδημοκρατικό τρόπο επιχειρείται η αλλαγή φυσιογνωμίας και χαρακτήρα του νοσοκομείου μας. Ο χρόνος εκδήλωσης και το περιεχόμενο του νέου σχεδίου οργανισμού κατά σατανική σύμπτωση είναι καρμπόν με τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη για το “νέο ΕΣΥ” που εξήγγειλε η κυβέρνηση …και όπου προβλέπεται το νοσοκομείο να απωλέσει το δημόσιο όποιον δωρεάν χαρακτήρα είχε, ως ίδρυμα αποκλειστικά ενταγμένο στο ΕΣΥ και να μετατραπεί μέσω ΣΔΙΤ σε ακόμα πιο ιδιωτικοποιημένο, εμπορευματοποιημένο και επιχειρηματικό ίδρυμα …Να μετατραπεί σε αυτόνομη επιχειρηματική μονάδα, με δικό της προϋπολογισμό, κονδύλια και έσοδα, ώστε σταδιακά να αποκοπεί από την κρατική χρηματοδότηση…». Με παράσταση διαμαρτυρίας στη Διοίκηση δήλωσαν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου την αντίθεσή τους στο νέο σχέδιο οργανισμού, ενώ κάλεσαν σύσκεψη φορέων και σωματείων της Δυτικής Αθήνας ώστε να ενημερωθεί ο λαός της περιοχής για τα νέα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης για την υγεία.

Πρόσφατα ήρθε στη δημοσιότητα και το νέο κυβερνητικό σχέδιο του λεγόμενου «νοσοκομειακού εξορθολογισμού», που δεν είναι τίποτα άλλο από συγχωνεύσεις και κλεισίματα κρίσιμων μονάδων Υγείας. Το σχέδιο, σε πρώτη φάση θα αφορά (σύμφωνα με διαρροές στον τύπο) συγχωνεύσεις στα νοσοκομεία των νομών Βοιωτίας, Αργολίδας, Ηλείας και Λασιθίου, με κριτήριο την πληρότητά τους και τη μικρή χιλιομετρική τους απόσταση και όχι βέβαια με βάση τις υγειονομικές ανάγκες των κατοίκων των περιοχών αυτών.
Προκλητικά ο Μητσοτάκης, αντιστρέφοντας την πραγματικότητα, δήλωσε ότι τα νοσοκομεία είναι υποστελεχωμένα επειδή υπολειτουργούν και όχι το αντίθετο που φυσικά ισχύει, βλέποντας από τη μια την υγεία του λαού μας σαν «κόστος» που πρέπει να μειωθεί και να «εξορθολογιστεί» η «σπατάλη» και από την άλλη σαν ένα πολύ ευνοϊκό πεδίο για να έρχονται και να κάνουν μπίζνες οι μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι.

Καταστροφικά αποτελέσματα είχε αντίστοιχο σχέδιο το 2013, όπου έκλεισαν 8 νοσοκομεία πχ. το Λοιμωδών στη Δυτική Αττική, γεγονός που φάνηκε περίτρανα με την τωρινή πανδημία του covid-19. Οι νοσοκομειακοί γιατροί ήδη μιλούν για ένα εγκληματικό σχέδιο της κυβέρνησης, όταν με τραγικό τρόπο αποδείχτηκε με την πανδημία του covid-19, ότι ούτε οι απλές κλίνες, ούτε οι κλίνες ΜΕΘ, ούτε οι γιατροί και οι νοσηλευτές δεν ήταν αρκετοί σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το