Bραβευμένος δημοσιογράφος του Spiegel εδώ και χρόνια διαστρέβλωνε τα ρεπορτάζ του, παρουσιάζοντας δηλώσεις και συνεντεύξεις που είχε επινοήσει ο ίδιος.

Την αποκάλυψη έκανε το ίδιο το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel χαρακτήρίζοντας τη ως «τη χειρότερη στιγμή στα 70 χρόνια ιστορίας του περιοδικού».

Ο Κλάας Ρελότιους, 35 ετών, τιμήθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου με το βραβείο του Ρεπόρτερ της Χρονιάς, για ένα άρθρο του με θέμα τους νεαρούς Σύριους.

Αναλυτικά

Ο Κλάας Ρελότσιους, δημοσιογράφος του περιοδικού Der Spiegel, που παραδέχτηκε ότι είχε κατασκευάσει πολλά από τα ρεπορτάζ του, πιθανότατα θα βρεθεί κατηγορούμενος και για υπεξαίρεση. Το περιοδικό αναμένεται να καταθέσει μήνυση εις βάρος του έπειτα από καταγγελίες αναγνωστών ότι ζητούσε δωρεές για τα ορφανά της Συρίας αλλά τα χρήματα πήγαιναν στον προσωπικό του λογαριασμό.

Το περιοδικό ανέφερε ότι δέχεται μηνύματα από αναγνώστες σύμφωνα με τους οποίους ο Ρελότσιους είχε χρησιμοποιήσει έναν προσωπικό λογαριασμό του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να ζητήσει δωρεές προς βοήθεια των ορφανών από τη Συρία που έχουν καταφύγει στην Τουρκία.

Το Der Spiegel δεν γνωρίζει το μέγεθος της ανταπόκρισης που είχε η έκκλησή του, ούτε πόσα χρήματα συγκεντρώθηκαν και πού κατέληξαν, αλλά συγκεντρώνει αποδεικτικά στοιχεία για να τα καταθέσει στους εισαγγελείς.

Η έκκληση του Ρελότσιους για δωρεές συνδέεται με ένα άρθρο που έγραψε για δύο άστεγα αδέλφια από τη Συρία-ένα αγόρι και ένα κορίτσι- που ζούσαν στην Τουρκία. Μέρος του ρεπορτάζ αυτού ήταν κατασκευασμένο.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το