Τη θυμόσαστε τη μάχη της γλυφοσάτης, της χημικής ουσίας που αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο του κορυφαίου σε πωλήσεις παρασιτοκτόνου στον κόσμο Roundup και θεωρείται υπεύθυνη για τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων από καρκίνο; Δεν τελείωσε!

Το 2015 o Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε αποφανθεί ότι η γλυφοσάτη προκαλεί πιθανότατα καρκίνο στους ανθρώπους. Βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας η κυκλοφορία της γλυφοσάτης και των φυτοφαρμάκων που την περιέχουν έπρεπε να απαγορευτεί άμεσα. Παρ’ όλα αυτά το 2017, έπειτα από δύο χρόνια έντονων αντεγκλήσεων και πιέσεων από το αγροχημικό λόμπι, οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. ενέκριναν σκανδαλωδώς την κυκλοφορία του παρασιτοκτόνου της Monsanto (η οποία είχε εξαγοραστεί πια από τη γερμανική Bayer) στην Ευρώπη για ακόμα μία πενταετία.

Η απόφαση αυτή είχε βασιστεί κυρίως στη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) που έκρινε ότι η γλυφοσάτη είναι ασφαλής για τον άνθρωπο.

Μια νέα επιστημονική ανάλυση, που είδε τις τελευταίες ημέρες το φως της δημοσιότητας, αποκαλύπτει ότι από τις 53 μελέτες που είχαν υποβληθεί από παραγωγούς της γλυφοσάτης στην EFSA μόλις δύο ήταν επιστημονικά αξιόπιστες με βάση τα διεθνή πρότυπα του ΟΟΣΑ. Οι 34 ήταν μη αξιόπιστες ενώ οι υπόλοιπες 17 μερικά αξιόπιστες. Η EFSA, που «σνόμπαρε» τη γνωμοδότηση του ΠΟΥ, αποδέχτηκε δηλαδή εσφαλμένα αυτές τις μελέτες του κλάδου ως βασική απόδειξη της απουσίας γονιδιοτοξικότητας στη γλυφοσάτη. Από την πλευρά τους οι κυβερνήσεις που ενέκριναν την παράταση κυκλοφορίας του δηλητηρίου ουδόλως ασχολήθηκαν με τις ΗΠΑ, όπου χιλιάδες καρκινοπαθείς προχώρησαν σε αγωγές κατά της Monsanto και δικαιώθηκαν από τα δικαστήρια. Καθώς η ευρωπαϊκή άδεια του Roundup λήγει τον Δεκέμβριο του 2022, η Bayer και ακόμη 7 αγροχημικές εταιρείες επανέρχονται διεκδικώντας μια νέα άδεια κυκλοφορίας. Στον σχετικό φάκελο που έχουν υποβάλει υπάρχουν μάλιστα κάποιες από τις παλιές «επιστημονικές» μελέτες…

Φτάνει πια! Πήξαμε και με την «επιστήμη» τους και με τα δηλητήριά τους… και με τα φράγκα τους!

Μπάμπης Μιχάλης

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το