Στοιχεία των εξόδων άμυνας των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το έτος 2019 εξέδωσε η Eurostat, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα βρέθηκε για άλλη μία χρονιά στις πρώτες θέσεις, ξοδεύοντας 2% του ΑΕΠ της.

Η μόνη χώρα με μεγαλύτερες ποσοστιαίες στρατιωτικές δαπάνες ήταν η Εσθονία, ξεπερνώντας οριακά την Ελλάδα με 2,1% του ΑΕΠ. Στον αντίποδα της λίστας βρίσκονται χώρες όπως η Ιρλανδία με 0,2% του ΑΕΠ και το Λουξεμβούργο με 0,4%, ενώ ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέρχεται στο 1,2%.

Τα στοιχεία αφορούν το έτος 2019, δηλαδή πριν τις πρόσφατες αγορές αεροσκαφών και φρεγατών από την κυβέρνηση Μητσοτάκη που αναμένεται να αυξήσουν σημαντικά το ποσοστό εξόδων επί του ΑΕΠ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό του 2% είναι το χαμηλότερο της δεκαετίας 2010-2019 για την Ελλάδα, με τις κορυφώσεις των στρατιωτικών δαπανών να βρίσκονται στα έτη 2010 και 2014, όπου αποτέλεσαν το 2,7% του ελληνικού ΑΕΠ.

Εντούτοις η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά και διαχρονικά εντός των στόχων του ΝΑΤΟ, που «απαιτεί» από τις χώρες-μέλη να ξοδεύουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα, κάτι που δεν εφαρμόζεται από την πλειοψηφία των μελών.

Οι ελληνικές στρατιωτικές δαπάνες δεν πτοήθηκαν από την οικονομική κρίση, που καταρράκωσε το βιοτικό επίπεδο της πλειοψηφίας των πολιτών, αλλά όπως γίνεται εμφανές και από το όργιο εξοπλισμών των τελευταίων μηνών, δεν πτοούνται ούτε από την κρίση του κορονοϊού.

πηγή: info-war.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το