Το ισραηλινό πεζικό πραγματοποίησε την Παρασκευή τις πρώτες χερσαίες, τοπικές επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας. Οι ισραηλινές δυνάμεις διείσδυσαν στο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσε απόψε ο στρατός, πριν από την αναμενόμενη χερσαία επιχείρηση στον πυκνοκατοικημένο παλαιστινιακό θύλακα.

«Τις τελευταίες 24 ώρες οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού πραγματοποίησαν τοπικής κλίμακας επιδρομές εντός του εδάφους της Λωρίδας της Γάζας» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Στις επιχειρήσεις αυτές συμμετείχαν μονάδες του πεζικού και άρματα.

«Οι εχθροί μας μόλις άρχισαν να πληρώνουν το τίμημα. Δεν μπορώ να αποκαλύψω τι θα γίνει στη συνέχεια αλλά σας λέω ότι είναι μόνο η αρχή», είπε ο Νετανιάχου στο διάγγελμά του. «Θα φροντίσουμε αυτός ο πόλεμος να συνεχιστεί χάρη στα πυρομαχικά και τα όπλα που είναι καθ’ οδόν για το Ισραήλ», συνέχισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι σημαντικός αριθμός αμάχων στη Γάζα άρχισε να μετακινείται προς τα νότια. Νωρίτερα την Παρασκευή, το Ισραήλ έδωσε διορία 24 ωρών σε περισσότερους από 1 εκατομμύριο Παλαιστίνιους που ζουν στο βόρειο μισό της Γάζας να φύγουν προς τα νότια. Αρκετές χιλιάδες κάτοικοι της πόλης της Γάζας πήραν τον δρόμο προς τα νότια, όμως είναι αδύνατον να γίνει κάποια ακριβής εκτίμηση του αριθμού τους. Πολλοί άλλοι είπαν ότι δεν σκοπεύουν να φύγουν.

Τα Ηνωμένα Έθνη, ο ΠΟΥ, πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις και χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία, απέρριψαν την εκκένωση και προειδοποίησαν ότι επίκειται καταστροφή εάν ένας τόσο μεγάλος αριθμός ανθρώπων αναγκαστεί να φύγει σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Ζήτησαν επίσης να αρθεί η πολιορκία του θύλακα για να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς είπε ότι η εκτόπιση των Παλαιστινίων της Γάζας θα είναι μια δεύτερη «Νάκμπα», μια επανάληψη του 1948, όταν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να φύγουν από τα εδάφη που σήμερα αποτελούν το Ισραήλ. Οι περισσότεροι κάτοικοι της Γάζας είναι απόγονοι εκείνων των προσφύγων.

Αν οι κάτοικοι της βόρειας Γάζας, από τους οποίους το Ισραήλ ζήτησε να μετακινηθούν προς το νότιο τμήμα του θύλακα – περίπου 1,1 εκατ. άνθρωποι– εγκαταλείψουν την περιοχή, θα πρόκειται για μεγαλύτερο όγκο προσφύγων από αυτόν του 1948 που ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ, όταν εγκατέλειψαν τις εστίες τους περισσότεροι από 750.000 άνθρωποι.

Παρά το γεγονός ότι οι κάτοικοι του θύλακα δεν συρρέουν στο πέρασμα της Ράφα – το οποίο είναι κλειστό έπειτα από τρεις ισραηλινούς βομβαρδισμούς- πολλοί διερωτώνται αν η Αίγυπτος θα δεχθεί τους πρόσφυγες.

Για το αιγυπτιακό καθεστώς παραμένει πολύ ζωντανή η μνήμη του Ιανουαρίου του 2008 όταν ξεκίνησε ο ισραηλινός αποκλεισμός της Γάζας. Τότε χιλιάδες κάτοικοι του θύλακα πέρασαν στη χώρα, με μαχητές της Χαμάς να ανοίγουν με εκσκαφείς τρύπες στον μεθοριακό τοίχο κάθε φορά που οι αιγυπτιακές αρχές προσπαθούσαν να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση.

Έκτοτε στο πλαίσιο των “ αντιτρομοκρατικών” επιχειρήσεων του αιγυπτιακού στρατού κανείς δεν μπορεί να κυκλοφορήσει στην περιοχή χωρίς να βρεθεί σε ένα σημείο ελέγχου. Στο βόρειο Σινά κάποιοι πιστεύουν ότι τα άδεια σπίτια θα μπορούσαν να υποδεχθούν τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Ο βασιλίας Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας απέρριψε χθες “την εξαγωγή της κρίσης στις γειτονικές χώρες και την επιδείνωση του ζητήματος των Παλαιστίνιων προσφύγων”, οι οποίοι είναι ήδη περίπου 6 εκατ. σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων το ένα τρίτο στη χώρα του. Εναντιώθηκε σε “οποιασδήποτε απόπειρα να εκτοπιστούν με τη βία οι Παλαιστίνιοι ή να προκληθεί οποιαδήποτε μετακίνησή τους”, σύμφωνα με ανακοίνωση από το παλάτι.

Χεζμπολάχ: “Όταν έρθει η ώρα για δράση, θα τη διενεργήσουμε”

Ο αναπληρωτής ηγέτης της Χεζμπολάχ Ναΐμ Κάσεμ δήλωσε πως η οργάνωση δεν θα επηρεαστεί από τις εκκλήσεις να μείνει στο περιθώριο της συνεχιζόμενης σύρραξης ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς, λέγοντας πως το κίνημα είναι “πλήρως έτοιμο” να συνεισφέρει στις μάχες.

“Οι παρασκηνιακές εκκλήσεις προς εμάς από μεγάλες δυνάμεις, αραβικές χώρες, απεσταλμένους των Ηνωμένων Εθνών, που μας λένε άμεσα και έμμεσα να μην παρέμβουμε δεν θα έχουν αποτέλεσμα”, δήλωσε σε υποστηρικτές του που είχαν συγκεντρωθεί σε νότιο προάστιο της Βηρυτού.

“Η Χεζμπολάχ γνωρίζει πολύ καλά τα καθήκοντά της. Είμαστε προετοιμασμένοι και έτοιμοι, πλήρως έτοιμοι, και παρακολουθούμε τις εξελίξεις λεπτό το λεπτό”, είπε ο Κάσεμ.

“Το ερώτημα είναι, αυτό που όλοι περιμένουν είναι: τι θα κάνει η Χεζμπολάχ και ποια θα είναι η συνεισφορά της;” είπε ο Κάσεμ. “Θα συνεισφέρουμε στην αντιπαράθεση εντός του σχεδίου μας… όταν έρθει η ώρα για δράση, θα τη διενεργήσουμε”, είπε.

Ιρανός ΥΠΕΞ: Οι ΗΠΑ «πρέπει να ελέγξουν το Ισραήλ», αν θέλουν να αποφύγουν έναν περιφερειακό πόλεμο

Οι ΗΠΑ “πρέπει να ελέγξουν το Ισραήλ”, αν θέλουν να αποφύγουν έναν περιφερειακό πόλεμο, δήλωσε σήμερα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν από τη Βηρυτό, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, προσθέτοντας ότι το Ιράν επιθυμεί να εγγυηθεί την ασφάλεια του Λιβάνου.

“Η Αμερική θέλει να επιτρέψει στο Ισραήλ να καταστρέψει τη Γάζα και αυτό είναι σοβαρό λάθος. Αν οι Αμερικανοί επιθυμούν να αποφύγουν να εξαπλωθεί ο πόλεμος στην περιοχή, πρέπει να ελέγξουν το Ισραήλ”, τόνισε ο Αμίρ Αμπντολαχιάν μιλώντας σε δημοσιογράφους. “Αν δεν σταματήσουν τα ισραηλινά εγκλήματα, δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί”, προειδοποίησε.

Ωστόσο ο Ιρανός υπουργός υπογράμμισε ότι “η ασφάλεια και η ειρήνη του Λιβάνου είναι σημαντικές για εμάς”, την ώρα που αυξάνονται οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο το λιβανέζικο κίνημα Χεζμπολάχ, σύμμαχος του Ιράν, να ανοίξει νέο μέτωπο εναντίον του Ισραήλ.

Ο Ιρανός υπουργός έφτασε την Πέμπτη στη Βηρυτό, όπου συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα και με τον επικεφαλής της λιβανέζικης κυβέρνησης Νατζίμπ Μικάτι.

Τόσο το Ισραήλ όσο και οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι ενδέχεται να ανοίξει δεύτερο μέτωπο, στο βόρειο Ισραήλ, στα σύνορα με τον Λίβανο, αν η Χεζμπολάχ αποφασίσει να επέμβει στη σύρραξη. Από την έναρξη του πολέμου, στις 7 Οκτωβρίου, η εμπλοκή του λιβανέζικου κινήματος από τον νότιο Λίβανο είναι περιορισμένη, με μερικούς βομβαρδισμούς εναντίον ισραηλινών θέσεων στο βόρειο Ισραήλ προκειμένου να υποστηρίξει τη Χαμάς.

Τουλάχιστον 1.799 οι Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινές επιδρομές

Τουλάχιστον 1.799 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι 583 παιδιά και 351 γυναίκες. Πάνω από 7.000 είναι οι τραυματίες.

Στο μεταξύ, στη Δυτική Όχθη, διαδηλωτές αντάλλαξαν πυρά με τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι είπαν ότι 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Αλ-Κάσαμ, ανέφεραν σε δήλωση που εξέδωσαν πως τις τελευταίες 24 ώρες 13 όμηροι σκοτώθηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα εναντίον της Γάζας. Στη δήλωση αναφέρεται ότι έξι από τους ομήρους σκοτώθηκαν σε επιδρομές σε δύο διαφορετικές τοποθεσίες στη βόρεια περιφέρεια και άλλοι επτά έχασαν τη ζωή τους σε πλήγματα σε τρεις τοποθεσίες στην περιφέρεια της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός έχει επιβεβαιώσει ότι στη Γάζα κρατούνται τουλάχιστον 120 «αιχμάλωτοι».

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το