Ας θυμηθούμε τι γινόταν τέτοιες μέρες πριν από 9 χρόνια:

«Δεν περάσαμε χειροπέδες στον Ρουπακιά γιατί ήταν ήρεμος»: Όταν η ΕΛΑΣ έκανε «συλλήψεις με τριαντάφυλλα»

«Τον είχαμε ακινητοποιήσει. Δεν του βάλαμε χειροπέδες, δεν ήταν ύποπτος φυγής, ήταν ήρεμος μιλούσε με τον Ρώτα (σσ αστυνομικός)».

Αυτά δήλωνε ερωτώμενος από την Πολιτική Αγωγή για τις ενέργειές του το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από τον χρυσαυγίτη Ρουπακιά στο Κερατσίνι ο Αναστάσιος Τσολακίδης, επικεφαλής μίας από τις ομάδες της ΔΙΑΣ που βρέθηκαν στο σημείο.

Συγκεκριμένα, πριν περίπου δύο χρόνια, στις 5 Σεπτεμβρίου του 2016, στη δίκη του Ρυπακιά, ο διάλογος μεταξύ του αστυνομικού και της Πολιτικής Αγωγής ήταν ο εξής:

Ερώτηση: Γιατί δεν ρίξατε πυροβολισμό για εκφοβισμό;

Απάντηση: Η χρήση πυροβόλου όπλου σε κατοικημένη περιοχή απαγορεύεται.

Ερώτηση: Βάλατε χειροπέδες στον Γιώργο Ρουπακιά;

Απάντηση: Εμείς όχι. Τον είχαμε ακινητοποιήσει. Δεν του βάλαμε χειροπέδες, δεν ήταν ύποπτος φυγής, ήταν ήρεμος μιλούσε με τον Ρώτα (σσ αστυνομικός)

Βέβαια ο αστυνομικός «δεν έδωσε καμία απάντηση όταν του επισημάνθηκε από συνηγόρους πολιτικής αγωγής πως ο ίδιος στην αναφορά του, την επομένη της δολοφονίας, είχε αναφέρει πως ο Ρουπακιάς μετά την πράξη του ήταν έτοιμος να φύγει».

Αργότερα μάθαμε από τον Πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής ότι η αντιμετώπιση του αιμόφυρτου, πεσμένου στο έδαφος Ζακ Κωστόπουλου από τους αστυνομικούς, που σε βίντεο καταγράφονται να τον κλωτσούν ακόμα και όταν είναι πλήρως ακινητοποιημένος, είναι η ενδεδειγμένη «και σε όποιον αρέσει».

«Δεν μπορώ να καταλάβω όμως τι διαφορετικό έκαναν οι αστυνομικοί εκτός από αυτά που λέει η διεθνής αστυνομική πρακτική», σημείωνε μιλώντας στον Real Fm και ο Γενικός Γραμματέας του Σωματείου Ειδικών Φρουρών, σημειώνοντας μάλιστα ειρωνικά ότι «δεν πάμε με τριαντάφυλλα να κάνουμε συλλήψεις».

Απ’ ό,τι φαίνεται βέβαια ενίοτε η συμπεριφορά στελεχών της ΕΛΑΣ χαρακτηρίζεται από κάτι περισσότερο από αβρότητα, αρκεί βέβαια να πρόκειται για τον… σωστό συλληφθέντα. Και αυτό δεν αφορά την πράξη του δράστη, αφού οι αστυνομικοί γνώριζαν ότι ο Γ. Ρουπακιάς είχε διαπράξει εν ψυχρώ δολοφονία, αλλά για το ποιόν του.

Δύο μέτρα και δύο σταθμά δηλαδή, όχι μόνο κατά την ενέργεια καθαυτή αλλά και κατά την δικαιολόγησή της.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το