Ίσως να περίμενε κανείς ότι η φυγή του πρώην προέδρου της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρο, στη Φλόριντα των ΗΠΑ, θα έδινε το μήνυμα στους ακροδεξιούς οπαδούς του να αποδεχθούν τη νέα πραγματικότητα, δηλαδή την ολική επαναφορά του Λούλα ντα Σίλβα στην εξουσία. Τελικά όμως τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν έτσι.
Στις 8 Ιανουαρίου, ο ακροδεξιός όχλος εισέβαλε στο βραζιλιάνικο κονγκρέσο, στο ανώτατο δικαστήριο και στο προεδρικό μέγαρο, αναπαράγοντας κατά γενική ομολογία, τα γεγονότα στο αμερικάνικο καπιτώλιο της 6ης Ιανουαρίου του 2020, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να ανατρέψει την κυβέρνηση του Λούλα.

Με αυτόν τον τρόπο, επιβεβαιώθηκαν οι σχετικοί φόβοι για προσπάθεια πραξικοπήματος που υπήρχαν προεκλογικά και μετεκλογικά, στο βαθμό που και ο Μπολσονάρο έκανε συνέχεια υπονοούμενα για νοθεία, αλλά και αρνήθηκε να αναγνωρίσει επίσημα το εκλογικό αποτέλεσμα.
Σε κάθε περίπτωση, οι δυνάμεις ασφαλείας παρέμειναν πιστές στη νέα κυβέρνηση, κατέστειλαν τους επίδοξους πραξικοπηματίες και συνέλαβαν 400 από αυτούς. Ο κυβερνήτης της πρωτεύουσας Μπραζίλια, Ιμπανέις Ρότσα, σύμμαχος του Μπολσονάρο, παύθηκε από τη θέση του, κατηγορούμενος για κενά στην ασφάλεια που ίσως να μην ήταν από αβλεψία.

Στο πλαίσιο αυτών των γεγονότων συνελήφθη και ο πρώην υπουργός δικαιοσύνης της κυβέρνησης του Μπολσονάρο, Άντερσον Τόρες, ως ύποπτος για υποκίνηση των γεγονότων, κατά την είσοδό του στη χώρα, καθώς ήταν για διακοπές… στη Φλόριντα, όπου «παραθερίζει» και ο πρώην προϊστάμενός του…
Τα γεγονότα καταδίκασαν οι περισσότερες κυβερνήσεις της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής. Χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση του προέδρου της Βενεζουέλας, Νίκολας Μαδούρο. Αυτός είπε ότι αν η Βραζιλία χρειάστηκε να αντιμετωπίσει μια τριήμερη στάση νεοναζιστών, η Βενεζουέλα το έζησε αυτό τα πρόσφατα χρόνια για 120 μέρες.

Ο πρόεδρος Λούλα κατηγόρησε τον Μπολσονάρο ως τον κύριο υπεύθυνο για τα γεγονότα, λόγω της στάσης που είχε κρατήσει πριν και μετά τις εκλογές.
Μοιάζει αρχικά οι οπαδοί του Μπολσονάρο να πυροβόλησαν τα ίδια τους τα πόδια με τη στάση τους αυτή, καθώς δεν βρήκαν υποστήριξη σχεδόν από πουθενά, ενώ ο ίδιος ο Μπολσονάρο αναφέρεται ότι εισήχθη πρόσφατα σε νοσοκομείο, με την υγεία του να μην είναι σε καλό σημείο. Θα ήταν ωστόσο αφελές να πιστέψει κανείς, ότι δεν υπάρχουν μερίδες της βραζιλιάνικης μεγαλοαστικής ολιγαρχίας πρόθυμες να στηρίξουν ένα τέτοιο πραξικόπημα, κρίνοντας όμως ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για αυτό. Ίσως πάλι όλα αυτά να αποτελούν μια προειδοποίηση προς την κυβέρνηση του Λούλα και τον ίδιο, όσον αφορά την πολιτική που προτίθεται να ακολουθήσει.

Στις ΗΠΑ, κάποιοι βουλευτές των Δημοκρατικών ζητούν την έκδοση του Μπολσονάρο στη Βραζιλία, με αφορμή τα γεγονότα.
Η απόπειρα των Βραζιλιάνων «τραμπικών» αποτελεί άλλο ένα επεισόδιο, ανάμεσα σε πολλά παρόμοια που έχει οργανώσει η ακροδεξιά σε διάφορες χώρες της περιοχής, επιτυχημένα ή όχι.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το