Δεν θα γίνουμε χωροφύλακες!
Αυτό ήταν το βασικό σύνθημα που συσπείρωσε τον κόσμο της εστίασης, και όταν αναφερόμαστε στον κόσμο της εστίασης δεν εννοούμε τις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά το τεράστιο στρώμα μικρομεσαίων επαγγελματιών. Τα χιλιάδες μικρά μαγαζιά, είτε είναι συνεργατικά είτε ατομικές επιχειρήσεις είτε άλλες μορφές επιχειρήσεων που εδώ και δύο χρόνια καλούνται όπως και όλος ο εργαζόμενος λαός να πληρώσουν τα σπασμένα της υγειονομικής κρίσης.

Στη διάρκεια των δύο lock down, τα μεγάλα πακέτα των επιδοτήσεων και των επιστρεπτέων προκαταβολών πήγαν στις τσέπες των μεγάλων επιχειρήσεων. Από την άλλη, η πλειονότητα των μικρών κλήθηκε να τα βγάλει πέρα με ψίχουλα, ενώ πολλοί δεν έλαβαν ούτε ένα ευρώ με αποτέλεσμα είτε να συσσωρεύσουν χρέη είτε να βάλουν λουκέτο.

Στα δύο αυτά χρόνια ο κόσμος της εστίασης, όπως και το σύνολο των μικρομεσαίων στρωμάτων και του εργαζόμενου λαού, δεν υπέστη απλά έναν οικονομικό στραγγαλισμό, αλλά κλήθηκε να παίξει και τον ρόλο του τροχονόμου-χωροφύλακα υπό την απειλή υψηλών προστίμων. Αποστάσεις ανάμεσα στα τραπέζια, αριθμός ατόμων ανά τραπέζι, ο οποίος κάθε φορά άλλαζε, μάσκες, και τώρα πιστοποιητικά εμβολιασμού και rapid test. Μέτρα τα οποία κλήθηκαν να εφαρμόσουν και να ελέγχουν οι εργαζόμενοι και οι ιδιοκτήτες της εστίασης, με τον εκβιασμό προστίμων τόσο τσουχτερών που σε πολλές περιπτώσεις είναι ικανά να οδηγήσουν και σε λουκέτο. Μέτρα των οποίων η συμβολή στην υγειονομική κρίση είναι τουλάχιστον γελοία, έχουν χαρακτήρα εισπρακτικό και επιπλέον συμβάλλουν στην εμπέδωση του κοινωνικού αυτοματισμού, των αποκλεισμών και των προστίμων, με την μετατροπή ενός κόσμου σε ελεγκτικό μηχανισμό του διπλανού του, προκειμένου να αποφύγει την επιβολή προστίμου από έναν άλλο ελεγκτικό μηχανισμό.

Οι αποκλεισμοί ανεμβολίαστων από τους εσωτερικούς χώρους της εστίασης προκάλεσαν εξαρχής αντιδράσεις με αποτέλεσμα αρκετά μαγαζιά να μην θέσουν σε λειτουργία τους εσωτερικούς τους χώρους ως ένδειξη καταγγελίας αυτού του διαχωρισμού και των ελέγχων. Η επέκταση των ελέγχων και στους εξωτερικούς χώρους με το υποχρεωτικό σκανάρισμα των πελατών, την επίδειξη ταυτοτήτων και την επιβολή προστίμων από 5.000 ευρώ και πάνω, ξεχείλισε το ποτήρι και εξόργισε τον κόσμο της εστίασης. Αυτός ήταν ο λόγος που η συμμετοχή στην κινητοποίηση-διαμαρτυρία με λουκέτο των καταστημάτων άγγιξε ποσοστά της τάξης του 90% , με κύριο σύνθημα «δεν θα γίνουμε χωροφύλακες» και απαίτηση κατάργησης αυτών των απαράδεκτων μέτρων και των αποκλεισμών και όχι τα αιτήματα της Π.Ο.Ε.Σ.Ε. (Πανελλήνια Ομοσπονδία, Εστιατόρων & Συναφών Επαγγελμάτων) η οποία στην ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων ζητάει αναπροσαρμογή προστίμων, και αναστολές εργασίας εκφράζοντας τις επιδιώξεις των μεγάλου κεφαλαίου στον χώρο της εστίασης και μόνο. Πολλά μαγαζιά άλλωστε διαχώρισαν τη θέση τους με ανακοινώσεις.

Η κυβέρνηση με σημαία το ιδεολόγημα της ατομικής ευθύνης αναζητά ευθύνες στον λαό και τους πολίτες, στους ανεμβολίαστους, σε αυτούς που δεν συμμορφώνονται με τους ελέγχους και σε αυτούς που δεν διενεργούν τους ελέγχους. Την ίδια στιγμή που μετακυλίει το κόστος, τα βάρη και τις ευθύνες στον κόσμο της εστίασης, στους μικρούς επαγγελματίες και τον εργαζόμενο λαό, καλλιεργώντας τον κοινωνικό αυτοματισμό και την ανθρωποφαγία, με το μαστίγιο των προστίμων, αρνείται προκλητικά να πάρει οποιοδήποτε ουσιαστικό υγειονομικό μέτρο. Το δημόσιο σύστημα υγείας βρίσκεται στην χειρότερη κατάσταση που ήταν ποτέ. Δεν επαρκούν ούτε οι ΜΕΘ, ούτε καν οι παροχές οξυγόνου, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό βρίσκεται στα πρόθυρα σωματικής και ψυχικής εξόντωσης, ενώ 7.000 υγειονομικό προσωπικό είναι σε αναστολή χωρίς μισθό! Αναστέλλεται με απόφαση του Υπουργείου Υγείας έως και το 80% των τακτικών χειρουργείων. Ο κόσμος καθημερινά στοιβάζεται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ αναγκάζεται να πληρώνει από την τσέπη του τα υποχρεωτικά rapid test. Για άλλη μία φορά το βάρος στις πλάτες του κόσμου.

Στην πραγματικότητα η ευθύνη για την τραγική κατάσταση της πανδημίας στη χώρα μας ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση, η οποία επιχειρεί με το αφήγημα της «ατομικής ευθύνης» και τον κοινωνικό αυτοματισμό που στήνεται, να στρέψει τα βλέμματα του κόσμου για την αναζήτηση ευθυνών στους ανεμβολίαστους, τα νέα μέτρα στην εστίαση αυτό ακριβώς το αφήγημα έρχονται να υπηρετήσουν με την είσπραξη ταυτόχρονα πολλών χιλιάδων ευρώ από τα πρόστιμα. Η εγκληματική κυβερνητική πολιτική είναι αυτή και μόνον αυτή που καταδικάζει τον λαό σε «θάνατο». Αν κάτι λοιπόν συσπείρωσε τον κόσμο της εστίασης στην πρόσφατη διαμαρτυρία, είναι ο εμπαιγμός και η κοροϊδία από αυτούς που μας κουνάνε το δάχτυλο την ίδια στιγμή που εγκληματούν σε βάρος μας, η απαίτηση για κατάργηση αυτών των μέτρων και το μήνυμα αυτού του κόσμου «Δεν θα γίνουμε χωροφύλακες».

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το