Συντονιστικό Αναπληρωτών Αδιόριστων Εκπαιδευτικών

Μέσα σε λίγες ώρες από όταν αναρτήθηκαν τα επικυρωμένα στοιχεία των υποψηφίων στους φακέλους μας στο ΟΠΣΥΔ, βλέπουμε τα αναρίθμητα «λάθη» που έχουν γίνει και θα οδηγήσουν σε αποκλεισμό από τους πίνακες ή σε καταβαράθρωση σε αυτούς πολλών από εμάς! Οι αναπληρωτ(ρι)ες που βλέπουν τα στοιχεία τους στον ΟΠΣΥΔ, τα μη περασμένα πτυχία ή τα σεμινάρια που δεν μετρήθηκαν γιατί έλειπε ένα χαρτί, που θα τους κοστίσουν την εργασία τους μετά από χρόνια δουλειάς στο σχολείο ή χρόνια αναμονής εισόδου στους πίνακες… ΠΡΕΠΕΙ να θυμώσουμε ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ! Τέρμα οι αυταπάτες! Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, οι Ομοσπονδίες και όλα τα σωματεία να πάρουν τώρα θέση!
Καταγγέλλουμε το προσοντολόγιο των απολύσεων και κάθε τέτοιο σύστημα αποκλεισμού!
Θα το ξαναπούμε: το προσοντολόγιο είναι φτιαγμένο με τέτοιο τρόπο που να φιλτράρει και να απορρίπτει, με κάθε πιθανή αφορμή! Οι κυβερνήσεις και τα υπουργεία, τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και της ΝΔ, επικαλούνται την ατομική ευθύνη με όλους τους τρόπους, σε όλα τα πεδία! «Ήταν ατομική ευθύνη ο αποκλεισμός από τα παράβολα. Ατομική ευθύνη η μη εξομοίωση πτυχίων και άλλων τεχνικών λαθών που το ’19 και το ’20 πέταξαν στην ανεργία χιλιάδες εκπαιδευτικούς!» Και τώρα ζούμε ξανά το ίδιο έργο: «τα λάθη στο σύστημα του ΟΠΣΥΔ είναι ευθύνη των υποψηφίων» και έτσι για ακόμα μια φορά, κυνικά και βίαια, η ευθύνη της ανεργίας και της αδιοριστίας μετατοπίζεται σε εμάς τους ίδιους και όχι στους νόμους που είναι φτιαγμένοι με τέτοιο τρόπο για να μας αποκλείουν από την εργασία!
ΟΧΙ! Την ευθύνη την έχει το σύστημα και όχι οι εκπαιδευτικοί!
Χιλιάδες υποψήφιοι, κάτω από τον εκβιασμό της ανεργίας, τον εκβιασμό αποκλεισμού και απόλυσης, την εκβιαστική σκέψη του ανταγωνισμού ότι κάποιος άλλος θα τους προσπεράσει και θα καταβαραθρωθούν στον πίνακα του προσοντολογίου, έσπευσαν να συγκεντρώσουν όσα περισσότερα χαρτιά μπορούσαν, για να δουν τελικά τους εαυτούς τους σαν «λάθη», «αστοχίες», «μη επικυρωμένα δικαιολογητικά». Μάλιστα όλοι μας κάναμε τις αιτήσεις μας και επισυνάψαμε τα δικαιολογητικά μας υπό το καθεστώς της “τρομοκρατίας” του να ψάχνεις για δουλειά, της τρομοκρατίας της ανεργίας, της επιβίωσης και της ανελέητης ακρίβειας, υπό πίεση, άγχος, αγωνία, αβεβαιότητα για το μέλλον. Και ξαφνικά βλέπουν χρόνια εργασίας στο δημόσιο σχολείο, χρόνια αναμονής ως νέοι/νέες απόφοιτοι/ες να καταπατούνται εν μια νυκτί. Η ειρωνεία συμπληρώνεται αν σκεφτεί κανείς-καμιά ότι ο προηγούμενος υπουργός παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Γαβρόγλου το 2018-19 διατυμπάνιζε ότι το προσοντολόγιο θα διασφάλιζε την είσοδο νέων υποψηφίων στο δημόσιο σχολείο, την ώρα που 3 χρόνια τώρα δεν προλαβαίνουμε να μετράμε αποκλεισμούς, αλλά και χρόνια κλειστών πινάκων που δεν επιτρέπουν στους νέους/νέες απόφοιτους/ες να μπουν στην δουλειά! Πόση κοροϊδία πια!!!
Άγχος, ανασφάλεια, ανταγωνισμός, ατομική ευθύνη και αέναη μετακίνηση μεταξύ ανεργίας και εργασίας! Αυτά επιδιώκουν να εδραιώσουν σε όλους τους εργασιακούς χώρους συμπεριλαμβανομένης και την εκπαίδευσης με το προσοντολόγιο και την ελαστική εργασία! Επιδιώκουν να εδραιώσουν την αγοραία αντίληψη ότι δεν χωράμε όλοι, δεν είμαστε όλοι «άξιοι» και «κατάλληλοι». Τελικά προσπαθούν να μας πείσουν ότι ο αντίπαλος δεν βρίσκεται στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία, την κυβέρνηση, το κεφάλαιο, την ΕΕ, τον ΟΟΣΑ, όλους όσοι χρόνια τώρα προσπαθούν να μας πείσουν ότι η εργασία δεν είναι δικαίωμα, αλλά «ευκαιρία» που κάθε φορά διαπραγματεύεσαι!
Τα προβλήματα και τα λάθη ήταν, είναι και θα είναι πάντα του ίδιου του νόμου και μόνο με την ολική ανατροπή του με συλλογική πάλη μπορούμε να τον ανατρέψουμε!
Οι κυβερνήσεις και οι εμπνευστές και υλοποιητές του προσοντολογίου ουσιαστικά θεσμοθέτησαν τις δια βίου θυσίες για μια θέση στον κόσμο της αναπλήρωσης και της αδιοριστίας: 4-5-6 χρόνια προπτυχιακών σπουδών, 2-3 χρόνια για μεταπτυχιακό τίτλο, 5-7 χρόνια για διδακτορικό τίτλο, χρόνια για πάσης φύσεως ξένες γλώσσες και επιμορφωτικά σεμινάρια, δηλαδή μια εικοσαετία συλλογής τυπικών προσόντων για να καταλήξουμε «δόκιμοι» εκπαιδευτικοί με την απειλή της απόλυσης και αυτήν τη φορά. Για τις περισσότερες και περισσότερους που δεν θα χωρέσουν στους φετινούς μάλιστα εξαγγελλόμενους διορισμούς η Κυβέρνηση (με το ΠΑΣΟΚ να στηρίζει φανατικά) υπόσχεται γραπτό ΑΣΕΠ όπου αν δεν πιάνεις την βάση δεν θα μπορείς να δουλέψεις ούτε καν με ελαστική σχέση εργασίας.
Δεν τσιμπάμε σε κανένα δίλημμα, ΑΣΕΠ ή προσοντολόγιο!Απαιτούμε ΤΩΡΑ να δοθεί νέο περιθώριο για διόρθωση όλων των λαθών από τις Δ/νσεις και το ΟΠΣΥΔ και να γίνουν δεκτές όλες οι διορθώσεις των υποψηφίων ώστε ΚΑΝΕΝΑΣ/ΚΑΜΙΑ να μη βρεθεί αποκλεισμένος/η!
Την ίδια στιγμή όμως απαιτούμε εδώ και τώρα ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ του προσοντολογίου των απολύσεων και αποκλεισμών! Ούτε σκέψη για ΑΣΕΠ και συνέντευξη!

Δεν θα επιτρέψουμε να πεταχτούν χιλιάδες εργαζόμενους/ες στην ανεργία! Υπερασπιζόμαστε την ενότητα του κλάδου με βάση τον κοινό μας παρονομαστή, το πτυχίο μας και τα χρόνια δουλειάς μας, την προϋπηρεσία μας, στην εκπαίδευση, στον ίδιο εργοδότη.
Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί/Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτ(ρι)ων που έχουν δουλέψει με έστω και μία σύμβαση αποκλειστικά με το Πτυχίο και ολόκληρη την προϋπηρεσία.
Καλούμε ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΠΟΣΕΕΠΕΑ, ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ, να πάρουν τώρα θέση!

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το