Η “Πρωτοβουλία Εργαζομένων Πανεπιστημίου Αθηνών”, μετά τις απολύσεις πέντε συμβασιούχων στην Οδοντιατρική αλλά και τη διακοπή μισθοδοσίας άλλων δεκατεσσάρων εργαζομένων που βρίσκονταν σε αναμονή επαναπρόσληψης ενάμιση μήνα, σε ανακοίνωσή της κατηγορεί την πλειοψηφία του ΔΣ ότι αθωώνει διοίκηση και κυβέρνηση, απαιτεί επαναπρόσληψη των απολυμένων, μονιμοποίηση των συμβασιούχων και νέες προσλήψεις στο ΕΚΠΑ. Ταυτόχρονα καλεί τους εργαζόμενους στη γενική Συνέλευση για να αποφασίσουν κινητοποιήσεις.

παραθέτουμε την ανακοίνωση της “Πρωτοβουλίας”.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Οι δύο παρατάξεις της πλειοψηφίας του ΔΣ του ΣΔΠ του ΕΚΠΑ μάς εξέπληξαν, ακόμα μία φορά, λέγοντας για τους πέντε απολυμένους συμβασιούχους της Οδοντιατρικής ότι Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΟΥΣ ΑΠΛΩΣ ΕΛΗΞΕ!

Η συντριπτική δε πλειονότητα των συναδέλφων που μαζεύτηκαν στο Αμφιθέατρο «Ι. Δρακόπουλος» στις 10/10/19 απαίτησε από τις παρατάξεις της ΕΑΠ (Ενωτική Αριστερή Παρέμβαση) και της ΑΠΕ (Ανεξάρτητη Πανεπιστημιακή Έκφραση) να προβεί σε δυναμικές κινητοποιήσεις για την επαναπρόσληψη και των πέντε συναδέλφων και την υπεράσπιση του δικαιώματος όλων μας σε μόνιμη και σταθερή εργασία.

Σε μια εποχή που η εργασιακή ανασφάλεια τείνει να γίνει ο κανόνας σε όλο το φάσμα της αγοράς εργασίας (στα σκαριά βρίσκεται το νομοσχέδιο που θα επιτρέπει και στο δημόσιο συμβασιούχους μερικής απασχόλησης – 4ωρο για ορισμένο ολιγόμηνο διάστημα), η πλειονότητα του ΔΣ επιμένει να αποκαλεί ενώπιον των ίδιων των απολυμένων συναδέλφων- την απόλυσή τους «λήξη σύμβασης».  

Φυσικά, το πρόβλημα της Οδοντιατρικής δεν είναι καινούργιο, υπάρχει 16 και πλέον χρόνια. Και δεν αφορά μόνο την Οδοντιατρική, αλλά το σύνολο των συμβασιούχων συναδέλφων μας. Σήμερα είναι η Οδοντιατρική, αύριο ακολουθεί άλλη σχολή/πρόγραμμα/υπηρεσία.

Η πλειοψηφία του ΔΣ, αντί να βγει ανοικτά να ενημερώσει το σύνολο των συναδέλφων τόσο για τις απολύσεις των συμβασιούχων της Οδοντιατρικής όσο και για τη διακοπή μισθοδοσίας άλλων δεκατεσσάρων συναδέλφων που βρίσκονταν σε αναμονή επαναπρόσληψης ενάμιση μήνα μέσω μιας παράλογης διαδικασίας, προσπαθεί να επιβάλει σιωπητήριο! 

Δεν πράττει το συνδικαλιστικά και συναδελφικά ορθό να επικοινωνήσει με άλλα σωματεία του Δημοσίου που έχουν αντίστοιχα προβλήματα, επιδιώκοντας συντονισμένες κοινές δράσεις. Αντί να οργανώνει κινητοποιήσεις που θα στόχευαν αφενός στην επαναπρόσληψη των απολυμένων, αφετέρου στην πληροφόρηση της κοινής γνώμης για την κατάσταση που επικρατεί χρόνια τώρα σε εργασιακό χώρο του Δημοσίου, κανονίζει συναντήσεις κατ’ ιδίαν με τη Διοίκηση του Ιδρύματος (την εργοδοσία δηλαδή), ελπίζοντας σε τακτοποίηση του ζητήματος «στο μεταξύ μας, χωρίς να πολυακουγόμαστε και χαλάμε την εργασιακή ειρήνη στο ΕΚΠΑ», εδραιώνοντας, με αυτό τον τρόπο, τόσο την ανάθεση όσο και τη συναλλαγή ως μέσο διεκδίκησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων. 

Φτάνουν στο σημείο μάλιστα να χρεώνουν στους ίδιους τους εργαζόμενους την ευθύνη για την απόλυσή τους, υπονοώντας είτε ότι δεν είχαν τα απαιτούμενα από την προκήρυξη προσόντα, είτε ότι λειτούργησαν «απρόσεκτα», λες και είναι λογικό να πρέπει οι εργαζόμενοι να περνάνε τέτοιου είδους κρίση κάθε δύο χρόνια με κίνδυνο την απόλυσή τους. Αυτή η «επιχειρηματολογία» καταλήγει ουσιαστικά στο να αθωώνει τη Διοίκηση και όποιον άλλο υπεύθυνο, καθώς και την κυβέρνηση, για την όλη κατάσταση. Υπενθυμίζουμε ότι  η αντίστοιχη διαδικασία για τους ΙΔΑΧ και μόνιμους, μέσω μοριοδότησης και διαθεσιμότητας -ΟΡΘΩΣ – θεωρήθηκε ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ και αντιμετωπίστηκε με 3 ½  μήνες απεργία.  

Είναι χαρακτηριστικό ότι ΕΑΠ και ΑΠΕ δεν κατήγγειλαν ούτε μία φορά τη Διοίκηση του Πανεπιστημίου για τις απολύσεις, αλλά προσπαθούν να της προσφέρουν χρόνο για διευθέτηση του προβλήματος, όταν οι πρυτανικές αρχές μέχρι σήμερα δεν έχουν δηλώσει καθαρά ότι δεσμεύονται να φέρουν τους συναδέλφους  μας πίσω. Δεν ασκούν καν κριτική για το γεγονός ότι η Διοίκηση ουδέποτε απαίτησε την πρόσληψη ως ΙΔΑΧ των χιλιάδων συμβασιούχων που στηρίζουν τη εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος, ενώ στον Οργανισμό εμφανίζουν ένα Ίδρυμα να λειτουργεί με μόνο 1.070 υπαλλήλους. 

Η Διοίκηση και η πλειοψηφία του ΔΣ κρύβονται πίσω από ένα νομοθετικό πλαίσιο για το οποίο στην ουσία ποτέ δεν κινητοποιήθηκαν να αλλάξει, διατηρώντας ένα απάνθρωπο καθεστώς ομηρίας των συναδέλφων μας συμβασιούχων μέσα στο Πανεπιστήμιο.  

Φαίνεται ότι οι εργαζόμενοι, για ακόμα μία φορά, πρέπει να ξαναβρούν τις χαμένες γενικές συνελεύσεις τους, τη συζήτηση, τον διάλογο, την οργάνωση της μαχητικότητάς τους απέναντι σε ό,τι τούς υποτιμάει ως εργαζόμενους και ελεύθερα σκεπτόμενα άτομα. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν στην τελευταία ΓΣ η πλειοψηφία του ΔΣ ρωτήθηκε εάν μετά τις εκφρασμένες διαθέσεις των συναδέλφων θα αλλάξει στάση και θα κινητοποιήσει τον κλάδο, η απάντηση ήταν «όχι, βέβαια»!

Να δώσουμε, λοιπόν, τη δική μας απάντηση σε κάθε απόπειρα παραγκωνισμού μας από την ενεργή πρωτοβουλία και δράση.

ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΜΑΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ

ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΕΚΠΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ ΓΣ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ 17/10/19, στις 10.00 π.μ., στο Αμφιθέατρο «Ι. Δρακόπουλος» με πρώτο θέμα τις ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ (και όχι ανανεώσεις συμβάσεων όπως θέλει να τις αποκαλεί η πλειοψηφία του Δ.Σ.).  

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το