ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ Δ.Ε. – Π.Ε.

  • ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΣΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ
  • ΝΕΑ ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΔΙΟΡΙΣΜΩΝ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ
  • ΑΡΝΗΣΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΣΤΑ ΑΜΕΣΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Ως «ντεκόρ» για τις νέες εξαγγελλίες του για διορισμούς στα ΜΜΕ, χρησιμοποίησε ο Υπουργός Παιδείας τα Δ.Σ. των Ομοσπονδιών ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, τα οποία κλήθηκαν για συζήτηση σήμερα στο υπουργείο παιδείας, χωρίς ατζέντα. Ο υπουργός ανακοίνωσε 15.000 διορισμούς σε βάθος τριετίας, οι οποίοι, κατά τη δήλωσή του, θα ξεκινήσουν τον επόμενο Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με το πλάνο που ανακοινώθηκε, το Σεπτέμβριο του 2019 προβλέπονται 4.500 μόνιμοι διορισμοί στην ειδική αγωγή εκπαιδευτικών, ειδικού επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού, και 5.250 διορισμοί το Σεπτέμβριο του 2020 και άλλους 5.250 το Σεπτέμβριο του 2021, χωρίς ωστόσο να διευκρινιστεί ο καταμερισμός των αριθμών ανά κλάδο και ειδικότητα!

 Την ίδια στιγμή παρά τις επίμονες τοποθετήσεις μας, αρνήθηκε να δεσμευθεί σε συγκεκριμένα μέτρα που θα δείχνουν ότι και αυτή η εξαγγελλία δεν θα έχει την τύχη των 23.500, 20.000 και 10.000 διορισμών που εξήγγειλαν οι προκάτοχοί του της ίδιας κυβέρνησης, Μπαλτάς, Κουράκης, Φίλης. Δε δεσμεύτηκε ούτε στην πρόταση οι διορισμοί αυτοί να περιληφθούν σε νόμο ή να εξαγγελθούν σε μια προκήρυξη ώστε να δεσμεύουν όλες τις επόμενες κυβερνήσεις –μιας και είναι προεκλογική περίοδος-, ούτε στην απαίτηση οι δαπάνες για τους διορισμούς του 2019-2020 να περιληφθούν στον προϋπολογισμό του 2019. Η απάντηση του υπουργού ήταν να εμπιστευτούμε τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και τη δική του σημερινή ανακοίνωση!

Ταυτόχρονα, επισημάναμε ότι αφού τα τελευταία χρόνια έχουν συνταξιοδοτηθεί 35.000 περίπου εκπαιδευτικοί σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και κάθε χρόνο οι προσλήψεις των αναπληρωτών ξεπερνούν τις 23.000, την ίδια ώρα που παραμένουν ακάλυπτα κενά, η εξαγγελία πολύ μικρότερου αριθμού διορισμών, σε βάθος τριετίας μάλιστα, σημαίνει ότι οι ανάγκες θα παραμείνουν ακάλυπτες και το αίτημα για μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών ανικανοποίητο.

Ο Υπουργός Παιδείας δήλωσε επίσης ότι βρίσκονται και στο τελικό στάδιο διαμόρφωσης του συστήματος διορισμών, ξεκαθαρίζοντας ότι και το σύστημα για τις προσλήψεις αναπληρωτών -που θα συνεχίσουν να υπάρχουν- θα συσχετίζεται, αν δεν είναι ίδιο, αφού ο τρόπος πρόσληψης και διορισμού πρέπει να είναι ενιαίος. Ωστόσο, αρνήθηκε να μας γνωστοποιήσει την πρόταση που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, πετώντας το μπαλάκι στις ομοσπονδίες και καλώντας τες να καταθέσουν προτάσεις. Την ίδια στιγμή όμως φωτογράφισε σύστημα προσλήψεων/διορισμών με ΑΣΕΠ και προσόντα, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ και της ΕΕ για προσοντολόγιο, αφού δήλωσε ότι αυτό πρέπει να συνάδει με «τις αποφάσεις που έχει λάβει μέχρι σήμερα το Συμβούλιο της Επικρατείας».

Το εκπαιδευτικό κίνημα έχει δώσει την απάντησή του στις μεγάλες κινητοποιήσεις του Μάρτη! Δε θα γίνουμε συνένοχοι στη διάσπαση του κλάδου και τον αλληλοσπαραγμό των εκπαιδευτικών, δε θα συναινέσουμε στο παζάρι των μορίων και στο αέναο κυνήγι προσόντων! Γιατί κανένας/καμιά συνάδελφος/ισσα που έχει υπηρετήσει τα σχολεία από άκρη σε άκρη όλης της χώρας δεν περισσεύει! Απαιτούμε εδώ και τώρα μαζικούς μόνιμους διορισμούς όλων των εκπαιδευτικών με μοναδικό κριτήριο το πτυχίο και την προϋπηρεσία!

Απαράδεκτα αυταρχική ήταν η στάση του υπουργού με την άρνησή του να συζητήσει, να απαντήσει και να δεσμευτεί για τα οξυμένα προβλήματα των σχολείων τώρα, σχετικά με τα κενά που υπάρχουν ακόμη στα σχολεία όλης της χώρας, τη μη έγκριση ολιγομελών τμημάτων σε ΕΠΑΛ και ΓΕΛ, τις εγγραφές στα εσπερινά, τα πολυπληθή τμήματα των 28 μαθητών κι όσα δεν σπάνε οδηγώντας μαθητές να αλλάξουν σχολείο, την παράλληλη στήριξη και το απαράδεκτο καθεστώς μοιράσματος των ωρών σε 4-5 μαθητές, τις εξαγγελίες για το «νέο» Λύκειο, το οξυμένο κτιριακό πρόβλημα, την καθολική εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής. Μας παρέπεμψε μάλιστα να κλείσουμε επόμενη συνάντηση με τους συμβούλους και τους πολιτικούς παράγοντες της ηγεσίας του Υπουργείου, δηλώνοντας ότι η σημερινή συζήτηση αφορούσε μόνο το ζήτημα των διορισμών και πως όλα τα υπόλοιπα θέματα θα το επισκίαζαν!

Στο μόνο που ο Υπουργός τοποθετήθηκε, μετά από επιμονή μας, ήταν για το κρίσιμο θέμα του μοιράσματος της παράλληλης στήριξης πανελλαδικά. Ζητήσαμε απαντήσεις για το αν είναι εντολή της πολιτικής ηγεσίας η πρακτική αυτή. Ο Υπουργός έριξε την ευθύνη εξολοκλήρου για το μοίρασμα της παράλληλης στους διευθυντές εκπαίδευσης, αποφεύγοντας ταυτόχρονα να πάρει την πολιτική ευθύνη και να απαντήσει για τις ελάχιστες προσλήψεις εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης. Επανέλαβε ανερυθρίαστα ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η ειδική αγωγή και γι’ αυτό το λόγο οι πρώτοι διορισμοί αφορούν το χώρο αυτό, παρότι ο αριθμός των 4.500 διορισμών δεν αντιστοιχεί ούτε στο ελάχιστο στις πραγματικές ανάγκες!

Κατόπιν αυτού, για τα ζητήματα των ολιγομελών τμημάτων και τα προβλήματα της τεχνικής εκπαίδευσης, το ΔΣ της ΟΛΜΕ συναντήθηκε με την υπεύθυνη για την τεχνική εκπαίδευση, υφυπουργό κ. Τζούφη, όπου διαβίβασε τα αιτήματα των ΕΛΜΕ και των σχολείων. Δεν υπήρξε κάποια άμεση δέσμευση. Είναι καθαρό πως εγκρίσεις θα γίνονται με το σταγονόμετρο και όπου υπάρχουν κινηματικές πιέσεις. Παρόμοια είναι η κατάσταση με τα ολιγομελή τμήματα της γενικής παιδείας, ομάδων προσανατολισμού και επιλογής που είναι πάνω από 200 μόνο σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Την ίδια στιγμή που το υπουργείο παιδείας αρνήθηκε να τοποθετηθεί στα μεγάλα προβλήματα των σχολείων, αδυνατεί να εξασφαλίσει στα παιδιά των ΕΠΑΛ ή τα εσπερινά να πάρουν απολυτήριο ή στα παιδιά των ΓΕΛ να παρακολουθήσουν την ομάδα προσανατολισμού ή το τμήμα επιλογή που επιθυμούν, που τα αναγκάζει να μετακινούνται χιλιόμετρα ή να εγκαταλείπουν, εξείρε ως επιτυχίες της κυβερνητικής πολιτικής τις νέες δομές στήριξης του εκπαιδευτικού έργου, την δήθεν αναβάθμιση των Επαγγελματικών Λυκείων και τη νέα δομή του Λυκείου που προτείνει με κατάργηση της Γ Λυκείου και ένταση των εξεταστικών φίλτρων.

Γίνεται φανερό ότι το υπουργείο παιδείας και η κυβέρνηση μόνο κάτω από την πίεση του εκπαιδευτικού και ευρύτερα λαικού κινήματος, μπορεί να εξαναγκαστούν σε υποχωρήσεις, από την αντιεκπαιδευτική πολιτική τους. Οι κινητοποιήσεις ΕΛΜΕ και σχολείων από την αρχή της χρονιάς ανοίγουν το δρόμο για να μην κλείνουν τμήματα. Οι περσυνές, μαχητικές κινητοποιήσεις «της Παρασκευής» τους ανάγκασαν σε εξαγγελίες.

Να δώσουμε τέλος στον εμπαιγμό και τις εξαγγελίες χωρίς αντίκρισμα! Αυτός είναι ο δρόμος για να αναγκαστεί η κυβέρνηση σε μαζικούς, μόνιμους διορισμούς όλων των αναπληρωτών με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία. Το εκπαιδευτικό κίνημα θα παλέψει για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά όλων, την υπεράσπιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας, για το δημόσιο δωρεάν σχολείο!

  ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28/9 ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το