State of Palestine
Diplomatic Representation
Athens


Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Διπλωματική Αντιπροσωπεία του Κράτους της Παλαιστίνης με το οποίο καταδικάζει τις δηλώσεις που έκανε χθες σε Εβραίους εξτρεμιστές ο Yair Lapid, υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, υποσχόμενος ότι θα αναπτυχθούν περισσότερες ισραηλινές δυνάμεις κατοχής στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ

4 Απριλίου 2022


Η Διπλωματική Αντιπροσωπεία του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα καταδικάζει έντονα, την προκλητική εισβολή του Υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ Yair Lapid στην περιοχή της Πύλης της Δαμασκού (Bab al-Amoud) στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ και τις υποσχέσεις που έδωσε σε Εβραίους εξτρεμιστές να αναπτύξουν περισσότερες ισραηλινές δυνάμεις κατοχής και αστυνομία στην Ιερουσαλήμ (8.000 στρατιώτες) με το πρόσχημα ότι τους παρέχει προστασία κατά τις εβραϊκές γιορτές.

Η Διπλωματική Αντιπροσωπεία του κράτους της Παλαιστίνης τονίζει ότι η κατεχόμενη Ιερουσαλήμ φιλοξενεί τις τρεις (3) Μονοθεϊστικές θρησκείες, τον Χριστιανισμό, το Ισλάμ και τον Ιουδαϊσμό. Η ευνοϊκή προστασία των ακολούθων της μιας πίστης έναντι της άλλης με υπαινιγμό, καταδεικνύει ξεκάθαρα τις επεκτατικές και απαρτχάιντ πολιτικές της ισραηλινής κατοχής. Αντίθετα, είναι οι Παλαιστίνιοι, οι Μουσουλμάνοι και οι Χριστιανοί, και οι ιεροί τόποι τους, οι εκκλησίες και τα τζαμιά, που χρειάζονται προστασία από τους Εβραίους εξτρεμιστές εποίκους και τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής στην Ιερουσαλήμ και σε ολόκληρη την κατεχόμενη Παλαιστίνη.

Το Ισραήλ ήταν εκείνο, που προσάρτησε παράνομα την Κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, μια πράξη που μέχρι σήμερα καταδικάζεται διεθνώς. Η Διπλωματική Αντιπροσωπεία του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα θεωρεί τις υποσχέσεις αυτές του Υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ Lapid για υποκίνηση βίας κατά των αυτόχθονων Παλαιστινίων στην πατρίδα τους και στην αιώνια πρωτεύουσά τους την Ιερουσαλήμ, διατηρώντας το προνόμιο να τους απαγγέλλει κατηγορίες εκ προοιμίου, ενσαρκώνοντας έτσι τις χειρότερες μορφές του ισραηλινού καθεστώτος απαρτχάιντ στους Παλαιστίνιους.

Την περασμένη εβδομάδα, Εβραίοι εξτρεμιστές, μέλη της ισραηλινής οργάνωσης εποίκων Ateret Kohanim, υπό την προστασία των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής εισέβαλαν παράνομα στο ξενοδοχείο Little Petra, το οποίο βρίσκεται στην είσοδο της χριστιανικής συνοικίας της παλιάς πόλης της κατεχόμενης Ιερουσαλήμ και ανήκει στο Ελληνικό Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Τον Φεβρουάριο του 2022, αποκαλύφθηκε ένα ισραηλινό σχέδιο για κατάσχεση εκκλησιαστικής γης στο Όρος των Ελαιών στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ για να μετατραπεί σε «Εθνικό Πάρκο του Ισραήλ». Το Όρος των Ελαιών είναι το μέρος όπου προσευχήθηκε ο Ιησούς Χριστός πριν από τη δίκη και τη σταύρωσή του. Το σχέδιο τέθηκε σε «αναστολή», όμως δεν ακυρώθηκε ποτέ, παρόλο που οι ελληνορθόδοξες, οι αρμενικές και οι καθολικές εκκλησίες έστειλαν αίτημα κατά της δήμευσης της εκκλησιαστικής αυτής γης. Σε καθημερινή βάση οι ισραηλινοί έποικοι εισβάλλουν στο Τέμενος Αλ-Άκσα υπό την προστασία της ισραηλινής αστυνομίας, εμποδίζοντας την πρόσβαση των Παλαιστινίων στον ιερό αυτό χώρο. Τα τελευταία χρόνια οι προκλήσεις αυτές πληθαίνουν σε μια προσπάθεια εβραιοποίησης της Ιερουσαλήμ και αλλοιώνοντας το status quo της Ιερής Πόλης.

Το Ισραήλ ενεργεί ατιμώρητα ελλείψει επιβολής λογοδοσίας εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας. Καλούμε τη Διεθνή Κοινότητα να προστατεύσει τους Παλαιστίνιους που έχουν υπομείνει δεκαετίες εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν από τις συστηματικές πολιτικές απαρτχάιντ της κατοχής του Ισραήλ.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το