Τέσσερα προσφυγικά ναυάγια, τα τρία πολύνεκρα, σημειώθηκαν μέσα σε λίγες ώρες στην Ελλάδα λίγο πριν τα Χριστούγεννα, σε Φολέγανδρο, Αντικύθηρα, Πάρο και Μάνη.

Στα Αντικύθηρα τουλάχιστον 11 πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους στη θαλάσσια περιοχή βόρεια του νησιού όταν ιστιοφόρο που μετέφερε τους πρόσφυγες και φέρεται να είχε αναχωρήσει από τα παράλια της Τουρκίας με προορισμό την Ιταλία προσάραξε σε βραχονησίδα.

Στην Πάρο, σκάφος με 88 πρόσφυγες βυθίστηκε ανοιχτά του νησιού. Και αυτοί προσπαθούσαν να διασχίσουν το Αιγαίο με προορισμό την Ιταλία.

Στο μεταξύ, εξανεμίζονται οι ελπίδες για τους αγνοούμενους πρόσφυγες, μετά το ναυάγιο ανοιχτά της Φολεγάνδρου, όπου τρία άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους.

Δεκατρία άτομα έχουν διασωθεί ενώ μάρτυρας έκανε λόγο ακόμα και για πενήντα άτομα που επέβαιναν στο σκάφος, Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες στο σκάφος βρίσκονταν συνολικά 32 άτομα.

Ακόμα, ιστιοφόρο με 92 πρόσφυγες προσάραξε στο όρμο Γυαλιά του Δήμου Ανατολικής Μάνης, ευτυχώς χωρίς νεκρούς αυτή τη φορά.

Η αντιπροσφυγική πολιτική της ΕΕ που υψώνει τείχη σε στεριά και θάλασσα, οδηγεί σε θανάτους προσφύγων στα νερά του Αιγαίου και της Μεσογείου, αλλά και σε πολύνεκρα τροχαία στη βόρεια Ελλάδα.

Έρμαια των διακινητών, χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη στην αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής, στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τη φτώχεια, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την εξαθλίωση.

Και είναι η ίδια η ΕΕ που ενώ πυροδοτεί και στηρίζει αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την καταδυνάστευση ολόκληρων λαών, την ίδια ώρα κλείνει τις πόρτες σε αυτούς τους κατατρεγμένους ανθρώπους που η ίδια η πολιτική της δημιουργεί.

Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες

Κάτω οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι που γεννούν τη φτώχεια και την εξαθλίωση

Γραφείο Τύπου του Μ-Λ ΚΚΕ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το