Τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο 2020, κατατέθηκαν στην Περιφέρεια Ηπείρου, δύο μελέτες (ΜΠΕ) για την εγκατάσταση δύο σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με την καύση βιορευστών, στα αγροτεμάχια 1316 και 1299 & 1304 στην θέση Πολτσές, στα όρια της κοινότητας Λύγγου του Δήμου Ζίτσας και της κοινότητας Κωστάνιανης του Δήμου Δωδώνης.

Οι κάτοικοι εντός των ασφυκτικών χρονικών ορίων διαβούλευσης που έθεσε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου με τις υπ. αριθμ. 109302/1991/17.08.2020 και 109298/1990/17.08.2020 προκλήσεις, συγκάλεσαν ΑΜΕΣΑ Γενική Συνέλευση στις 30 Αυγούστου 2020, η οποία κατόπιν μαζικής συμμετοχής εξέφρασε ομόφωνα, ρητά και κατηγορικά:

1. Την αντίθεσή της στην δημιουργία των μονάδων καύσης βιορευστών στην κοινότητα Λύγγου, ΔΙΟΤΙ πρόκειται να καταστρέψει το φυσικό κάλλος και τα μνημεία της περιοχής, να διαταράξει ανεπανόρθωτα το περιβάλλον και το οικοσύστημα, τον παραδοσιακό τρόπο ήπιας ανάπτυξης της περιοχής και τις δραστηριότητες των κατοίκων, χωρίς κανένα όφελος για την περιοχή, η οποία ούτε έχει ούτε μπορεί να έχει κάποια σχέση με τις μονάδες αυτές, αφού ακόμη και οι πρώτες ύλες που θα χρησιμοποιηθούν στην περιοχή, σύμφωνα με τις μελέτες, θα είναι ΚΑΙ εισαγόμενες.

2. Την σύνταξη ψηφίσματος και την συλλογή υπογραφών από όσους επιθυμούν να δηλώσουν την αντίθεσή τους στην δημιουργία μονάδων καύσης βιορευστών εντός των ορίων της Λύγγου.

3. Τη σύσταση επιτροπής αγώνα και την εξουσιοδότησή της να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε νόμιμο πολιτικό ή ένδικο μέσο, ώστε η εγκατάσταση των μονάδων καύσης βιορευστών να μην γίνει πραγματικότητα. Η συγκεκριμένη σελίδα έχει ως στόχο την ενημέρωση, την οργάνωση και τη συσπείρωση όσων επιθυμούν και ταυτίζονται με την Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης Λύγγου στις 30.08.2020.

Παροτρύνουμε και επιθυμούμε οι φίλοι της σελίδας, να γίνουν φίλοι της επιτροπής αγώνα, να γίνουν φίλοι της Λύγγου και της κάθε μελλοντικής «Λύγγου» που θα δεχθεί περιβαλλοντική, αποικιοκρατικού τύπου, επίθεση για να ικανοποιηθούν οι αδηφάγες ορέξεις των επίδοξων (εγχώριων και ξένων) «επενδυτών». Είναι βέβαιο ότι οι δύο αναφερόμενες προς ίδρυση μονάδες είναι οι πρώτες, αφού «τσιράκια» και «μεσίτες» έχουν, από διετίας, συστηματικά και ύπουλα δραστηριοποιηθεί προς αναζήτηση νέων αγροτεμαχίων στην περιοχή, μοιράζοντας «χάντρες» και «καθρεφτάκια» στους ανυποψίαστους κατοίκους. Παροτρύνουμε και επιθυμούμε οι φίλοι μας να πουν και στους φίλους τους τί συμβαίνει εδώ. Να γίνουμε ομάδα ισχυρή, με δυνατή φωνή.

Όσες περισσότερες επιθέσεις δέχεται η μικρή Λύγγος, τόσο να δυναμώνει η φωνή μας. Η μικρή Λύγγος δεν είναι μόνη της! Λύγγος 2020,

Η επιτροπή αγώνα

Γιώτα Κίτσιου, Αντώνης Δρούδες, Βιβή Κόντου, Βούλα Στεφάνου, Γιάννης Τσιάκας, Κώστας Ζαχάρης, Κώστας Κιτσαντώνης.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το