Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν χθες την πόλη Γκάζνι, 150 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Καμπούλ, την δέκατη πρωτεύουσα επαρχίας που θέτουν υπό τον έλεγχό τους σε διάστημα μίας εβδομάδας, δήλωσε τοπικός σύμβουλος.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η Γάζνι έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν το πρωί. Έθεσαν υπό τον έλεγχό τους σημαντικά κτίρια της πόλης: το γραφείο του κυβερνήτη, το αρχηγείο της αστυνομίας και τη φυλακή», δήλωσε ο Νάσιρ Άχμαντ Φακίρι, επικεφαλής του περιφερειακού συμβουλίου της Γάζνι, διευκρινίζοντας ότι σε κάποιες συνοικίες της πόλης οι μάχες συνεχίζονται.

Οι δυνάμεις του Αφγανιστάν μάχονται εναντίον των Ταλιμπάν μέσα και γύρω από πολλές πόλεις σήμερα, δήλωσαν αξιωματούχοι, καθώς οι αντάρτες ελέγχουν περίπου τα δύο τρίτα της εμπόλεμης χώρας.

Εξαιρετικά σφοδρές συγκρούσεις

Οι συγκρούσεις είναι εξαιρετικά σφοδρές στην Κανταχάρ, όπως δήλωσε ένας γιατρός που βρίσκεται εκεί. Το νοσοκομείο της πόλης έχει δεχθεί δεκάδες πτώματα μελών των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας καθώς και κάποιους τραυματίες Ταλιμπάν.

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να περιορίσει την προέλασή τους ο Αφγανός πρόεδρος Άσραφ Γάνι μετέβη χθες στη Μαζάρ-ι- Σαρίφ προκειμένου να ζητήσει από τους πολέμαρχους να βοηθήσουν τις δυνάμεις ασφαλείας να υπερασπιστούν τη μεγαλύτερη πόλη του βόρειου Αφγανιστάν, στην οποία πλησιάζουν οι αντάρτες.

Δεκάδες χιλιάδες άμαχοι πολίτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους κι εκατοντάδες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ οι τελευταίοι Αμερικανοί στρατιώτες αναμένεται να αποχωρήσουν ως το τέλος του μήνα. 

«Μπορεί εντός 90 ημερών η κυβέρνηση του Αφγανιστάν να πέσει απ’ τους Ταλιμπάν»

Όλοι οι δρόμοι προς την Καμπούλ, που βρίσκεται σε μια πεδιάδα και είναι περιστοιχισμένη από βουνά είναι γεμάτοι από αμάχους που φεύγουν από τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τη βία, δήλωσε δυτική πηγή ασφαλείας, ενώ πρόσθεσε ότι ανάμεσά τους ενδέχεται να έχουν παρεισφρήσει Ταλιμπάν.

Χθες Αμερικανός αξιωματούχος, επικαλούμενος εκτίμηση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, εκτίμησε πως η πρωτεύουσα του Αφγανιστάν και η έδρα της κυβέρνησης θα μπορούσε να πέσει από τους Ταλιμπάν εντός 90 ημερών. 

Για το θέμα της αιματηρής προέλασής τους, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε την Τρίτη ότι δεν μετανιώνει για την απόφασή του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα. «Οι Αφγανοί πρέπει να παλέψουν για τον εαυτό τους, να αγωνιστούν για το έθνος τους» είπε ο Τζο Μπάιντεν.

Οι ΗΠΑ εισέβαλαν στο Αφγανιστάν το 2001, με πρόσχημα τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Είκοσι χρόνια μετά, αποχωρούν ηττημένοι. Σε επισήμανση του BBC ότι οι Ταλιμπάν ξεκίνησαν τις μάχες, μέλος τους απαντά αρνητικά υποστηρίζοντας πως οι Αμερικανοί άρχισαν τον πόλεμο. «Είχαμε κυβέρνηση και ανατράπηκε» ισχυρίστηκε. «Δεν εγκαταλείπουν τη δυτική κουλτούρα … οπότε πρέπει να τους σκοτώσουμε», λέει για την «κυβέρνηση-μαριονέτα» στην Καμπούλ.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το