Ήταν ένα μικρό χαρτόδετο βιβλιαράκι με φθαρμένα εξώφυλλα, το οποίο διέσωσε την άνοιξη του 2015, κυριολεκτικά από τον αφανισμό, ένας κομμουνιστής-οικοδόμος της Σκιάθου, ο Χρήστος Βοργιαζίδης που δούλευε στην αναπαλαίωση του κτιρίου και το βρήκε μέσα στα μπάζα που επρόκειτο να πεταχτούνμαζί με άλλα δυο λογοτεχνικά βιβλία Σοβιετικών συγγραφέων (του Πολεβόι και του Σόλοχοφ) με θέμα τους το μεγάλο πατριωτικό πόλεμο του Σοβιετικού Λαού, όλα τυπωμένα πάνω στο Γράμμο, στο τυπογραφείο της «Εξόρμησης», της εφημερίδας του γενικού αρχηγείου του ΔΣΕ. Πραγματικά ντοκουμέντα του Αγώνα!

    Πρόκειται για το βιβλίο του Απόστολου Σπήλιου “Γράμμος 1948”χρονογραφήματα γραμμένα μέσα στη φωτιά της επικής μάχης στη Βόρεια Πίνδο το καλοκαίρι του 1948. Είναι κείμενα εξαιρετικά, αληθινά διαμάντια της νεοελληνικής αντιστασιακής-επαναστατικής πεζογραφίας, αυτούσιες άμεσες μαρτυρίες μιας μεγάλης ιστορικής εποχής. Και τα μηνύματα που μας δίνουν είναι πάντοτε κορυφαία και διαχρονικά, πηγή έμπνευσης για “τους σεισμούς που μέλλονται για να ‘ρθουν” ξανά. 

Στην επανέκδοση του βιβλίου, που έγινε ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα sispirosi.gr από το Νίκο Παπακωνσταντίνου και τον Σκιαθίτη καθηγητή Φυσικών επιστημών Γιώργο Καραστατήρα, έχει προταχθεί ως πρόλογος ένα πραγματικά σπουδαίο κείμενο του  ιστορικού ερευνητή Γιώργου Πετρόπουλου για τη μάχη του Γράμμου του 1948 και τον ελιγμό του ΔΣΕ προς το Βίτσι, μετά την εποποιία των 70 ημερών. (Το κείμενο αυτό του Γ Πετροπούλου είχε πρωτοδημοσιευτεί στο «Ριζοσπάστη». Από την ίδια εφημερίδα έχει προστεθεί ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΣΠΗΛΙΟΥ που έγραψε το βιβλίο.) Επίσης, προστέθηκαν φωτογραφίες και ορισμένα επιπλέον λογοτεχνικά κείμενα σχετικά με τον αγώνα του ΔΣΕ.

Διαβάστε το κείμενο on line πατώντας την εικόνα

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το