Αξιότιμη κυρία Υπουργέ.

Ως μαθητές και γονείς του Εσπερινού Γενικού Λυκείου Αγίων Αναργύρων και ως άτομα τα οποία επαγρυπνούμε για το μέλλον της Παιδείας του τόπου μας, απευθυνόμαστε σε σας, ως το πλέον αρμόδιο πρόσωπο, για να διατυπώσουμε τις απόψεις μας, σχετικά με τις αλλαγές που προτίθεται να εφαρμόσει το υπουργείο και που αφορούν την θεσμοθέτηση Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των μαθητών των Ημερησίων και Εσπερινών Λυκείων.

Αναλυτικότερα, είναι αδιαμφισβήτητη η διαφορά της ταυτότητας των μαθητών των Εσπερινών και Ημερησίων Λυκείων, αφού στα Εσπερινά Λύκεια φοιτούν εργαζόμενοι μαθητές, είτε ανήλικοι είτε ενήλικοι, με οικογενειακές υποχρεώσεις. Με το καινούργιο νομοσχέδιο του ΥΠΑΙΘ, το οποίο έχει τεθεί προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο, θεσπίζεται Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, η οποία θα διαμορφώνεται, πλέον, με ενιαίο τρόπο από τον Μέσο Όρο (Μ.Ο.) των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων στα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Εν ολίγοις, η βάση αυτή θα καθορίζεται από τους μαθητές των Ημερησίων Λυκείων και τις επιδόσεις τους, καθώς υπερτερούν σε αριθμό, έναντι των υποψηφίων των Εσπερινών.

Αυτοί, ενώ, μέχρι σήμερα, ανταγωνίζονταν μεταξύ τους και διεκδικούσαν το 1% των διαθέσιμων θέσεων στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, με το νέο νομοσχέδιο, καλούνται να υπερκεράσουν το εμπόδιο της βάσης που θέτουν τα Ημερήσια ΓΕΛ. Εύλογα, λοιπόν, αναδύεται το ερώτημα κατά πόσο μπορεί να θεωρηθεί ισότιμη η πρόσβαση των μαθητών των Εσπερινών ΓΕΛ στην δημόσια δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση, όταν η “εξίσωση” δεν παράγει ισότητα, απεναντίας θέτει ανυπέρβλητα εμπόδια σε εργαζόμενους μαθητές και ουσιαστικά τους αποκλείει από την πρόσβαση σε αυτήν, στερώντας τους το δικαίωμα στην “δεύτερη ευκαιρία”.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ζητάμε την εξαίρεση των Εσπερινών Λυκείων από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς είναι αδύνατον οι μαθητές αυτοί να ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις στις πανελλαδικές εξετάσεις τους τελειοφοίτους και αποφοίτους των Ημερησίων Λυκείων, για τον απλούστατο λόγο ότι οι επαγγελματικές και οικογενειακές τους υποχρεώσεις δεν τους επιτρέπουν να διαθέσουν τον απαιτούμενο χρόνο για μελέτη και επαρκή προετοιμασία.

Με εκτίμηση

Μαθητές και γονείς ανήλικων μαθητών

Εσπερινού ΓΕΛ Αγίων Αναργύρων

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το