Ούγγροι ηθοποιοί, σκηνοθέτες και πολίτες διαμαρτυρήθηκαν χθες ενάντια στην προσπάθεια της ακροδεξιάς κυβέρνησης της Ουγγαρίας να ασκεί πολιτικό έλεγχο της θεατρικής σκηνής της χώρας με ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο.

Παρά το κρύο και τη βροχή περίπου 2.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στο κέντρο της Βουδαπέστης σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του νομοσχεδίου, με κάποια από τα πλακάτ να γράφουν : «Γουρούνια, κάτω τα χέρια σας από το θέατρο».

Το σχέδιο νόμου υπογράφηκε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ζολτ Σέιμεν και αναμένεται να εγκριθεί από το κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα σε μια διαδικασία εξπρές χωρίς ουσιαστική συζήτηση.

Οι διατάξεις προβλέπουν τη θέσπιση ενός Κρατικού Πολιτιστικού Συμβουλίου για την «ενοποιημένη στρατηγική κατεύθυνση διαφόρων τομέων του πολιτισμού» από την κυβέρνηση με σκοπό πιο σφικτό και συγκεντρωτικό έλεγχο.

«Αυτή τη φορά μας κλέβουν τα θέατρα»

Προσχέδια του νόμου πυροδότησαν διαδηλώσεις με τους επικριτές να προειδοποιούν ότι ο διορισμός διευθυντών θεάτρου και ο έλεγχος της χρηματοδότησης ανοίγει την πόρτα για την κατάπνιξη της καλλιτεχνικής ελευθερίας.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το