«Το γλέντι του ΚΚΕ για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας» τιτλοφορείται (στο Ριζοσπάστη 30 Γενάρη) ένα σχεδόν ολοσέλιδο, ενθουσιαστικό άρθρο, με την υπογραφή Γιάννης ΝΤΟΥΝΙΑΔΑΚΗΣ, Υποναύαρχος Π.Ν. ε.α.

Ο Υποναύαρχος δεν κρύβει τη χαρά του: «Άλλες χρονιές -γράφει- ήταν ελάχιστοι οι χαιρετισμοί καλεσμένων. Φέτος κάτι άλλαξε! Κοινός παράγοντας όλων, εκτός από τις ευχές, ήταν οι ευχαριστίες, η αναγνώριση της προσφοράς και του έμπρακτου ενδιαφέροντος του Κόμματος, η εκτίμηση ως ευγνωμοσύνη και ο σεβασμός για το ΚΚΕ! Μίλησαν για αρχές αλληλεγγύης, ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης!».

Μερικές μέρες νωρίτερα (23/1) ο Ριζοσπάστης αφιέρωνε τέσσερις ολόκληρες σελίδες με εκτεταμένα αποσπάσματα χαιρετισμών, καλεσμένων στο «γλέντι».

Το τετρασέλιδο του Ριζοσπάστη δεν έχει τον τίτλο «Γλέντι», αλλά «Συνεστίαση» του τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας. Στη συνεστίαση, μετά την ομιλία του ΓΓ του ΚΚΕ, ακολούθησαν οι χαιρετισμοί των καλεσμένων. Πρώτος, πριν απ’ όλους, ο Γιώργος Κυριακάκης, που ο χαιρετισμός του δημοσιεύεται στο Ριζοσπάστη με την τίτλο «Κοινές οι αρχές της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης». Σε κατατοπιστική εισαγωγή για τις ιδιότητες των εκπροσώπων των φορέων που απηύθυναν χαιρετισμό, ο Ριζοσπάστης σημειώνει πως ο Γ. Κυριακάκης είναι αντισυνταγματάρχης, γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ).

Ο γ.γ. της ΠΟΜΕΝΣ, αναφερόμενος στις Ένοπλες Δυνάμεις είπε ότι αποτελούνται από ανθρώπους διαφορετικών αντιλήψεων, «τους οποίος ενώνει ένας κοινός σκοπός, η προστασία και υπεράσπιση των αρχών που είναι πολύτιμες για το έθνος μας… Απευθυνόμενος σε αυτή τη γιορτή, τονίζουμε ότι η στρατιωτική μας κοινότητα είναι πολύ ποικιλόμορφη και περιλαμβάνει άτομα με ένα φάσμα πολιτικών πεποιθήσεων… Οι αρχές της αλληλεγγύης, της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, τις οποίες πρεσβεύει ο Κομμουνιστικό Κόμμα, συντάσσονται με τα ιδανικά που όλοι οι στρατιωτικοί αγαπούν… Προσβλέπουμε σε περαιτέρω συνεργασία για το συλλογικό καλό του έθνους μας».

Φαίνεται πως, πράγματι, «φέτος κάτι άλλαξε»!

Πού οφείλεται αυτή η αλλαγή της στάσης του ΚΚΕ απέναντι στην ΠΟΜΕΝΣ και αντίστοιχα τα καλά λόγια της ΠΟΜΕΝΣ για το ΚΚΕ; Ποια συναλλαγή είναι το υπόβαθρο αυτής της αλλαγής, της αμοιβαίας προσέγγισης που προσβλέπει και σε περαιτέρω συνεργασία για «το καλό του έθνους» μας;

Όταν πρωτοεμφανίστηκε η ΠΟΜΕΝΣ, το ΚΚΕ και τι δεν της καταμαρτυρούσε. Στις 18 Φλεβάρη 2018 ο Ριζοσπάστης παρατηρούσε μαινόμενος την… «Ξαφνική εμφάνιση μιας νέας “ομοσπονδίας” ονομαζόμενης “Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών”. Απροκάλυπτο στήριγμά της το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, που αρχικά πολέμησε λυσσαλέα και ως κυβέρνηση το συνδικαλισμό των στρατιωτικών, αλλά και η ναζιστική Χρυσή Αυγή με την οποία έχουν επανειλημμένες επαφές μέλη του Προεδρείου της ΠΟΜΕΝΣ, με ανταλλαγές ευχαριστήριων επιστολών κ.ά.».

Αλλά αν αυτά ανήκαν σε μια κάπως παλαιότερη ιστορία, υπάρχουν και οι πιο φρέσκες εκδοχές της. Στις 15 Ιούνη 2022, ο Ριζοσπάστης ξιφουλκούσε γράφοντας: «Αντιλήψεις σαν αυτές της ΠΟΜΕΝΣ είναι καταδικαστέες από το συνδικαλιστικό κίνημα που θέλει να σέβεται το ρόλο του. Είναι μία προσπάθεια αναβίωσης δια της “πλαγίας” του αλήστου μνήμης “Συνδικαλιστικού” της Ασφά­λειας, με τις ευλογίες μάλιστα δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης. Η ΠΟΜΕΝΣ σταθερά υλοποιεί την κυβερνητική πολιτική χειραγώγησης του συνδικαλιστικού κινήματος, δεχόμενη και την παρουσία αστυνομικών στις Γενικές Συνελεύσεις».

Τι άλλαξε λοιπόν;

Τα ανοίγματα του ΚΚΕ προς τη ΝΔ και οι διαφόρων ειδών φανερές και υπόγειες συμπράξεις με τους μηχανισμούς της πήραν χοντροκομμένη μορφή, όταν ο Δ. Κουτσούμπας συνηγορούσε να δοθεί το διαβόητο «εξακοσάρι» μπόνους στους Ματατζήδες των Σωμάτων Ασφαλείας. Αλλά αν και ξεσήκωσαν αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΚΚΕ και ευρύτερα, δεν έπαψαν με τη μια ή την άλλη μορφή να αναπαράγονται. Τώρα, ενόψει Ευρωεκλογών, το ΚΚΕ τα «δίνει όλα» προκειμένου να δει στις κάλπες ακόμα και το πιο ρηχό ψηφοθηρικό αντίκρυσμα υποστήριξης από ένοικους της δεξιάς πολυκατοικίας. Από τη μεριά της η ΝΔ, κυρίαρχη στο πολιτικό σκηνικό, συνδυάζοντας τα ρόπαλα με τη δημαγωγία, αξιοποιεί τα ανοίγματα του ΚΚΕ για να ενισχύσει το δικό της προφίλ, της «προστασίας και υπεράσπισης των αρχών που είναι πολύτιμες για το έθνος μας»!

Καθώς η ΝΔ βρίσκεται αντιμέτωπη με τα αγροτικά μπλόκα και το φοιτητικό και πανεκπαιδευτικό κίνημα ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, υπολογίζει να τα ξεφουσκώσει και τα δυο με την άμεση ή έμμεση βοήθεια του ΚΚΕ. Αφού ψήφισε στη Βουλή, ενσωμάτωσε και ενέταξε στους δικούς της σχεδιασμούς την πρόταση του ΚΚΕ για τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών, τώρα πιέζει και ασκεί βία και τρομοκρατία για τον τερματισμό των καταλήψεων στα ΑΕΙ, διαβλέποντας τις διαθέσεις της ηγεσίας του ΚΚΕ να τις τερματίσει ή να τις εκφυλίσει σε «πολύμορφες» αναιμικές δράσεις, με αίτημα «να μην κατατεθεί» στη Βουλή το κυβερνητικό νομοσχέδιο.

Απέναντι εξάλλου στους αγρότες η ΝΔ χρησιμοποιεί διπλή γλώσσα. Απ’ τη μια τους καταγγέλλει ως υποκινούμενους, απ’ την άλλη κάνει -υποτίθεται- διάλογο μαζί τους. Τους καλοπιάνει και τους ρίχνει ψίχουλα, επαινώντας τους ότι δεν κλείνουν και απειλώντας τους με καταστολή αν κλείσουν τους δρόμους. Απ’ την αξέχαστη εποχή του Μπούτα με τα «συμβολικά» και όπως βεβαιώνουν τα γεγονότα, διαχρονικά τριαντάφυλλα στους άνδρες των δυνάμεων καταστολής, πολλά έχουν αλλάξει στην πρόσοψη του ΚΚΕ αλλά, παρά τα απανωτά σοβατίσματα, η γραμμή της συνδιαλλαγής και της συνθηκολόγησης παραμένουν στην ουσία τους ίδια και απαράλλακτα. Αναμένουμε και θα δούμε ποια κατάληξη θα έχουν τα υπό συζήτηση γλέντια…

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το