Συνέντευξη του υποψήφιου με το Μ-Λ ΚΚΕ στη Χαλκιδική, Γιώργου Ράπτη, στο Halkidiki Focus

Ο Γιώργος Ράπτης είναι υποψήφιος του Μ-Λ ΚΚΕ στο Ν.Χαλκιδικής. Είναι ασκούμενος δικηγόρος, με έντονη πολιτική και συνδικαλιστική δραστηριότητα στον Σύλλογο Φοιτητών Νομικής ΑΠΘ, μέσα από τις γραμμές της Φοιτητικής Πορείας (παράταξη του Μ-Λ ΚΚΕ στα πανεπιστήμια) και στη συνέχεια στο χώρο εργασίας του. Είναι ιδρυτικό μέλος του Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων Κεντρικής Μακεδονίας και μέλος της Προσωρινής Διοίκησης του.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί αναφέρεται στο διακύβευμα των εκλογών, τις προτάσεις του Μ-Λ ΚΚΕ για τη χώρα, αλλά και τη Χαλκιδική.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το διακύβευμα των εκλογών;

Το διακύβευμα των εκλογών είναι το αν θα συνεχιστεί ή όχι η βάρβαρη αντιλαϊκή επίθεση, η πολιτική των Μνημονίων, αν θα συνεχιστεί η επίθεση της ΕΕ, του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου. Ο λαός μας πληρώνει πολύ ακριβά αυτήν την πολιτική. Πληρώνει την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, με αποκορύφωμα τους 57 νεκρούς στα Τέμπη. Πληρώνει πολύ ακριβά την πολιτική χτυπήματος της δημόσιας δωρεάν υγείας στην πανδημία, με 35.000 νεκρούς. Το γεγονός δηλαδή ότι όχι μόνο δεν ενισχύθηκαν τα νοσοκομεία, αλλά με τον προϋπολογισμό για το 2021 και το 2022 η κυβέρνηση έκοψε εκατομμύρια από τις δαπάνες για την υγεία, ενώ προωθεί και την ιδιωτικοποίηση της. Η ακρίβεια, η φτώχεια, η ανεργία, η κατάργηση του 8ώρου και το χτύπημα του συνδικαλισμού, οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, το χτύπημα της δημόσιας δωρεάν παιδείας, τα δημοκρατικά δικαιώματα, αυτά και πολλά άλλα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Και βεβαίως η μεγάλη εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο του Αμερικάνικου και του Ρώσικου ιμπεριαλισμού στην Ουκρανία. Με την πλευρά βεβαίως των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, που έχουν μετατρέψει τη χώρα μας σε μια απέραντη πολεμική βάση. Αντίστοιχα, κομβικό ζήτημα είναι η πολιτική της εξάρτησης, η πολιτική της ΕΕ που έχει κάνει τη χώρα μας μια χώρα υπηρεσιών, με διαλυμένη την αγροτική και βιομηχανική παραγωγή και με ερειπωμένη την επαρχία, την οποία εγκαταλείπουν μαζικά, ιδιαίτερα οι νέοι και οι νέες. Από αυτήν την άποψη, πρέπει πρώτα και κύρια να μαυριστούν τα κυρίαρχα μνημονιακά κόμματα των ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, που έχουν από κοινού ψηφίσει και υλοποιήσει τα παραπάνω και αυτό θα συνεχίσουν να κάνουν, είτε με συνεργασίες, είτε χωρίς. Αντίστοιχα, να μαυριστούν τα μαύρα ακροδεξιά δεκανίκια τους, που παρά τις “αντισυστημικές” κορώνες τους, συμφωνούν απόλυτα με τα παραπάνω.

Ποια είναι η πρότασή σας απέναντι σε αυτά;

Ο λαός θα δει άσπρη μέρα μόνο αν δυναμώσει τον δικό του αγώνα, έξω από τη Βουλή. Με ισχυρά Σωματεία, απεργίες, διαδηλώσεις. Εμείς καταθέτουμε όλες μας τις δυνάμεις σε αυτήν την υπόθεση του ενωτικού, μαζικού εξωκοινοβουλευτικού αγώνα. Έτσι έδωσαν και κέρδισαν μάχες, στο σήμερα, οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι της e-food, οι εργάτες της COSCO, οι εργάτες στα Λιπάσματα Καβάλας, στην “Μαλαματίνα”, οι καλλιτέχνες και τόσοι άλλοι. Έτσι έσπασαν οι φοιτητές τις φασιστικές απαγορεύσεις το 2021. Έτσι έπραξε μαζικά ο λαός μας στις απεργίες για το έγκλημα στα Τέμπη, στέλνοντας στα αζήτητα την κυβερνητική θεωρία συγκάλυψης του εγκλήματος περί της “ατομικής ευθύνης” του σταθμάρχη. Αντίστοιχα, πρέπει σήμερα να δυναμώσει ο αγώνας για την έξοδο της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Ό,τι μας είπαν ότι θα πάθουμε εκτός αυτών των μηχανισμών, τα παθαίνουμε εντός τους και με ευθύνη τους. Ο λαός μας πρέπει να σηκώσει κεφάλι και να παλέψει σήμερα για το ψωμί του, τη δημοκρατία, την ειρήνη. Να παλέψει για την εθνική ανεξαρτησία, για να γίνει αυτός αφέντης στον τόπο του. Να παλέψει για το σοσιαλισμό, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Ποια είναι η πρόταση σας για τη Χαλκιδική;

Αρχικά να καταγράψουμε ενδεικτικά τα (πραγματικά) προβλήματα. Ο λαός και οι εργαζόμενοι της Χαλκιδικής βιώνουν τις μεταφράσεις της αντιλαϊκής πολιτικής. Ας δούμε για παράδειγμα τι γίνεται στο Γενικό Νοσοκομείο στον Πολύγυρο. Είναι εξαρχής σκάνδαλο ότι υπάρχει μόνο ένα γενικό νοσοκομείο σε ένα νομό με τόσα αστικά κέντρα και εκατομμύρια διερχόμενους, αν συνυπολογίσουμε πρώτα και κύρια το λαό, αλλά και τους τουρίστες. Με βάση τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ (Ομοσπονδία των Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία) και του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο στον Πολύγυρο, το Νοσοκομείο υπολειτουργεί, έχοντας το μισό προσωπικό, τους μισούς νοσηλευτές και ελλείψεις σε επικουρικούς και μόνιμους γιατρούς. Και ξέρετε, ελλείψεις προσωπικού σε ένα νοσοκομείο, σημαίνει νεκροί που θα μπορούσαν να σωθούν. Ας δούμε τις εξοργιστικές εικόνες με τον 81χρονο στα Νέα Φλογητά, που τον πέταξαν έξω από το σπίτι του, για να το πάρουν τα κοράκια. Επιπλέον, οι μικροϊδιοκτήτες αγρότες, οι ελαιοπαραγωγοί της Χαλκιδικής, στενάζουν, όπως και οι αγρότες των άλλων περιοχών, από την πολιτική που αυξάνει συνεχώς τους φόρους για αυτούς, ενώ τους μειώνει για το μεγάλο κεφάλαιο. Από την ακρίβεια στο ρεύμα και το πετρέλαιο, από τις συντάξεις πείνας που θα πάρουν μετά από δεκαετίες δύσκολης δουλειάς. Οι εργαζόμενοι, στις πλάτες των οποίων θα στηριχθεί η τουριστική “ανάπτυξη”, ιδιαίτερα οι νέοι, στενάζουν από τις βάρβαρες συνθήκες εργασίες, με 7/7 χωρίς ρεπό και με κομμένους μισθούς, μόνο και μόνο για να κερδοφορήσει το μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο. Ας θυμηθούμε βέβαια και την καταστροφή του τόπου και του περιβάλλοντος που έφερε η “Ελληνικός Χρυσός” με την εξόρυξη χρυσού στον τόπο. Κατεστραμμένα δάση και μόλυνση των υδάτων. Το τυράκι προς τον ντόπιο λαό ήταν οι θέσεις εργασίας, οι οποίες καιρό τώρα περικόπτονται. Να δούμε την μαζική μετανάστευση των νέων, αφού δεν υπάρχουν δουλειές λόγω της καταστροφής της αγροτικής παραγωγής, λόγω της αποβιομηχάνισης.
Με βάση αυτά, θα πρέπει οι εργαζόμενοι και ο λαός της Χαλκιδικής να κρίνουν τα κόμματα και στις εκλογές, αλλά και να καθορίσουν τη στάση τους κάθε ημέρα. Οι εργαζόμενοι και ο λαός της περιοχής θα υπηρετήσουν τα συμφέροντα τους, μόνο αν αντιπαλέψουν οργανωμένα, όλα τα παραπάνω. Αν μπουν και αυτοί μαζικά στον αγώνα για την επίλυση των ζητημάτων τους. Και σε αυτήν την υπόθεση το Μ-Λ ΚΚΕ καταθέτει τις δυνάμεις του και στην περιοχή.

Γιατί όμως κάποιος να ψηφίσει εσάς και όχι ένα άλλο αριστερό κόμμα;

Μαζί με τον μαζικό αγώνα στο σήμερα για τη βελτίωση της ζωής, τον αγώνα για να βγούμε από ΕΕ – ΝΑΤΟ, εμείς παλεύουμε για τη ενίσχυση της πραγματικής Αριστεράς, για τη δημιουργία ενός πραγματικού μαζικού κομμουνιστικού κόμματος. Την υπόθεση της Αριστεράς, δεν υπηρετεί βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ, βασικός υπηρέτης του καθεστώτος του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου, βασικός πυλώνας των Μνημονίων. Ούτε το ΜέΡΑ 25 του Βαρουφάκη, ο οποίος συμφωνούσε με το 70% των Μνημονιακών διατάξεων. Που στοιχίζεται και δεν αμφισβητεί τους κυρίαρχους, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, το σύστημα, τελικά, των ολιγαρχών. Που στοιχίζεται ανοιχτά με κομμάτια της αντιλαϊκής πολιτικής, όπως οι “καλές” ιδιωτικοποιήσεις (βλ. Συμφωνία με ένα “καλύτερο” ξεπούλημα του ΟΣΕ!). Από την άλλη το ΚΚΕ, παλαιότερα υποστήριξε με θέρμη την πολιτική της επιστροφής του καπιταλισμού στη Σοβιετική Ένωση, όπως αυτή κορυφώθηκε από τον Γκορμπατσώφ, την ίδια στιγμή που στη χώρα μας συγκυβερνούσε με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ. Στα πρώτα μνημονιακά χρόνια, θεωρούσε το δίλημμα μνημόνιο – αντιμνημόνιο πλαστό, εγκαταλείποντας τον αγώνα ενάντια σε αυτό. Τα τελευταία χρόνια, ξαναέβαλε πλάτες στην κυβερνητική πολιτική. Αρνήθηκε να κάνει δημόσια ανοιχτά καλέσματα σε διαδηλώσεις και απεργίες εν μέσω φασιστικών απαγορεύσεων, ενώ η κυβέρνηση περνούσε 150 νομοσχέδια. Έκλεισε τους αγώνες της προηγούμενης περιόδου, όπως πχ για τα Τέμπη, μαζί με τον κυβερνητικό συνδικαλισμό, στέλνοντας τον κόσμο στις κάλπες και στην εκλογική αναμονή. Αρνείται το μεγάλο λαΪκό αίτημα για την εθνική ανεξαρτησία.

Με βάση όλα τα παραπάνω, πρέπει κάποιος να ψηφίσει το Μ-Λ ΚΚΕ και ακόμα περισσότερο να στρατευτεί στον αγώνα για να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική, για να φτιαχτεί μια πραγματική Αριστερά, για να μπορέσουν οι αγώνες να αποκτήσουν συνέχεια και προοπτική.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το