ΕΛΜΕ Κέρκυρας

Κέρκυρα, 16/12/2022

Για το κλείσιμο της Δομής «Χαμόγελο του Παιδιού» στην Κέρκυρα

Την χθεσινή μέρα ενημερωθήκαμε από δημοσιεύματα του τύπου ότι το σπίτι του «Χαμόγελου του Παιδιού» στο χωριό Μαγουλάδες κλείνει. Μέχρι το μεσημέρι, συνάδελφοί μας από τα Γυμνάσια και το Λύκειο της περιοχής, στα οποία φοιτούν παιδιά από το «Χαμόγελο», μας ενημέρωναν για το κλίμα στενοχώριας και θυμού, που επικρατούσε σε καθεμιά από αυτές τις σχολικές κοινότητες εξαιτίας της απομάκρυνσης των παιδιών από εκεί.

Οι μαθητές μας, τα παιδιά από το «χαμόγελο» για δεύτερη φορά στη ζωή τους «ξεριζώνονται», όπως χαρακτηριστικά είπαν οι συνάδελφοι. Τα σταθερά σημεία της μέχρι τώρα ζωής τους στην Κέρκυρα, το σπίτι και το σχολείο, οι συμμαθητές και οι φίλοι, οι δραστηριότητες και η κοινωνική τους ζωή αποτελούν τα σημεία αναφοράς τους. Έκπληκτοι συνειδητοποιούμε τη βίαιη εκρίζωσή τους και μάλιστα, στο μέσον της σχολικής χρονιάς και παραμονές Χριστουγέννων.

Οι μαθητές μας αυτοί δεν μπορούν να είναι για άλλη μια φορά θύματα αντιλαϊκών και ανάλγητων πολιτικών επιλογών σε μια ηλικία, εξαιρετικά ευαίσθητη και μετά από την ιδιαίτερη προσπάθεια, που κατέβαλαν, όπως και όλοι οι μαθητές, να επανέλθουν στο σχολείο, στο φυσικό κοινωνικό τους χώρο (μετά την πανδημία και τον εγκλεισμό).

Είναι ολοφάνερο ότι, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα αρνητικές, εκμεταλλευτικές, καταχρηστικές και κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος απροστάτευτων παιδιών, τις οποίες το κράτος ανέχτηκε επί σειρά ετών, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ξεθεμελιώσει και τα τελευταία υπολείμματα κρατικής πρόνοιας για την οικογένεια και το παιδί. Με πονηρές μεθοδεύσεις και δήθεν αυστηρότερες προδιαγραφές για τη λειτουργία των ιδρυμάτων στοχεύει να τα συρρικνώσει. Ήδη εδώ και πολλά χρόνια με την υποχρηματοδότηση και την εγκατάλειψη της φροντίδας του παιδιού σε ποικιλώνυμους ιδιωτικούς οργανισμούς, εκκλησιαστικά μορφώματα και ΜΚΟ, έχουν προετοιμάσει την απεμπόληση, εκ μέρους του κράτους, κάθε ευθύνης για τη μέριμνα απέναντι στην οικογένεια και το παιδί. Από τη μία πλευρά εγκαταλείπουν τα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα στην ανέχεια, στην έλλειψη και των πιο στοιχειωδών υλικών μέσων διαβίωσης, στην εξαθλίωση και την κοινωνική περιθωριοποίηση και από την άλλη μιλούν υποκριτικά για την «κακοποιητική φύση» των ιδρυμάτων.

Οι εργαζόμενοι, οι εκπαιδευτικοί, οι συνειδητοί πολίτες δεν θα ανεχτούν να επαναληφθεί η ντροπή της λεγόμενης «αποασυλοποίησης» των ψυχικά πασχόντων, που κυριολεκτικά πέταξε ανθρώπους στο δρόμο. Τα παιδιά των ιδρυμάτων δεν πρέπει να καταλήξουν σε βιαστικές και αμφίβολης ποιότητας επιλογές αναδοχής ούτε να παραδοθούν στα νύχια ιδιωτών, που θα τα χρησιμοποιήσουν ως εφεδρικό στρατό εργαζομένων ανηλίκων ή ως μέσο άσκησης πίεσης για τους δικούς τους σκοπούς λες και τα παιδιά τους ανήκουν. Επιτέλους η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της !

Απαιτούμε από το κράτος να παρέμβει άμεσα έτσι ώστε τα παιδιά του «Χαμόγελου» να μην απομακρυνθούν από το σχολικό και κοινωνικό τους περιβάλλον. Με ευθύνη των κρατικών δομών αλλά και των υπηρεσιών που ανήκουν στην Περιφέρεια και τους Δήμους να δοθεί λύση στη φιλοξενία τους και στη συνέχιση της ζωής τους. Το ίδιο πρέπει να γίνει βέβαια για όλες τις δομές που κινδυνεύουν να κλείσουν σε όλη τη χώρα.

Κανείς εργαζόμενος να μη χάσει τη δουλειά του, να ενταχθούν στις κρατικές δομές για να αξιοποιηθεί η πολυετής εμπειρία τους.

Καλούμε την ΟΛΜΕ να πάρει θέση και να παρέμβει κεντρικά, γιατί τα ζητήματα των ιδρυμάτων παιδικής πρόνοιας αφορούν μαθητές μας σε όλη την Ελλάδα

Η ΠΑΙΔΕΙΑ Η ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ Η ΠΡΟΝΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΓΑΘΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΑ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το