Με βάση την αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα, στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση της Πολωνίας, θα τιμωρείται με ποινές φυλάκισης έως τριών ετών όποιος μεταξύ άλλων «δημόσια προωθεί» ή «παράγει, καταγράφει ή εισάγει, κατέχει, πουλά, προσφέρει, αποθηκεύει, κρατά, παρουσιάζει, μεταφέρει ή προβάλλει έντυπα, ηλεκτρονικά ή μέσω άλλης μορφής (…) κομμουνιστικά, σύμβολα και ιδέες». Οι αλλαγές αυτές τέθηκαν σε ισχύ από τις αρχές Μαρτίου. Έτσι από τώρα και στο εξής, όποιος έχει στην κατοχή του όχι κάποιο μανιφέστο, αλλά απλώς ένα βιβλίο, μια ταινία, μια εικόνα, η οποία κρίνεται ότι προωθεί κομμουνιστικές ιδέες, θα κινδυνεύει να φυλακιστεί. Ακόμη και πληροφορίες ή κείμενα για την ιστορία της Πολωνίας, θα είναι αδύνατο να έχει κάποιος, αν θέλει να αποφύγει τη φυλάκιση, σύμφωνα με αυτή τη νέα νομοθεσία. Παρότι έχει γίνει μεγάλη και μακροχρόνια προσπάθεια να καταπολεμηθεί το κομμουνιστικό κίνημα και η ιστορία του, αυτή η ενέργεια μοιάζει να ξεπερνά κάθε όριο, όταν πλέον μιλάμε για καταπάτηση του στοιχειώδους δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης.

Ο νέος αυτός αντικομμουνιστικός νόμος έρχεται σε συνέχεια μιας σειράς προσπαθειών που γίνονται για να ξανά γραφτεί η ιστορία διαφορετικά ή και να διαγραφεί ολοκληρωτικά από τη μνήμη των ανθρώπων. Όλες αυτές οι αλλαγές που τόσα χρόνια παρακολουθούμε, σε ονομασίες δρόμων, πόλεων, καταστροφές μνημείων και αγαλμάτων και νομοθετικές μεταρρυθμίσεις έρχονται για να καταστρέψουν συνειδήσεις, να ξεγράψουν από την ιστορία μεγαλειώδεις αγώνες και νίκες, να προωθήσουν τον αντικομμουνισμό και εν τέλει, «να δώσουν γη και ύδωρ» στο φασισμό.

Η αντικομμουνιστική προπαγάνδα είναι κάτι στο οποίο έχει επιδοθεί συστηματικά η Ευρωπαϊκή Ένωση και όλος ο δυτικός κόσμος. Με προκλητικό τρόπο, ενώ προβάλλει τη δημοκρατία και την ελευθερία, την ίδια στιγμή καταπατά το δικαίωμα στην ελεύθερη πολιτική έκφραση και διώκει τις κομμουνιστικές ιδέες. Μιλάει για αξίες και ιδανικά, αλλά στην ουσία εκμεταλλεύεται και προωθεί τη θεωρία των δύο άκρων, με σκοπό την ποινικοποίηση των κομμουνιστικών ιδεών, αλλά και την ταυτόχρονη αθώωση του φασισμού. Ακόμη και ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτέλεσε για την ΕΕ μια τέτοια ευκαιρία και τον αξιοποίησε γι’ αυτόν το σκοπό, ταυτίζοντας τον κομμουνισμό με το πρόσωπο του Πούτιν, προκειμένου για άλλη μια φορά να επιτεθεί στην κομμουνιστική ιδεολογία.

Αυτή η επίθεση δεν είναι τυχαία. Όλη αυτή η τόσο επίμονη προσπάθεια, να περάσει στη λήθη ο κομμουνισμός και η ιστορία του, να ξεχαστούν οι αγώνες των κομμουνιστών, προκύπτει από το πόσο επικίνδυνοι πιστεύουν ότι μπορούν να γίνουν οι λαοί, αν ακολουθήσουν πάλι αυτό το μονοπάτι. Η πάλη ενάντια στο φασισμό, είναι υπόθεση του λαϊκού κινήματος και σ’ αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να καταδικαστούν κάθε είδους φασιστικές δυνάμεις και νόμοι και κόντρα στην τρομοκρατία και στο φόβο, να υπερασπίσουμε το δικαίωμα στην ελεύθερη πολιτική έκφραση και δράση.

Αριάδνη Α.

πηγή: περιοδικό πορεία, τ. 56, που κυκλοφορεί

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το