Ανακοίνωση

Κινητοποιήσεις στην Πάτρα ενάντια στο εργοδοτικό έγκλημα στα Μποζαΐτικα

Την ώρα που το έργο των σωστικών συνεργείων στα ερείπια της γέφυρας στην Περιμετρική της Πάτρας δεν έχει ολοκληρωθεί και οι συλλήψεις έχουν φθάσει τις τέσσερις με ενδεχόμενο μάλιστα ο εισαγγελέας να αναβαθμίσει τις κατηγορίες, στη δημοσιότητα έρχονται βίντεο και καταγγελίες συγγενών των εργαζομένων που τραυματίστηκαν. Σε αντίθεση λοιπόν με τους ισχυρισμούς της κοινοπραξίας ΑΠΙΟΝ ΚΛΕΟΣ και της ΑΒΑΞ ΑΕ που είχε αναλάβει το έργο, οι οποίες έκαναν λόγο για παράνομη είσοδο Ρομά στο εργοτάξιο με σκοπό να μαζέψουν παλιοσίδερα, φαίνεται πως υπήρχε κάποιου είδους άτυπης συμφωνίας κατά την οποία οι Ρομά παρείχαν ένα είδος ανασφάλιστης εργασίας με ανταμοιβή σε είδος.

Επειδή το γεγονός είναι δύσκολο να «κουκουλωθεί», η κυβέρνηση προσπαθεί να μετακυλήσει τις ευθύνες στην κατασκευαστική εταιρία και να παρουσιάσει την εικόνα ότι ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας και οι Υφυπουργοί Χριστίνα Αλεξοπούλου και Νίκος Ταχιάος ήταν εκείνοι που κινητοποίησαν τις διαδικασίες για να αποδοθούν ευθύνες. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με μία σειρά αντιλαϊκών και αντεργατικών νόμων είναι αυτή που έχει επιτρέψει την εργοδοτική ασυδοσία με ή χωρίς την κάλυψη της νομοθεσίας, ενώ έχει αφήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς υποστελεχωμένους και ανεπαρκείς. Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι σε όλη την χώρα και ειδικότερα στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα εργατικά ατυχήματα παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση.

Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας κήρυξε 24ωρη απεργία την Δευτέρα 24/07 και το πρωί έγινε πορεία στο κέντρο της πόλης. Αντίστοιχη, πορεία με τη συμμετοχή Ρομά έγινε και το βράδυ της Τρίτης 25/07. Οι αγωνιστές του Μ-Λ ΚΚΕ συμμετείχαν στις παραπάνω κινητοποιήσεις.

Σε αυτό το σημείο οφείλουμε να στηλιτεύσουμε και την τακτική του ΠΑΜΕ που έχει την Διοίκηση του Ε.Κ., η οποία προσπαθεί να αποσείσει τις δικές του ευθύνες προβάλλοντας το επιχείρημα ότι «εμείς τα λέγαμε». Το θέμα της αποτροπής των εργατικών ατυχημάτων δεν είναι ένα ζήτημα που λύνεται απλά και μόνο στο πλαίσιο μίας ανακοίνωσης ή μίας επίσκεψης της Διοίκησης στην Επιθεώρηση Εργασίας. Είναι ενδεικτικό ότι φέτος στην πόλη μας και γενικότερα στο Νομό μας έχουν λάβει χώρα μια σειρά εργατικών ατυχημάτων με το τελευταίο να σημειώνεται λίγες ημέρες πριν σε υπάλληλο της ΔΕΔΔΗΕ σε εργασίες αποκατάστασης βλάβης. Η κήρυξη της 24ωρης απεργίας την Δευτέρα, χωρίς βέβαια καμία δουλειά για την επιτυχία της, δείχνει ότι είναι ένα από τα εργαλεία που θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει η Διοίκηση του Ε.Κ. στο παρελθόν και δεν το έχει κάνει με διάφορες δικαιολογίες. Το ΠΑΜΕ στην πραγματικότητα ακολουθεί τις εξελίξεις, δεν ανοίγει το θέμα σε επίπεδο σωματείων, σε επίπεδο εργατικού κινήματος, σε επίπεδο πόλης, ώστε να αποτελέσει αντικείμενο μέριμνας των εργαζομένων, αλλά κινείται με μία λογική διοικητισμού και σεχταρισμού, με μία λογική συνδικαλιστικού και πολιτικού «αυτισμού» ταυτίζοντας τις δυνάμεις του ΚΚΕ ως το εργατικό κίνημα. Αυτή η λογική δυστυχώς υπονομεύει την οργάνωση μαζικών αγώνων στην πόλη μας.

Κ.Ο. Αχαΐας του Μ-Λ ΚΚΕ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το