Όταν παρουσιάστηκε το airbnb, πολλές ήταν οι φωνές ανάμεσα τους και αρκετές που αναφέρονται στην αριστερά, που ανακάλυπταν σε αυτό το μοντέλο μια εναλλακτική οικονομική πρόταση. Το παρουσίαζαν ως μια πράξη που ούτε λίγο ούτε πολύ, «αμφισβητούσε» την καπιταλιστική παραγωγή και κόντρα στους μεγαλοξενοδόχους του χώρου, προωθούσε ένα μοντέλο «οριζόντιας» οικονομίας των αδυνάτων.

Από τότε πολύ νερό κύλησε στο αυλάκι και τα όσα ακολούθησαν γνωστά. Χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες μετέτρεψαν σε πηγή εισοδήματος-ειδικά σε τουριστικές περιοχές- ακόμα και την τελευταία τρύπα. Τα όσα διαδραματίζονται στον χώρο της ενοικίασης ακινήτων αποδεικνύουν, ότι πολλοί από αυτούς έγιναν αδίστακτοι κερδοσκόποι, τόσο, όσο… και οι μεγαλοξενοδόχοι.

Τελικά, όπως συμβαίνει πάντα (με τη συγκέντρωση) στην οικονομία του «ελεύθερου» ανταγωνισμού, με την δημιουργία του ανάλογου «θεσμικού πλαισίου» οι μικροϊδιοκτησίες μετατράπηκαν σε ένα ιδιότυπο franchise, μιας μεγάλης πολυεθνικής(!).

Στον καπιταλισμό δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρχει άλλη οικονομική λειτουργία. Γαλατικά οικονομικά χωριά πραγματικής κλίμακας (που ξεπερνούν τα μεγέθη της οικογένειας) στον καπιταλισμό, μπορούν να υπάρχουν μόνο στο μυαλό κάποιων… ουτοπιστών.

Η πρόθεση εισαγωγής της Airbnb  στο χρηματιστήριο, αποτελεί την αποστομωτική απάντηση της πραγματικότητας.

Βασίλης Πετράκης, μέλος του εκπαιδευτικού ομίλου- αντιτετράδια της εκπαίδευσης

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το