Πριν από λίγες μέρες έλαβε χώρα η Απολογιστική Συνέλευση του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών, ενάμιση χρόνο μετά την προηγούμενη. «Πρόκληση» χαρακτήρισε τη θητεία της η πρόεδρος του ΔΣ, πρόκληση ήταν, ωστόσο, και για όσους συμμετείχαν στις εργασίες αυτής της Συνέλευσης η στάση της διοίκησης του σωματείου.
Κατ’ αρχάς, τα μέλη του ΔΣ χαιρέτησαν τη Συνέλευση δηλώνοντας περήφανοι(!) για την πρωτόγνωρη υβριδική μορφή της: μαζί με τους συναδέλφους στην αίθουσα υπήρχαν και συνάδελφοι στο διαδίκτυο, παρόλο που δεν βλέπονταν, δεν ακούγονταν, δεν μεταφέρονταν οι γραπτές παρεμβάσεις τους και, γενικότερα, δεν επικοινωνούσαν ουσιαστικά.
Στην «υβριδική συνέλευση» έγινε απολογισμός του απερχόμενου ΔΣ και για το καυτό θέμα της μη μηχανογράφησης των ενσήμων, γεγονός που προκαλεί τεράστιες δυσλειτουργίες στο σύνολο των ξεναγών (ανασφάλιστοι, μη καταβολή επιδομάτων, μη έκδοση συντάξεων κτλ.). Αν και η μηχανογράφηση, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, θα ξεκινήσει με τη νέα χρονιά, ωστόσο τα μη καταμετρημένα ένσημα των τριών τελευταίων χρόνων ακόμα αναζητούνται και οι ξεναγοί τίθενται για άλλη μια φορά σε κατάσταση αναμονής…
Στη συνέχεια, έγινε αναφορά στην Ακαδημία Τουρισμού, ένα νέο μόρφωμα που επεξεργάζεται το Υπουργείο για τη “σύγχρονη κατάρτιση” των εργαζομένων στον τουρισμό που περιέχει δραστική περικοπή της εκπαίδευσης, και στην επαναφορά των σεμιναρίων για την κατάρτιση απόφοιτων αρχαιολογικών σχολών στο επάγγελμα του ξεναγού.
Αναφορά έγινε και στη λειτουργία του Σωματείου με το ΔΣ να ανακοινώνει εγγραφή του σωματείου στο Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (ΓΕΜΗΣΟΕ) και να τη δικαιολογεί με το ότι έπρεπε να τηρήσει τον νόμο, και να ισχυρίζεται ότι δεν έχει βγει ακόμα αντισυνταγματικός, παρά τη σχετική απόφαση του ΣτΕ !
Για άλλη μια φορά, το ΔΣ, που ανακυκλώνει τα μέλη του τα τελευταία 15 χρόνια, χωρίς να μεγαλώνει τη συμμετοχή εργαζομένων στο σωματείο, απέφυγε κάθε καταγγελία της κυβερνητικής πολιτικής στον χώρο των ξεναγών που οδηγεί στην ενορχηστρωμένη απαξίωση του επαγγέλματος και στη συστηματική υποβάθμιση της ξεναγικής εκπαίδευσης. Αρνήθηκε να καταγγείλει την κυβερνητική προσπάθεια να δημιουργήσει ξεναγούς πολλών ταχυτήτων (ξεναγοί απόφοιτοι από Σχολές και ξεναγοί απόφοιτοι σεμιναρίων) με όλο και λιγότερα δικαιώματα, με όλο και μικρότερα μεροκάματα. Δεν μίλησε ούτε καν για την ακρίβεια και τον καλπάζοντα πληθωρισμό, που έβγαλε χιλιάδες κόσμο στον δρόμο στην απεργία της 9ης Νοέμβρη, και φυσικά, δεν έθεσε ζήτημα καταγγελίας της ΣΣΕ σε συνάρτηση με τα νέα δεδομένα, η οποία υπογράφηκε με άλλους όρους και σε άλλο πλαίσιο, αλλά δεσμεύει τους ξεναγούς μέχρι και τον Απρίλιο του 2024!
Η παρέμβαση της ΕΡΓΑΣ επεσήμανε τους κινδύνους που διατρέχει η συνδικαλιστική δράση του Σωματείου με πρακτικές όπως η υβριδική συνέλευση και η ηλεκτρονική ψηφοφορία, που αποκόπτουν τους συναδέλφους, υποσκάπτουν τη ζωντανή επικοινωνία και τελικά τη συνδικαλιστική δράση (εδώ να θυμίσουμε ότι το ΔΣ κατά τη διάρκεια της πανδημίας αρνιόταν πεισματικά να διενεργήσει διαδικτυακές συναντήσεις με τον φόβο ότι παρακολουθείται από τους εργοδότες!). Κατάγγειλε τις ηλεκτρονικές συνελεύσεις και ψηφοφορίες, καθώς και την αβασάνιστη εγγραφή στο ΓΕΜΗΣΟΕ που δείχνει την πλήρη ευθυγράμμιση και εναρμόνιση με τον Νόμο Χατζηδάκη, τον πλέον αντεργατικό νόμο σε ισχύ και τον οποίο πρέπει να αντιπαλέψουν οι εργαζόμενοι και όχι να υιοθετήσουν αδιαμαρτύρητα, τονίζοντας πως η εγγραφή στο ΓΕΜΗΣΟΕ σημαίνει αυτομάτως και δυνατότητα άμεσης πληροφόρησης των εργοδοτών για τα τεκταινόμενα της παρούσας συνέλευσης και γενικότερα, υπονομεύει ευθέως τη λειτουργία των Σωματείων, καθώς αποτελεί ένα κανονικό φακέλωμα.
Αναφέρθηκε, επίσης, στο απαράδεκτο μέτρο της κυβέρνησης να μείνουν οι ανεμβολίαστοι συνάδελφοι για καιρό εκτός δουλειάς, με βάση μια “ερμηνεία” του υγειονομικού πρωτοκόλλου, που επέβαλε υποχρεωτικό εμβολιασμό των ξεναγών για είσοδο στα μουσεία της χώρας, την ίδια στιγμή που οι επισκέπτες μπορούσαν να μπουν και με rapid test! Το Σωματείο αρκέστηκε σε κάποια τηλεφωνήματα προς το Υπουργείο και ουσιαστικά προσπάθησε να κουκουλώσει το θέμα αντί να το αναδείξει, ενώ δεκάδες ξεναγοί είχαν μείνει ξανά χωρίς μεροκάματο μετά από 1,5 χρόνο πλήρους ανεργίας.
Το Σωματείο απέτυχε να υποστηρίξει τα εργασιακά τους δικαιώματα, απέτυχε να συσπειρώσει τον κόσμο προς αυτή την κατεύθυνση, απέτυχε να κοντραριστεί απ’ ευθείας με τους ιθύνοντες, αλλά άφησε τους ανεμβολίαστους συναδέλφους στην τύχη τους και στην ανεργία τους.
Τέλος, η ΕΡΓΑΣ άσκησε κριτική στο γεγονός ότι το Σωματείο δεν παίρνει θέση σε καίρια πολιτικά ζητήματα, δεν υπογράφει κοινές ανακοινώσεις με άλλα Σωματεία και Συλλόγους και, εν γένει, δεν αρθρώνει λόγο σε πολιτικά θέματα και κυβερνητικές ενέργειες που άπτονται της δραστηριότητάς του – όπως οι διαφημιζόμενοι ως επαναπατρισμοί αρχαιοτήτων και είναι στην ουσία νομιμοποίηση προϊόντων αρχαιοκαπηλίας, αλλά και οι μακροχρόνιοι δανεισμοί αρχαιοτήτων στο εξωτερικό (25 συν 25 χρόνια), που έχει νομοθετήσει το Υπουργείο Πολιτισμού θίγουν, τουλάχιστον μακροπρόθεσμα, το επάγγελμα.
Η απάντηση του ΔΣ στην κριτική της ΕΡΓΑΣ ήταν ότι οι νόμοι είναι νόμοι και ότι ένα Σωματείο δεν μπορεί να αντιταχθεί στους νόμους του κράτους (!), αναδεικνύοντας άθελά τους την εκφυλισμένη λειτουργία τους: τα σωματεία είναι εκεί για να ανακοινώνουν τους νόμους στους εργαζόμενους και να τους ακολουθούν κατά γράμμα, είτε μας αρέσουν είτε όχι!
Αυτό που παρακολούθησαν οι συνάδελφοι ξεναγοί ήταν η πλήρης διαστρέβλωση της συνδικαλιστικής δράσης, η πλήρης παρακμή ενός Σωματείου, που ετοιμάζεται για εκλογές με όλο και λιγότερα ενεργά μέλη…
Με αυτά τα δεδομένα θα γίνουν οι εκλογές στο σωματείο διπλωματούχων ξεναγών της Αθήνας και η ΕΡΓΑΣ καλεί σε συμμετοχή σε αυτές καλώντας τους συνάδελφους ξεναγούς να παλέψουν για μια αλλαγή της ολέθριας πορείας του σωματείου.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

Σημείωση: Το συγκεκριμένο άρθρο γράφτηκε μετά τη ΓΣ του Σωματείου. Στις εκλογές που έγιναν στις 9/12 η ΕΡΓΑΣ εξέλεξε για πρώτη φορά μέλος στο ΔΣ του Σωματείου

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το