Τον τελευταίο χρόνο με την ψήφιση του νόμου Κεραμέως- Χρυσοχοΐδη το φοιτητικό κίνημα έδωσε μάχες για την ανατροπή του νόμου που φέρνει την πανεπιστημιακή αστυνομία, τα πειθαρχικά, τις κάμερες και τις διαγραφές στα πανεπιστήμια. Η στάση της αναρχίας/αυτονομίας που συνοδευόταν από συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις στον δρόμο μόνο τυχοδιωκτική ήταν και όχι μόνο δεν προσέφερε κάτι, αλλά στερούσε τη μαζικότητα και έδινε άλλοθι για να ενισχύεται το κλίμα τρομοκρατίας. Στις γενικές συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν τον τελευταίο χρόνο είδαμε την αναρχία να συντάσσεται πλήρως με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και να ζητάει κατάργηση των παρατάξεων, να εμποδίζει τη διεξαγωγή γενικών συνελεύσεων και να λύνει τις διαφορές της με δυνάμεις που αναφέρονται στην αριστερά με προπηλακισμούς, ξύλο και πρακτικές που καμία σχέση δεν έχουν με το φοιτητικό κίνημα.
Από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους μέχρι σήμερα ο αντιεξουσιαστικός χώρος που δρα στα πανεπιστήμια έδωσε πολλές φορές άλλοθι στην δεξιά πολιτική να λοιδορεί το άσυλο και τους φοιτητικούς αγώνες. Έπειτα από 1,5 χρόνο αποχής από τη δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων, στην ΑΣΟΕΕ, επιτέθηκαν σε δύο φοιτητές που συνδικαλίζονται στον φοιτητικό σύλλογο, τραμπούκισαν φοιτητές, έστησαν πολλές φορές οδοφράγματα έξω από την σχολή, επιτέθηκαν σε έναν καθηγητή παριστάνοντας τους αυτόκλητους τιμωρούς, βανδαλίζουν σε καθημερινή βάση τη σχολή, σε μια προσπάθεια επανάκτησης ενός χώρου που είχαν καταλάβει ως στέκι παλαιότερα, γκρεμίζοντας (κυριολεκτικά) έναν τοίχο.
Τέτοιες πρακτικές είναι ξένες και εχθρικές προς τους φοιτητικούς συλλόγους και τον ελεύθερο και δημοκρατικό συνδικαλισμό και καμιά σχέση δεν έχουν με το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα και τους αγώνες του. Στρέφονται αντικειμενικά απέναντι στις συλλογικές διαδικασίες των φοιτητών και αποτελούν βούτυρο στο ψωμί της κυβερνητικής προπαγάνδας για την κατασυκοφάντηση και δυσφήμιση των δημοσίων πανεπιστημίων.
Ως Φοιτητική Πορεία θεωρούμε ότι αυτές οι ενέργειες δίνουν «πάτημα» και στρώνουν το έδαφος σε κάθε αντιδραστική φωνή μέσα κι έξω απ’ τα πανεπιστήμια να μιλούν για πανεπιστημιακή αστυνομία, για την κατάργηση των παρατάξεων στα πανεπιστήμια κ.ά. Καλούμε κάθε φοιτητή να καταγγείλει τις ενέργειες αυτές γνωρίζοντας ότι αυτά τα περιστατικά θα εντείνονται όσο οι φοιτητές απομακρύνονται από τους συλλόγους και τις δημοκρατικές τους διαδικασίες.
Καλούμε τους φοιτητές να καταδικάσουν αυτά τα περιστατικά ακριβώς με το να γίνουν ενεργοί στον σύλλογό τους, απομονώνοντας τις ομάδες και δυνάμεις που προκρίνουν τέτοιες πρακτικές.

Αναστασία Κ.
Αναδημοσίευση από το νέο τεύχος του περιοδικού Πορεία

πηγή: poreia.net

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το