Από τα τέλη του Ιουνίου ως τις αρχές του Ιουλίου, το φασιστικό κράτος του Ισραήλ εξαπέλυσε πολύνεκρη επίθεση ενάντια στην παλαιστινιακή πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης και στον καταυλισμό της. Εκτιμάται πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των Παλαιστινίων τα τελευταία 20 χρόνια και ήδη από τις πρώτες μέρες υπήρχαν αναφορές για δεκάδες νεκρούς, μεταξύ των οποίων πολλοί έφηβοι, και εκατοντάδες τραυματίες. Στην επίθεση χρησιμοποιήθηκε βαρύς και εξελιγμένος οπλισμός, μέχρι και πολεμικά ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Το πρόσχημα που χρησιμοποίησε η ισραηλινή πλευρά ήταν πως επρόκειτο για μια ευρεία αντιτρομοκρατική επιχείρηση, καθώς, όπως ισχυρίζεται ο διαβόητος πρωθυπουργός Μπεντζαμίν Νετανιάχου, τους τελευταίους μήνες η Τζενίν έχει τάχα μετατραπεί σε «καταφύγιο τρομοκρατών» και σε «κέντρο παραγωγής όπλων». Πρόκειται φυσικά για το πρόσχημα που χρησιμοποιεί το Ισραήλ σε όλες τις δολοφονικές επιδρομές που πραγματοποιεί εναντίον των Παλαιστινίων, στα πλαίσια της φασιστικής, κατοχικής και εποικιστικής πολιτικής που ασκεί σε βάρος τους.
Στην Τζενίν ζουν πάνω από 14 χιλιάδες Παλαιστίνιοι, ενώ τρεις χιλιάδες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους κατά τη διάρκεια της επιδρομής, για να επιστρέψουν σε μια πόλη με κατεστραμμένες υποδομές.
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς, χαρακτήρισε την επιδρομή ως «νέο έγκλημα πολέμου», ενώ την επίθεση καταδίκασε επίσημα και η Αίγυπτος ως «επιθετική ενέργεια».
Σύμφωνα με αναφορές Παλαιστινίων, οι ισραηλινοί στρατιώτες χρησιμοποίησαν τα σπίτια τους ως θέσεις μάχης και τους ίδιους ως ανθρώπινες ασπίδες για να βάλουν εναντίον του καταυλισμού, όπου υποτίθεται πως κρύβονται οι «τρομοκράτες». Στις 5 Ιουλίου και ενώ τα ισραηλινά στρατεύματα αποχωρούσαν από την πόλη, αφήνοντας πίσω τους καταστροφή και νεκρούς, η ισραηλινή αεροπορία προχώρησε και σε βομβαρδισμό της Λωρίδας της Γάζας.
Η αλήθεια είναι ότι τους τελευταίους 18 μήνες, το Ισραήλ έχει εντείνει την πολιτική των συλλήψεων και της κατεδάφισης σπιτιών των Παλαιστινίων, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 162 θύματα στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας. Είναι ακριβώς αυτή η δολοφονική πολιτική που αναπόδραστα οδηγεί στην ένοπλη αντίσταση των Παλαιστινίων, την οποία το Ισραήλ χαρακτηρίζει ως τρομοκρατική δράση, και εξαπολύει στρατιωτικές επιθέσεις ευρείας κλίμακας.
Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν αναφορές που ισχυρίζονται ότι η επιρροή της Παλαιστινιακής Αρχής έχει εξασθενήσει τόσο στην Τζενίν, όσο και στη Ναμπλούς, με ισλαμιστικές αντιστασιακές οργανώσεις να καλύπτουν το κενό, όπως η Χαμάς, το Τάγμα της Τζενίν, η Ισλαμική Τζιχάντ και άλλες, οι οποίες μετά την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων έκαναν λόγο για νίκη που προήλθε από το πείσμα και την ενότητα των Παλαιστινίων. Φαίνεται επίσης να υπήρξαν αποδοκιμασίες προς εκπροσώπους της Αρχής, τόσο κατά τη διάρκεια κηδείας θυμάτων της επίθεσης, όσο και σε διαδήλωση κοντά στο γραφείο του κυβερνήτη της Αρχής. Πολλοί Παλαιστίνιοι χρεώνουν στην Αρχή απραξία και αδιέξοδη πολιτική.
Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, ο ΟΗΕ περιορίστηκε σε δηλώσεις, όπως ότι οι επιθέσεις σε υποδομές αποτελούν παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας. Ο δήμαρχος της Τζενίν δήλωσε πως «ο ΟΗΕ και η UNRWA μας απογοήτευσαν».
Για την ώρα οι Παλαιστίνιοι προσπαθούν να επαναφέρουν την πόλη και τον καταυλισμό σε κατοικήσιμη κατάσταση, καθώς το 80% των κατοικιών έχουν υποστεί ζημιές ως και πλήρη καταστροφή και το ίδιο ισχύει και για το δίκτυο ύδρευσης και ηλεκτροδότησης. Παράλληλα θάβουν τους νέους μάρτυρές τους. Αυτή είναι η ανάσα τους μέχρι την επόμενη επιδρομή του φασιστικού κράτους του Ισραήλ, που όλα δείχνουν πως θα έρθει σύντομα…

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το