Πάψε με ευχές να ελπίζεις
οι θεοί πως θα λυγίσουν

«Οικονομία κάνε και σφίξε τα λουριά/ τώρα που είσαι νέος να ’χεις στα γηρατειά/…φασούλι το φασούλι/ γεμίζει το σακούλι σου». Αυτά τραγούδαγε ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, σε στίχους Γιάννη Νεγρεπόντη, το 1973, στο δίσκο από κόκκινο βινύλιο, με τον τίτλο «Μικροαστικά». 1973 και η χούντα, με Μαρκεζίνη, επέτρεψε την κυκλοφορία του δίσκου, λογοκριμένου. Λίγο πιο πριν, η χούντα είχε ξεκινήσει μια καμπάνια για τα καλά της Αποταμίευσης, μοιράζοντας …κουμπαράδες στα γυμνασιόπαιδα και βραβεία σε σχετικές γυμνασιακές εκθέσεις, προσπαθώντας να πείσει πως καλό είναι να ζεις στερημένος τα νιάτα σου, για να απολαύσεις μεγαλεία στα γηρατειά σου.

Το «φασούλι» για τα γηρατειά, σχεδόν 40 χρόνια μετά, στις 21 Φεβρουαρίου του 2012, εξανεμίστηκε σε μια νύχτα από το διαβόητο PSI, των Παπαδήμου-Βενιζέλου. Η περισσότερο μνημονιόδουλη κυβέρνηση που πέρασε από τη χώρα, προχώρησε στη μεγάλη αρπαχτή, άφησε τα ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά Ταμεία φτωχά και σάλπισε τη ληστρική επίθεση στις μελλοντικές συντάξεις. Οι κουμπαράδες σπάσανε και ο κοσμάκης άρχισε να τρώει από τα «έτοιμα».

Χρειάστηκαν μόλις 10 χρόνια και το 2022, τα έτοιμα πάνε. Τελειώσανε. Τώρα οι κυβερνήτες στον κόσμο, κουρντισμένοι, όλοι μαζί, άρχισαν να ζητούν νέες «θυσίες», από τα μόνιμα σφαχτάρια των θυσιών. Τους πολίτες. Τα αφεντικά των κυβερνητών λυσσασμένα θέλουν να αυξήσουν κατακόρυφα τα κέρδη τους, να εκτοπίσουν αντίπαλους και πάνω απ’ όλα να σερβίρουν το πιάτο της πείνας που ετοιμάζουν για τους λαούς, γαρνιρισμένο με μπόλικη από πόλεμο. Με θανατηφόρες αυξήσεις, που ΔΕΝ οφείλονται ακόμη στον πόλεμο. Δηλαδή έχει κι άλλες στη συνέχεια. Αυξήσεις. Και τους κούρντισαν όλους καλά.

«Οι ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να μειώσουν τη ζέστη στα σπίτια τους. Όλοι πρέπει να κάνουν μια προσπάθεια. Με τον ίδιο τρόπο θα χρησιμοποιούσατε λιγότερο νερό εάν υπήρχε ξηρασία. Με τον ίδιο τρόπο που φορούσαμε μάσκες», είπε ο Ζοζέπ Μπορέλ, επίτροπος επί των Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, για να το κάνει σαφέστερο, συνέχισε: «…οι Ευρωπαίοι χρειάζονται τον θόρυβο των βομβών στις 5 το πρωί που πέφτουν στο Κίεβο για να τους ξυπνήσει από τον ύπνο της ευημερίας…». Βρε! τον Μπορέλ! Να τον δούμε να φοράει διπλές κάλτσες στα μέγαρα των Βρυξελλών, (που τάχα μου θα κάνουν οικονομία στα κλιματιστικά) και τι στον κόσμο.

Το ΔΝΤ μάς ειδοποιάει: «Η αύξηση των τιμών θα έχει συνέπειες για όλον τον κόσμο, ιδίως για τα φτωχότερα νοικοκυριά, για τα οποία οι δαπάνες για ενέργεια και τρόφιμα αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό του προϋπολογισμού τους». Το ΔΝΤ, που είναι πασίγνωστο για την αγάπη του για τους φτωχότερους, που σε όποια χώρα πάτησε το πόδι του την έκανε φτωχότερη. Προς όφελος των …φτωχών.

Και ο Μακρόν προλείανε το έδαφος: «Ο πόλεμος θα μπορούσε να προκαλέσει σε 12 έως 18 μήνες «αναπόφευκτο λιμό», με πιο αξιοσημείωτο τον κίνδυνο έλλειψης σιτηρών…». Ετοιμαστείτε συγκάτοικοι της Ευρώπης. Πιο καθαρή «εξήγηση χωρίς παρεξήγηση» για την επελαύνουσα πείνα δεν έχει.

Δε θα μπορούσε από το χορό να λείπει και ο «σούπερ» Μάριο, κατά κόσμον Μάριο Ντράγκι. Σαν νέος Άμλετ έθεσε το δίλημμα: «Προτιμούμε την ειρήνη ή να έχουμε αναμμένο κλιματιστικό; Αυτή είναι η ερώτηση που πρέπει να θέσουμε στον εαυτό μας». Για ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ σφίξτε τα λουριά. Για μια ιδέα ζούμε όλοι, άντε δυο. Αρκεί να ζήσουμε, για να ζούμε για ιδέες. «Είμαστε όλοι Ουκρανοί». Είπε και η ιδεολόγος πρόεδρός μας. Τώρα, εδώ που τα λέμε, Ουκρανός που να μένει στο Μέγαρο Μαξίμου, κομμάτι δύσκολο να το κάνουμε εικόνα.

Κρύο και των γονέων, πείνα και των γονέων για τους μόνιμα θυσιαζόμενους. Κέρδη και των γονέων για τους ολιγάρχες της Δύσης. Για τ’ αφέντη το ψωμί. Ή μάλλον το παντεσπάνι.
Ή θα ετοιμαστούμε για τα …επελαύνοντα ή …καλή ψυχή.

Τάνια Ζωγράφου

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το