Στις 22 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, βρέθηκε στο καναδικό κοινοβούλιο, στα πλαίσια περιοδείας του στη Δύση, όπου εκλιπαρεί για επιπλέον στήριξη στο καθεστώς, οικονομική και εξοπλιστική.
Αμέσως μετά την ομιλία του στη βουλή κάτι ασύλληπτο συνέβη. Η καναδική βουλή με πρωτοβουλία του προέδρου της, Άντονι Ρότα, τίμησε τον παρευρισκόμενο 98χρονο Ουκρανό Γιαροσλάβ Χούνκα. Ο Άντονι Ρότα τον παρουσίασε ως ήρωα πολέμου, ωστόσο ο συγκεκριμένος είχε πολεμήσει κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου μέσα από τις τάξεις της Πρώτης Ουκρανικής Μεραρχίας, γνωστής και ως Waffen SS Μεραρχία Γαλικίας. Με λίγα λόγια ο 98χρονος είναι βετεράνος δοσίλογος ναζί που πολέμησε στο πλευρό των Γερμανών φασιστών κατακτητών, υπεύθυνων για αναρίθμητα εγκλήματα στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του πολέμου. Σε κάθε περίπτωση ένα ειδεχθές γεγονός, αν πρόκειται για γκάφα είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν συμβεί, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι ο Ζελένσκι προσπαθεί διαρκώς να αποκρύψει τη σύνδεση του καθεστώτος του με τον αναδυόμενο ναζισμό της Ουκρανίας.
Το γεγονός οδήγησε σε άμεση παραίτηση του προέδρου της Βουλής, ο οποίος… αναγνώρισε το λάθος του το οποίο προκάλεσε την δικαιολογημένη αντίδραση της εβραϊκής κοινότητας τόσο στον Καναδά όσο και διεθνώς, αλλά και της πολωνικής κοινότητας που διατηρεί και αυτή επιζώντες των φρικαλεοτήτων που διέπραξαν οι Ουκρανοί ναζιστές τότε.
Η επίσκεψη του Ζελένσκι στον Καναδά εξελίχθηκε σε φιάσκο διεθνών διαστάσεων. Ο πρόεδρος του Καναδά επίσης αναγκάστηκε να αναφερθεί στο γεγονός, απολογούμενος εκ μέρους της κυβέρνησής του. Ωστόσο στη σύντομη απολογητική του δήλωση αναφέρθηκε εντονότερα στην ανάγκη καταπολέμησης της ρώσικης προπαγάνδας και στήριξης της Ουκρανίας, παρά στο σοβαρό ολίσθημα που διαπράχθηκε.
Μία μέρα πριν το συμβάν η κυβέρνηση της Πολωνίας είχε ανακοινώσει ότι παύει την εξοπλιστική βοήθεια προς την Ουκρανία, προκειμένου υποτίθεται να καλύψει τις δικές της εξοπλιστικές ανάγκες. Η Πολωνία μέχρι πρωτύτερα υπήρξε από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της Ουκρανίας, ωστόσο το κλίμα αυτό άρχισε να αντιστρέφεται, υπό την πίεση ενός και πλέον εκατομμυρίου Ουκρανών προσφύγων που φιλοξενεί, αλλά και από την απαγόρευση εισαγωγής ουκρανικών σιτηρών, προκειμένου να ικανοποιήσει το αίτημα των δικών της αγροτών για προστασία. Οι απειλές της Ουκρανίας για προσφυγή σε διεθνείς θεσμούς για το ζήτημα οδήγησε σε απειλές από την Πολωνία για διεύρυνση της λίστας των προϊόντων που δε θα εισάγει από την Ουκρανία.
Άλλωστε το ουκρανικό σιτάρι είχε νωρίτερα προκαλέσει προβλήματα και στους αγρότες της Βουλγαρίας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας και της Σλοβακίας, με την ΕΕ να αναγκάζεται να θεσπίσει περιορισμούς στις εισαγωγές από την Ουκρανία. Κατόπιν προχώρησε στην άρση των περιορισμών για να «νουθετήσει» την Πολωνία. Όλες οι χώρες αντέδρασαν ανακοινώνοντας πως θα θεσπίσουν δικούς τους περιορισμούς στην εισαγωγή και διακίνηση του ουκρανικού σιταριού.
Τελικά στις αρχές του Οκτωβρίου ανακοινώθηκε συμφωνία μεταξύ Πολωνίας, Ουκρανίας και Λιθουανίας, ώστε το ουκρανικό σιτάρι να διακινείται μέσω Πολωνίας σε λιμάνι της Λιθουανίας και από εκεί στον υπόλοιπο κόσμο.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το