Η κυβέρνηση της ΝΔ ιδιωτικοποιεί την παιδοογκολογική μονάδα!

Με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και αποχή του ΣΥΡΙΖΑ απο την ψηφοφορία στη Βουλή έγινε νόμος του κράτους η ιδιωτικοποίηση της μοναδικής παιδοογκολογικής μονάδας στην χώρα! Με την ψήφισή του προβλέπεται η σύσταση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) με την επωνυμία «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ”».

Ουσιαστικά πρόκειται για τη δημιουργία μιας δομής “Ιδιωτικού δικαίου”, ένα “κέντρο” όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, στο οποίο ενσωματώνεται η μοναδική δημόσια Ογκολογική Μονάδα Παίδων, που ως τώρα αποτελεί τμήμα του παιδιατρικού Νοσοκομείου «H Αγία Σοφία» αλλά και τμήματά του (το Τμήμα Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας και η Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του νοσοκομείου), όπως και το Ογκολογικό Τμήμα του Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» και η Μονάδα Ειδικών Θεραπειών Αιματολογίας – Ογκολογίας της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση με το ΝΠΙΔ παρέχεται μεγαλύτερη «ευελιξία» προς όφελος των ασθενών, ιδίως ως προς τη διοικητική λειτουργία και την προσέλκυση δωρεών και πόρων, χωρίς να αλλάζει ο δημόσιος χαρακτήρας. Πιο συγκεκριμένα ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης ανέφερε: «Ναι, έχουμε πει ότι εμείς πιστεύουμε στο μοντέλο των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου». Και συνέχισε «Δίνονται δυνατότητες διοικητικής ευελιξίας» για «προσέλκυση περισσότερων δωρεών, με ωραίες, άμεσες συνεργασίες με το εξωτερικό ή το εσωτερικό, με τη δυνατότητα πέραν του προσωπικού, το οποίο λαμβάνει από το ΕΣΥ, να λαμβάνει και επιπλέον εξειδικευμένο προσωπικό», «να μπορεί να έχει μια αυτοτέλεια λειτουργίας, να έχει επιπλέον πόρους από κλινικές δοκιμές, οι οποίες μπορεί να υπάρχουν ή από άλλες δραστηριότητες, και να μην έχει, ενδεχομένως, τη σκληρή λειτουργία ως προς την ευελιξία του, που μπορεί να έχει ένα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου»

Η κυβέρνηση με κυνισμό και υποκρισία προσπαθεί να εξαπατήσει τους εργαζόμενους και τις οικογένειες των παιδιών αυτών και να αποκρύψει τις πραγματικές στοχεύσεις της. Η κυβέρνηση έχει δείξει τα τελευταία χρόνια το πόσο πραγματικά ενδιαφέρεται για τη δημόσια υγεία! Θυμίζουμε πως 3 χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας η χώρα μας κατέχει από τους χειρότερους δείκτες όσο αφορά τους θανάτους από την Covid – 19 και η απάντηση της κυβέρνησης όλο αυτό το διάστημα ήταν το πετσόκομμα κάθε χρόνο του προϋπολογισμού για την υγεία, η μείωση των υγειονομικών, μέσω και των αναστολών, η μετατροπή των νοσοκομείων σε μιας νόσου, έχοντας ως άμεση συνέπεια να εκχωρηθούν στον ιδιωτικό τομέα όλες οι υπόλοιπες ιατρικές πράξεις, για όσους φυσικά μπορούσαν να διαθέσουν χρήματα.

Αυτή η εικόνα μπορεί να μας βοηθήσει και να απαντήσει στο ερώτημα γιατί η κυβέρνηση φέρνει αυτό το νομοσχέδιο. Πρόκειται για συνέχιση και κλιμάκωση αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής, όπου το κράτος προσπαθεί να απαλλαχτεί από οποιαδήποτε χρηματοδότηση και να εναποθέσει έναν τόσο ευαίσθητο τομέα , όπως είναι ο παιδικός καρκίνος και οι νεοπλασματικές ασθένειες, στα χέρια επιχειρηματιών.

Η λειτουργία και η βιωσιμότητα, τονίζουμε του μοναδικού παιδοογκολογικού κέντρου, θα εξαρτάται από την εύρεση εσόδων! Αν και αναφέρει ο υπουργός Υγείας, ότι θα …παραμείνει ο δημόσιος χαρακτήρας, το νομοσχέδιό του είναι αρκετά ξεκάθαρο. Προβλέπει «έσοδα από συνέδρια, ανακοινώσεις, δημοσιεύσεις. Έσοδα από ερευνητικά πρωτόκολλα, καθώς και από άλλες δραστηριότητες τις οποίες το Κέντρο υλοποιεί για την ιατρική έρευνα». Ουσιαστικά οι μελέτες, τα ερευνητικά πρωτόκολλα θα γίνονται με γνώμονα το κέρδος και θα αποτελούν πατέντες των ιδιωτών και των φαρμακοβιομηχανιών!

Στη συνέχεια διαβάζουμε πως «Οι πόροι του νομικού προσώπου και τα λοιπά είναι τα ημερήσια νοσήλια και οι εισπράξεις από τις σχετικές με το αντικείμενό του ιατρικές πράξεις». Ας μας εξηγήσει η κυβέρνηση σε τι ακριβώς θα διαφέρει από ένα ιδιωτικό νοσοκομείο. Οι ιατρικές εξετάσεις θα κοστολογούνται κανονικά, αναγκάζοντας τις οικογένειες να πληρώνουν αδρά!

Επιπρόσθετα πουθενά στο νομοσχέδιο δεν αναφέρει για θέσεις μόνιμης εργασίας, όπως επίσης και για την τύχη του προσωπικού που υπηρετεί ως επικουρικό, με συμβάσεις και μέσω ΟΑΕΔ.

Τέλος, όπως καταγγέλλουν γονείς και εργαζόμενοι, η απόσχιση ογκολογικών τμημάτων από τα παιδιατρικά νοσοκομεία θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα καθώς δεν μπορούν να αποτελέσουν αυτά μια αυτοτελή νοσοκομειακή μονάδα. Η θεραπεία των παιδιών με καρκίνο απαιτεί καθημερινή συνεργασία των ογκολόγων με άλλα παιδιατρικά τμήματα και ειδικότητες.

Η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και στην υγεία δεν είναι μια καινούρια υπόθεση. Οι προηγούμενες κυβέρνησεις έχουν ακολουθήσει την ίδια συνταγή. Τη δήθεν «ευελιξία» που αναφέρει η κυβέρνηση μπορούμε να τη δούμε σε προηγούμενα παραδείγματα, όπως στο νοσοκομείο Σαντορίνης, που ιδρύθηκε στη θητεία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το οποίο παραμένει υποστελεχωμένο μέσα στον χρόνο, χωρίς να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων και «ενισχύεται» με αποσπάσεις για να καλύψει τις ανάγκες του τουρισμού.

Αντίστοιχα στο Ωνάσειο στα εξωτερικά ιατρεία οι ασθενείς πληρώνουν εξ ολοκλήρου επισκέψεις και εξετάσεις, ενώ δίνονται πληρωμές ώστε οι ασθενείς να παίρνουν καλύτερες θέσεις στα χειρουργεία!

Μόνος στόχος για την κυβέρνηση είναι από την μία η απαλλαγή του κράτους από τη χρηματοδότηση, των ήδη βέβαια υποστελεχωμένων – υποχρηματοδοτούμενων τμημάτων και από την άλλη το κέρδος για τους επιχειρηματίες! Ο κυνισμός από την πλευρά της κυβέρνησης έγκειται και στο γεγονός, ότι φέρνει αυτό το νομοσχέδιο λίγες μέρες μετά το τεράστιο έγκλημα στα Τέμπη, όπου έγιναν φανερές για ακόμα μια φορά οι τραγικές συνέπειες των ιδιωτικοποιήσεων!

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το